Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (20.–26. januar)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 20. 01. 2024 / 00:07
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2024 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (20.–26. januar)
Celoten spored najdete v prilogi Naša družina. FOTO: Pexels

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (20.–26. januar)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (20.–26. januar) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Z urednico Mavrice o bogatem januarju

Sobotna iskrica

Radio Ognjišče, v soboto, 20. 1., ob 9.00

Tudi letos je Založba Družina pokroviteljica otroške oddaje na Radiu Ognjišče. Sobotna iskrica bo z veseljem gostila urednico Mavrice Melito Košir. Tokrat boste spoznali, kako bogat je januar, kako nas lahko spremeni srečanje z Gospodom, in slišali čilsko ljudsko pravljico o čudežnem zrcalu. Odprli bomo tudi Sveto pismo.

Pravoslavni božič in Svetopisemski maraton

Duhovni utrip

TV SLO 1, v soboto, 20. 1., ob 12.15

S polnočnim prazničnim bogoslužjem so v nedeljo, 7. januarja, v Makedonski pravoslavni cerkvi v Ljubljani pričakali božični dan. Za pravoslavne vernike je Jezusovo rojstvo praznik, ki v njihova življenja prinaša luč, upanje in ljubezen.
Z današnjim dnem se začenja Svetopisemski maraton, ki bo potekal po vsej Sloveniji do četrtka, 25. januarja. Geslo letošnjega maratona je: »Gospod, preizkusil si me in me poznaš«. O tradiciji svetopisemskega maratona so za spregovorili Tanja Povšnar Vrečar, Eva Strajnar in Severin Maffi.

Arhitektura in sveto – Jože Plečnik

Sledi večnosti

Radio Slovenija 1, v soboto, 20. 1., ob 19.00

Umetnostni zgodovinar dr. Damijan Prelovšek razmišlja o globalni duhovni sporočilnosti del arhitekta Jožeta Plečnika, ki je bil rojen 23. januarja 1872. Po mnenju dr. Prelovška sodi Plečnik med najuglednejše cerkvene arhitekte 20. stoletja. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

V tednu molitve za edinost med kristjani – z duhovno glasbo Alfreda Šnitkeja

Musica sacra

Radio Ars, v nedeljo, 21. 1., ob 9.25

»Skupaj hoditi, skupaj moliti in skupaj sodelovati«, so besede papeža Frančiška, ki nagovarjajo kristjane različnih veroizpovedi in cerkva, tako vzhodnih kot zahodnih, k večji povezanosti kljub medsebojni različnosti pa nas morda lahko nagovori tudi glasba. Alfred Šnitke je eden tistih skladateljev, pri katerih je vera močno vplivala na ustvarjanje. Že v mladosti se je spreobrnil v krščanstvo oz. je prestopil v pravoslavno vero, v njegovih delih pa lahko zaslutimo tudi duh armenskih cerkva in ljudske monodije.

Sveta maša

Prenos iz mariborske stolnice

Radio Ars, v nedeljo, 21. 1., ob 10.00

Modrost Svetega pisma

Obzorja duha

TV SLO 1, v nedeljo, 21. 1., ob 11.20

V tednu, posvečenem edinosti kristjanov, se verniki različnih krščanskih denominacij zbirajo k molitvi in branju Svetega pisma. Kako so kristjani skozi stoletja brali Sveto pismo? Jim je bilo priporočeno ali je bilo dovoljeno le vernikom s posebnimi službami?

Ob Svetopisemskem maratonu, ki poteka od 20. do 25. januarja, želijo organizatorji tudi z dogodki navdušiti za vsakodnevno premišljevanje Božje besede Svetega pisma. Ali se danes beseda Boga še razodeva po prerokih? Kdo so bili preroki? Kakšno poslanstvo imajo med nami? »Beseda je človek postala in med nami prebivala,« nam sporočajo jaslice; po slovenskem običaju jih ohranimo do svečnice.

Ciril Jeruzalemski: Krstne in mistagoške kateheze

Sedmi dan

Radio Ars, v nedeljo, 21. 1., ob 18.00

Kdo je bil Ciril Jeruzalemski? Zakaj je pomemben za zgodovino krščanstva? Njegovo poglavitno delo: Krstne in mistagoške kateheze je pravkar izšlo v slovenščini. Eden od prevajalcev tega dela iz grščine v slovenščino Benjamin Bevec, duhovnik iz redu jezuitov, bo odgovoril na omenjeni vprašanji in pojasnil vsebino Cirilovih katehez, ki so bile v sredini 4. stoletja v Jeruzalemu namenjenem katehumenom. Kdo pa so sploh bili pripravniki na krst v omenjenem obdobju? O vsem tem v oddaji Sedmi dan z Natašo Lang.

Aktualna razmišljanja s področja Cerkve in družbe

Spoznanje več, predsodek manj

Radio Ognjišče, v ponedeljek, 22. 1., ob 17.00

Tudi v letu 2024 bo oddaja vsak četrti ponedeljek v mesecu gostila urednika, pisatelja, duhovnika mag. Branka Cestnika. Pogovor pred mikrofonom se vedno začne z dobro novico in v drugem delu odprejo tudi telefonske zveze, da lahko pokličete, kaj vprašate ali delite svoja mnenja. Tudi tokrat bo tako. Vabljeni k sodelovanju!

Zarote

Na robu znanega

Exodus TV, v torek, 23. 1., ob 20.00

Direktor Exodus TV Zoran Kodela je bil povabljen v oddajo TV As. Z Bernardom Goršakom sta se pogovarjala o svetovnih zarotah. Skupaj sta predstavila globalni, makro pogled dogajanja v svetu ob različnih znanih dogajanjih, znanih osebah in organizacijah. Oddaja bo na ogled tudi na Exodus TV.

