Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (2.-8. december)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 01. 12. 2023 / 07:03
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2023 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: filmi in oddaje tedna (2.-8. december)
FOTO: Pexels

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (2.-8. december)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v v prihodnjem tednu (2.-8. december) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Umetnost in lutke so življenje Agate Freyer

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 2. 12., ob 17.00

Z avtorico lutk, scenografko, kostumografko in akademsko slikarko, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji se bo pogovarjal urednik za kulturo na Radiu Ognjišče, Jože Bartolj. Med drugim boste izvedeli, da naša gostja prihaja iz znane družine, ki je imela na Kongresnem trgu Lectarijo, najbolj znano trgovino umetnostne obrti v Ljubljani. Zanjo je mojster Plečnik izdelal načrte notranje opreme. Agata Freyer je že od malih nog vedela, da se želi ukvarjati z umetnostjo. Po končani Akademiji za likovno umetnost je ustvarila scene, lutke in kostume za več kot 40 predstav slovenskih in tujih lutkovnih gledališč. Bila je tudi soustanoviteljica Freyer teatra, ki je po osamosvojitvi združil več svobodnih lutkovnih ustvarjalcev in ponudil nekatere izjemne predstave, denimo Trnuljčico (1992), Tobija (1996) in Osla nazarenskega (1996). Sicer je bila Agata Feyer tudi predana profesorica umetnostne zgodovine na Srednji trgovski šoli, smer aranžerski tehnik.

Povezanost v edinosti cerkvenega občestva

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 2. 12., ob 19.00

Spregovorili bomo o sinodi. Kako jo uresničujemo znotraj Katoliške cerkve v celoti in v župnijah. Kdo je pobudnik in čemu nas sinoda spodbuja? Kako prisluhniti drug drugemu in se povezovati z bližnjimi? Kako ima sedaj vsak možnost spregovoriti, k temu spodbuja tudi papež Frančišek. O tem z gospo Anjo Kastelic. Oddajo pripravlja Matjaž Vidmar.

V spomin Jožetu Troštu

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 3. 12., ob 9.25

Na praznik sv. Cecilije se je poslovil skladatelj, duhovnik, profesor in dirigent Jože Trošt. Pod njegovim vodstvom je pelo na tisoče slovenskih pevcev, pri njem se je na Orglarski šoli v Ljubljani, ki jo je obnovil in jo vodil več desetletij, izobrazilo več kot tisoč organistov. Večinoma njegovih skladb je sakralnih, za svoje delo je med drugim prejel red za zasluge Republike Slovenije. A najpomembnejša zanj je bila glasba, ki »za Boga«, kot je zapisal, v resnici »ni nikoli dovolj lepa…«

Sveta maša s Pedrom Opeko

Prenos

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 3. 12., ob 10.00

Prenos sv. maše iz cerkve Marijinega oznanjenja v Ljubljani. Mašuje misijonar Pedro Opeka.

Miklavžev izziv

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 3.12. ob 11.25

Kdo med nami je Miklavž? Vsako leto nas šestega decembra priljubljeni svetnik spodbudi k odpiranju srca za dobro. Tudi Teden Karitas z vodilom »Upanje za vse« nas je prebujal s klicem dobrote za dobrodelnost. Še tako skromen dar ali majhna vsakdanja pozornost mnogim prižge upanje v svetlo prihodnost na nebu. Zakaj je za preživetje družbe in lastno srečo nujno prostovoljstvo brez plačila in morda ne da bi prejemnik vedel, kdo ga je osrečil? Nekdaj so pri nas z medsebojno pomočjo drug drugemu gradili svetlo prihodnost. Brez pomoči pa v času vedno večjega individualizma ne bomo preživeli. Zato med nas prihaja Miklavž!

Začetek adventnega časa

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 3. 12., ob 18.00

Začenja se advent. Zakaj vsako nedeljo prižgemo svečko, kako se duhovno pripraviti na prihod Božiča, kakšne so potrošniške pasti, ki nas odvračajo od veselega pričakovanja Jezusovega rojstva in kaj nam sploh pomeni Advent? Oddajo na tretjem programa Radia Slovenija pripravlja novinar in voditelj Nejc Krevs.

