Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Frančišek Saleški – Krotki doktor

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 24. 01. 2024 / 05:10
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 07:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Frančišek Saleški – Krotki doktor
Kip Frančiška Saleškega v župnijski cerkvi v Slovenskih Konjicah, stranski oltar. FOTO: Jože Potrpin

Sv. Frančišek Saleški – Krotki doktor

Sv. Frančišek Saleški (1567–1622), škof in cerkveni učitelj, katerega 402-letnico rojstva za nebesa obhajamo v letošnjem letu, je slovel kot odličen pridigar in spovednik.

Njegovi spisi so še danes spodbudno duhovno branje, zaradi lepote izraza pa imajo tudi pomembno mesto v francoskem slovstvu. V svojih spisih je poudarjal zlasti misel, da se mora krščansko življenje uresničevati v svetnem življenju in da mora prava pobožnost voditi vsako poklicno delo.

Pobožnost, če je resnična, nič ne skazi, pač pa vse spopolnjuje. (Sv. Frančišek Saleški)

Posebno skrb je posvečal vzgoji in izobrazbi dobrih duhovnikov, sicer pa ni nikomur odrekel osebnega pogovora in je bil zelo iskan duhovni voditelj. Res je »vsem postal vse«. Zaradi vsega tega so mu nadeli naziv Doctor mitis – Krotki doktor. 

God sv. Frančiška Saleškega obhajamo 24. januarja. FOTO: Wikipedija

Za njegov godovni dan je bil izbran 24. januar, dan, ko so prenesli njegove relikvije v cerkev v savojsko mestece Annecy, kamor je moral kot ženevski škof zaradi pritiska kalvinistov prenesti svoj škofovski sedež.

Bog je Bog s človeškim srcem. (sv. Frančišek Saleški v razpravi O Božji ljubezni)

Sv. Frančišek Saleški, ki velja za utemeljitelja moderne katoliške duhovnosti, je še posebej zaslovel s svojo knjigo Filoteja ali uvajanje v bogoljubno življenje, ki je v več prevodih in ponatisih izšla tudi v slovenščini, zadnjo izdajo je pripravila Družina leta 2002. Iz te objavljamo tukaj odlomek, ki ga je avtor naslovil Treba se je upirati drobnim skušnjavam.

Čeprav je potrebno premagovati velike skušnjave z nepremagljivim pogumom in nam zmaga nad njimi neizmerno koristi, vseeno velja, da nam je morebiti še v večji prid, če dobro premagujemo majhne skušnjave. Če jih velike presegajo po moči, pa majhne tako zelo prekašajo velike po številu, da je našo zmago nad njimi moč primerjati z zmago nad največjimi. Volkovi in medvedi so brez dvoma nevarnejši od muh, pa nam vendarle ne povzročajo toliko nadlege in nevšečnosti in ne preizkušajo tako zelo našega potrpljenja. Z lahkoto se izognemo umoru, težko pa se je ogniti drobnim jezicam, za katere se nam ponuja priložnost vsak trenutek. Lahka stvar je za moža ali ženo odreči se zakonolomstvu, ni pa se tako lahko odreči spogledovanju, dajanju ali sprejemanju ljubezenskih čustev, izkazovanju prijaznosti in drobnih znamenj naklonjenosti, izgovarjanju in sprejemanju udvorljivih besed. Lahko je ne postavljati tekmeca možu niti tekmice ženi, kar zadeva telo, težje pa je tega ne početi v srcu. Lahko je ne oskruniti zakonske postelje, zelo težko pa je ne prizadeti zakonske ljubezni. Lahko je ne krasti lastnine bližnjega, težko pa je, da je ne bi poskušali nekako pridobiti, in težko je, da je ne bi poželeli. Lahko je vzdržati se krivega pričevanja na sodišču, težko pa je ne lagati v družbi. Lahko je ne se opijaniti, težko pa je biti zmeren. Lahko je bližnjemu ne želeti smrti, težko pa mu je ne želeti neprijetnosti. Z lahkoto ga ne obrekuješ, težko pa ga ne zaničuješ. 

Skratka, te skušnjavice, jeze, sumničenja, ljubosumnosti, zavisti, ljubimkanja, lahkoživosti, nečimrnosti, neiskrenosti, narejenosti, hinavščine, nespodobne misli nenehno nadlegujejo celo bolj pobožne in odločne. Zato pa je potrebno, da se pripravimo na ta boj sila skrbno in prizadevno. Kolikor zmag odnesemo nad temi majhnimi sovražniki, toliko dragih kamnov bo Bog vstavil v krono slave, ki nam jo pripravlja v svojem raju; o tem bodi prepričana. Zato pa trdim, da je v času, ko se pripravljamo, da bi dobro in pogumno premagali velike skušnjave, če bodo prišle, potrebno, da se dobro in prizadevno branimo majhnih in slabotnih napadov.

Sv. Frančišek Saleški je zavetnik pridigarjev, učencev, vzgojiteljev, spovednikov, katoliških pisateljev in časnikarjev, gluhih, pa tudi zavetnik salezijancev, redovne skupnosti, ki je dobila svoje ime prav po sv. Frančišku Saleškem, saj ga je že don Bosko zelo občudoval ter ga postavil za zgled in zavetnika svoje družbe.


Nalaganje
Nazaj na vrh