Novinarska klima, neodvisnost in profesionalnost

Pogovor o ...

Radio Ognjišče, v sredo, 24. 1., ob 17.00

V Katoliški cerkvi 24. januarja obhajamo god sv. Frančiška Saleškega, škofa, cerkvenega učitelja in zavetnika katoliških novinarjev. V tokratni oddaji bo zato govora o vlogi medijev v sodobni družbi in tudi odzivih medijev na vse bolj pereče dogajanje v Evropi in svetu. Kakšen je vpliv medijske sfere na javno politično in družbeno življenje v Sloveniji in širše po svetu? Kako vzgojiti novinarskega poročevalca, ki ob občutljivih temah ostaja zavezan resnici in objektivnosti? Novinarji s(m)o sedma sila, ki se vselej trudi gledati pod prste oblastem, in so tako znanilci demokratičnosti države. Vendar ostaja novinarstvo tudi nemalokrat nevaren poklic, celo v državah Evropske unije. V letu 2023 je bilo po svetu ubitih 94 novinarjev, skoraj tri četrtine med njimi v Gazi. Odmeven primer nevarnega novinarstva pa sta tudi atentata na Jana Kuciaka in Daphne Anne Caruane Galizie. Dva novinarja, ki sta zaradi svojega dela v novinarstvu plačala z življenjem. O novinarski klimi, neodvisnosti in profesionalizmu z analitiki in stanovskimi kolegi.


Matej Vranič in njegovi osupljivi prizori iz sveta divjih živali

Izven okvirja: razvedrilno-pogovorna oddaja

TV SLO 1, v nedeljo, 21. 1., ob 17.50

Matej Vranič, poklicni fotograf in filmar, že več kot tri desetletja raziskuje in odkriva živalski svet skozi objektiv fotoaparata in kamere. V zadnjih dvajsetih letih je pripravil vrsto samostojnih reportaž za slovensko izdajo revije National Geographic, leta 2017 so ga izbrali za najboljšega naravoslovnega fotografa. Med njegove filmske podvige sodi dokumentarni film Divja Slovenija, v katerem je nanizal vrsto osupljivih prizorov iz sveta narave v Sloveniji.

Joker (Joker)

ameriški film, 2019

POP TV, v soboto, 20.1., ob 20.00

Režija: Todd Phillips Igrajo: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen

Film o koreninah slavnega stripovskega zlikovca Jokerja, glavnega Batmanovega nasprotnika.

Film je postavljen v leto 1981. Arthur Fleck išče svoj prostor v razklani družbi mesta Gotham. Podnevi je klovn, ponoči pa se trudi postati stand-up komik. A namesto da bi se ljudje smejali njegovim šalam, se na koncu vedno smejijo njemu. Glavni igralec je za to vlogo prejel oskarja.

Zaradi prizorov nasilja in neprimernega vedenja ogled filma odsvetujemo mlajšim od 17 let.

Ljubezen, ločitev in nekaj vmes (It's Complicated)

ameriški film, 2009

POP TV, v nedeljo, 21.1., ob 20.00

Režija: Nancy Meyers Igrajo: Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bell

Jane je ločenka s tremi odraslimi otroki ter uspešno pekarno in restavracijo, ki začne spet ljubimkati s svojim bivšim možem. Čeprav sta ločena že deset let, se na bežnem zmenku ob sinovem zaključku študija spet zagledata drug v drugega, Jane pa s tem postane ljubica svojega bivšega moža, ki se je medtem poročil z veliko mlajšo Agness. Ko se v Jane zagleda tudi arhitekt Adam, ki hitro ugotovi, da se je vpletel v izredno zanimiv ljubezenski trikotnik, se Janino ljubezensko življenje močno zaplete.

Prekleti Bronholm

Poljski film, 2022

TV SLO 1, v sredo, 24. 1., ob 20.10

Režija: Anna Kazejak Igrajo: Agnieszka Grochowska, Maciej Stuhr, Grzegorz Damiecki, Jasmina Polak, Borys Bartlomiejczyk, Oliwier Grzegorzewski, Marceli Sikora, Magnus Krepper, Nina Yndis, Poul Storm, Dorota Lulka

Družinska drama in komedija, ki se dogaja v avtentičnem okolju danskega otoka Bornholm. Tja se pripeljeta dve poljski družini, ki že tradicionalno enkrat na leto preživljata podaljšani konec tedna na tem otoku. Neprijetna nezgoda, pravzaprav nesporazum med otroki, spreobrne predvidljive počitnice v napeto družinsko dramo, kjer so na preizkušnji predvsem razmerja med odraslimi …
Še prav posebej to velja za glavno junakinjo Majo, ki je najbolj razočarana nad svojim zakonom …

Skrivni napadalec (He Knows Your Every Move)

ameriški film, 2019

KINO, v četrtek, 25. 1., ob 20.00

Režija: Lane Shefter Bishop Igrajo: Rosalie McIntire, Drew Seeley, Andrew Kai, Sofia Pernas

Ko se pokvari njen prenosni računalnik, ga Molly odnese na servis, kjer ga uspejo popraviti. Kmalu za tem dekle v svoji najljubši restavraciji naleti na očarljivega Jacka, s katerim imata veliko skupnega. Privlačni Jack je popoln v vseh pogledih, dokler se ne začne nenavadno obnašati ter postane posesiven, zaradi česar Molly sklene, da prekineta razmerje. Nenadoma nekdo izprazni njen bančni račun in na spletu objavi njene pomanjkljivo oblečene fotografije. Izkaže se, da je Jack vdrl v njen računalnik in se skriva za lažno identiteto ter tako postane Mollyjina najhujša nočna mora.

Nalaganje
Nazaj na vrh