 31. dobrodelni Miklavžev koncert

Prenos

TV SLO 1 v nedeljo, 3. 12., ob 20.00

Dobrodelni Miklavžev koncert, tradicionalna humanitarna prireditev RTV Slovenija, Rotary kluba Ljubljana in Rotary Districta 1912 Slovenija, bo letos potekal že enaintridesetič. Zbrana sredstva bodo ponovno namenili slovenskim osnovnošolcem, ki nimajo enakih možnosti za osebnostno rast in izobraževanje kot njihovi vrstniki. Voditelja bosta Ula Furlan in Nik Škrlec. Na koncertu bodo z različnimi zvrstmi glasbe nastopili Nina Strnad, Tilen Artač, Nuša Derenda, Ditka&band, Bossa de Novo, King Foo, Urban Lutman, Jure Počkaj, Evelin in Valerij Greblo, Nikola Pajanović, Tjaša Fajdiga, Domen Križaj, Mešani pevski zbor Danica, Godalni kvartet družine Babnik, Borut Bučar, Meta Fajdiga, Neli in Karmen Zidar Kos ter zasedbe RTV Slovenija – Simfonični orkester, Big Band ter Mladinski in Otroški zbor. Dirigenti Mojca Lavrenčič, Rok Golob in Tadej Tomšič. Urednik oddaje Daniel Celarec. Program koncerta so zasnovali Daniel Celarec, Janez Jaka Pucihar, Jaka Pucihar in Edvard Škodič (Rotary klub Ljubljana). Vezno besedilo Miha Hočevar, režiser Marjan Kučej.

Dobrodelna številka: 01 472 00 11, SMS-donacije s ključnima besedama MIKLAVZ5 in MIKLAVZ10 na 1919.

 Mediji danes

Spoznanje več, predsodek manj

Radio Ognjišče v ponedeljek, 4. 12., ob 17.00 

O pomenu medijev, političnih vplivih na njih in tudi njihovem vplivu na družbo so na okrogli mizi govorili profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Igor Lukšič, nekdanji predsednik programskega sveta RTVS in profesor dr. Peter Gregorčič, direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat in novinar Domovine Peter Merše.

Pogovor s predsednico države

Intervju

TV SLO 1 v ponedeljek, 4. 12., ob 20.00

S predsednico države dr. Natašo Pirc Musar se bomo pogovarjali o glavnih notranjepolitičnih in zunanjepolitičnih temah leta, ki se izteka, in izzivih za prihodnje leto.

Kako se ob prihajajočih praznikih izogniti nelagodju?

Pogovor o ...

Radio Ognjišče v sredo, 6. 12., ob 17.00

Na ta poseben dan v letu, na Miklavžev dan se bo novinarka Maja Morela s strokovnjaki z različnih področij dotaknili težav otrok, mladostnikov in družin, ki se v tem času, zaradi dodatnega finančnega bremena za obdarovanja in potrošništva, znajdejo v finančni in duševni stiski. Kako se izogniti nelagodju, kam po pomoč?


Filmi

Deček nevihte (Storm boy)

Pustolovska družinska drama, ZDA, 2019

Planet TV v soboto, 2. 12., ob 20.00

Režija: Shawn Seet Igrajo: Geoffrey Rush, Jai Courtney , David Gulpilil

Čudovita in brezčasna avstralska klasična zgodba Colina Thielea o nenavadnem in brezmejnem prijateljstvu, doživi upodobitev na velikih platnih. "Deček nevihte" je Michael Kingley, uspešen in upokojen poslovnež in dedek. Ko se mu začno prikazovati slike in podobe iz svoje preteklosti, katerih ne zna razložiti, se je prisiljen spomniti svojega dolgo pozabljenega otroštva in odraščanja na izolirani obali. Svoji vnukinji začne pripovedovati zgodbo, kako je kot deček rešil in vzgojil izjemnega pelikana po imenu gospod Percival. Njune pustolovščine ter vez, ki sta jo spletla, je imela ogromen vpliv na njegovo celotno življenje in življenja ostalih okoli njiju.

Nebotičnik (Skyscraper)

Ameriški film, 2018

POP TV v soboto, 2. 12., ob 20.00

Režija: Rawson M. Thurber Igrajo: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Noah Taylor, Pablo Schreiber, Byron Mann

Nekdanji vodja specialne enote za reševanje talcev pri FBI in vojni veteran Will Sawyer po amputaciji noge ocenjuje varnost za nebotičnike. S svojo družino živi v najvišji in najvarnejši stavbi na svetu v Hong Kongu, znani kot The Pearl, kjer skrbi za varnost, a izpostavlja določene pomanjkljivosti v nebotičniku. Kljub zagotavljanju nadrejenih, da je stavba brezhibna, pa jo napadejo teroristi in zajamejo jo ognjeni zublji. Vso odgovornost za nastalo situacijo teroristi prevalijo na Sawyerja, ki mora, medtem ko je na begu, najti odgovorne za nastalo nesrečo, si oprati svoje ime in rešiti svojo družino, ki je ujeta v goreči stavbi, nekaj nadstropij nad razplamtelim ognjem.

 

Preslišani uspehi

Dokumentarni film

TV SLO 1 v soboto, 2. 12., ob 21.25 

Celovečerni film Preslišani uspehi v ospredje postavlja vrhunske gluhe športnike, ki so z osvojenimi medaljami na olimpijskih igrah ter svetovnih in evropskih prvenstvih Slovenijo postavili na svetovni zemljevid kot športno velesilo.
V filmu svoje zgodbe pripovedujejo smučarka Sabina Hmelina, nosilka prve medalje za samostojno Slovenijo, kolesar Samo Petrač, prvi gluhi nosilec olimpijske medalje v individualnem športu, člani gluhe košarkarske ekipe, ki je osvojila edini olimpijski kolajni v kolektivnem športu, pa tudi atletinji Leja Glojnarič in Iris Breganski z zadnjima dosežkoma ter njihovi trenerji. Bogatim športnim karieram so sledila grenka razočaranja, saj so bili njihovi dosežki prezrti in na uradnem seznamu vseh slovenskih prejemnikov olimpijskih medalj ni navedenih gluhih športnikov. Ti so s svojimi uspehi pripomogli tudi k sprejetju zakona o športu, ki je izenačil vse športnike, država pa je z njim prihodnjim generacijam gluhih športnikov omogočila ustrezne razmere in motivacijo za ustvarjanje novih športnih pravljic. Film Preslišani uspehi je priznanje in poklon vsem gluhim športnikom, ki bodo za vedno ostali zaslužni predstavniki državne športne zgodovine.

Moja najljubša vojna (My Favorite War)

Latvijsko-norveški animirani film, 2020

TV SLO 1 v soboto, 2. 12., ob 22.40 

Režija: Ilze Burkovska – Jacobsen Glasovi: Mare Eihe, Madara Bore, Regīna Razuma, Kaspars Znotiņš, Anete Vanaga Animirani dokumentarni film z močnim protivojnim sporočilom je bil nagrajen na številnih filmskih festivalih, tako klasičnih kot tistih, specializiranih za animirani film.
Ko Ilze v peskovniku najde kosti nemškega vojaka, se začne spraševati, kaj vse se skriva za propagando in oblastniškimi lažmi, ki jo obdajajo, ter se poda na pot iskanja. To je zgodba o odraščanju, o osebnem begu pred mogočnim programom pranja možganov, ki ga izvaja avtoritarni režim.


Madagaskar 2 (Madagascar: Escape 2 Africa)

Ameriški film, 2008

POP TV v nedeljo, 3. 12., ob 17.00

Režija: Tom McGrath, Eric Darnell Glasovi: Marko Potrč, Klemen Klemen, Jenko Petrovec, Ana Dolinar

Prijatelji iz newyorškega živalskega vrta, lev Aleš, zebra Martin, povodni konj Slavka in žirafa Milko, so se po spletu nenavadnih okoliščin znašli na Madagaskarju, skupaj s četico pingvinov. Sedaj sklenejo, da se vrnejo nazaj v New York. Pingvini ‘mojstrsko’ popravijo staro strmoglavljeno letalo in tako družba odleti z otoka. Toda nekaj se zalomi, saj v zraku ostanejo samo kratek čas in se kar naenkrat znajdejo v Afriki. Tam prvič srečajo svoje sorodnike, ki svobodni živijo v divjini.

Prizor iz filma Madagaskar

Uspešnica (Un Triomphe)

Francoski film, 2020

TV SLO 1 v torek, 5. 12., ob 22.40 

Režija: Emmanuel Courcol Igrajo: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Marina Hands

Étienne je igralec, a že dolgo ni stal na odrskih deskah. Trenutno vodi gledališko delavnico za zapornike. Njihova nadarjenost ga preseneti in odloči se, da z njimi na oder postavi Beckettovo igro Čakajoč Godota. Ko dobi dovoljenje, da zapornike popelje na turnejo po francoskih gledališčih, Étienne zaživi svoje sanje. Veliki finale bo njihov nastop v legendarnem pariškem Odéonu.
Film, postavljen v sodobno Francijo, je navdihnila resnična zgodba švedskega režiserja Jana Jönsona, ki je v osemdesetih letih s skupino zapornikov v švedskem zaporu uprizoril slovito Beckettovo dramo. Načrtovano premiero v Göteborškem mestnem gledališču pa so morali odpovedati, saj so igralci pobegnili. Samuel Beckett je novico komentiral z besedami: »To je najboljša stvar, ki se je zgodila igri, odkar sem jo napisal.«


Triglav, naš dom

(Ne)znana poglavja slovenske zgodovine

TV SLO 1 v sredo, 6. 12., ob 17.15

Da pridemo v gore, se je treba potruditi, premagati strmino, napor, včasih tudi samega sebe. In potem v tišini uživati.
Kaj pa, če bi vstopili na vlak recimo v Ljubljani in bi po nekaj presedanjih lahko izstopili na vrhu Triglava? Kaj če bi lahko pod našim očakom smučali in spali v mondenem turističnem središču pod Triglavom? In kaj če bi pod njegovim vrhom kraljeval ogromen observatorij?
Za vse to so obstajali celo načrti ...
Peter Mikša nas bo popeljal po poti vseh neuresničenih načrtov za »modernizacijo« Triglava.

Kako sva si različna

50 skladb, ki so nas napisale

TV SLO 1 v četrtek, 7. 12., ob 17.50

Avtor glasbe: Jože Privšek Avtor besedila: Frane Milčinski Ježek
Razlike nas določajo in delajo življenje zabavno. Tako kot v sloviti Privškovi popevki, ki jo poznamo tudi v dveh različicah besedila. Poznavalec slovenske glasbe Patrik Greblo na sloviti “žičnici na Stražo”, omenjeni v skladbi, osvetli razgibano življenje različic te popevke: prvič sta jo na Jugoviziji (jugoslovanskem izboru za pesem Evrovizije) leta 1961 sicer zapela Stane Mancini in Marjana Deržaj, pozneje pa je pesem dobila še eno bolj nagajivo različico, ki sta jo zapela Neca Falk in Alfi Nipič.
O tem, koliko resnice o uspešni zvezi je povzete v navihanem Ježkovem besedilu, pa bo tekla beseda pri partnerski terapevtki. Je različnost recept za uspeh?

Misija: nemogoče (Mission Impossible)

Ameriški film, 1996

Kanal A v petek, 8. 12., ob 20.00 

Režija: Brian De Palma Igrajo: Tom Cruise, Emmanuelle Beart, Jon Voight, Vanessa Redgrave, Henry Czerny

Ethan Hunt je poklicni vohun. Preprečiti mora krajo diskete, kjer so zapisana imena vseh ameriških dvojnih agentov. Če bi se ti podatki znašli v napačnih rokah, bi bili agentje v nevarnosti. Ethanu pomaga ekipa zvestih sodelavcev in med opravljanjem naloge se vsi skupaj znajdejo v pasti. Večina sodelavcev umre, Ethanu pa se uspe rešiti, zato ga ožigosajo za izdajalca. Kolegi se obrnejo proti njemu, poleg tega ga zasledujejo neznanci. Ethan kljub vsemu ohrani trezno glavo in začne iskati pravega izdajalca.


Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni: Poklical sem te po imenu
Proza
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh