Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (9.-15. december)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 09. 12. 2023 / 06:00
Oznake: Film, Mladi, Prosti čas
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2023 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: filmi in oddaje tedna (9.-15. december)
FOTO: Unsplash

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (9.-15. december)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v v prihodnjem tednu (9.-15. december) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Gostiteljstvo je enkratna izkušnja

Svetovalnica

Radio Ognjišče, v petek, 8. 12., ob 8.00

Fotografija: taize

46. Evropsko srečanje mladih, ki ga bo letos gostila Ljubljana, se hitro približuje. V oddaji bomo pri organizatorjih iskali še zadnje odgovore v zvezi s pripravo in potekom srečanja. Koliko mladih taizejskih romarjev še nima zagotovljene strehe nad glavo? Kaj pa Slovenci, ki ne živijo v Ljubljani, koliko je zanimanja in zakaj je tudi zanje edinstvena priložnost, da se srečanja udeležijo? Kakšen bo prometni režim v času srečanja? V oddaji, ki bo potekala v jutru praznika Brezmadežne, boste lahko sodelovali tudi s svojimi vprašanji. Vabljeni! Tudi sicer v programu Radia Ognjišče spremljamo vse v povezavi z novoletnim srečanjem evropske mladine, največ prostora pa te vsebine dobijo v oddajah za mlade »Mladoskop« in »Kolokvij« ob petkih ob 21.00 in med podcasti. V času srečanja pa bomo našli tudi način, da vam prinašamo utrip mladih z delavnic, srečanj in tudi neposredno z molitvenih ur, ki bodo v športni dvorani v Stožicah. Celo naš silvestrski program bo dobil taizejski pridih. Bodite mladi z Radijem Ognjišče!

Prof. dr. Ernest Petrič

Spoznanje več, predsodek manj

Radio Ognjišče, v ponedeljek, 11. 12., ob 17.00

Fotografija: petric

Kako se je po terorističnem napadu 7. oktobra v Sveti deželi razdelil svet in kaj pomeni geslo »od morja do reke«, ki smo ga lahko slišali tudi pri nas? V luči svetovnega dneva človekovih pravic in 75. obletnice sprejetja splošne deklaracije bomo ocenili, kako temu idealu uravnavanja medčloveških odnosov sledimo v Sloveniji.

Slavljenje s skupino Karizma

Karizma fest 2023

v petek 15. 12. 23 ob 20:15 na Exodus TV

Ob 10. obletnici delovanja glasbene skupine KARIZMA predvajamo njihov nastop, češčenje in slavljenje Boga z glasbo iz mariborske stolnice. Toplo vabljeni vsi, ki vam je blizu ritmično- duhovna glasba in slavilna glasba.

Ne pozabite na vsakodnevne adventne nagovore ob 20.00h s ponovitvami. Ta teden vam bo spregovoril g. Karel Gržan.

Tota pulchra es Maria

Musica sacra

10.12. ob 9.25 na Radiu Ars

Tota pulchra es Maria ali Vsa lepa si, Marija je napev, namenjen za praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, 8. decembra. Je precej starejši od praznika in temelji na stari krščanski molitvi iz 4. stoletja. Sestavljajo ga verzi iz Stare zaveze, ki govore o Mariji ali njenem brezmadežnem spočetju. Vsebina te molitve je navdihnila mnogo glasbenih ustvarjalcev, tako v preteklih obdobjih kot v sedanjem času.

Pomoč ali izkoriščanje

OBZORJA DUHA

Nedelja, 10. december on 11.25 na TV SLO 1

Bog je izbral preprosto judovsko deke iz Nazareta, po imenu Marija, da bi postala mati Božjega Sina. Kako kristjani po njenem zgledu prinašajo »Odrešenika« v naš svet, kako so drug drugemu »brat, sestra in mati«? Kdor pozabi na to temeljno poslanstvo krščanstva, ima drugega človeka za sužnja in ga izkorišča. Greh pa ga oddaljuje od Boga in njega samega.

Misijonar Pedro Opeka po osmih letih vnovič v Sloveniji

Sledi večnosti

9. december ob 19 h na 1. programu Radia Slovenija

Slovenska Katoliška cerkev v prvem tednu letošnjega decembra gosti prepoznavnega misijonarja Pedra Opeko. O njem in njegovem duhovnem ter dobrodelnem delu ni kaj občutno novega za dodati; je pa zagotovo osebnost, ki se vsakokrat s svojo energijo, dobrosrčnostjo zmeraj dotakne ljudi. V oddaji Sledi večnosti bomo skušali predstaviti njegov zadnji obisk v domovini. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

O osamljenosti v veselem decembru

Sedmi dan

10. december 2023 ob 18 h na programu Ars Radia Slovenija

Leto je naokrog in pred nami je mesec, obarvan s številnimi družabnimi dogodki, ki nas vabijo; še veliko več se dogaja v virtualnem svetu. Priložnosti za druženje s sočlovekom je veliko, a raziskovalci ugotavljajo, da je osamljenost med ljudmi v današnji družbi narašča. Z moralnim teologom dr. Romanom Globokarjem bomo v oddaji Sedmi dan premišljevali o razlogih za vse večjo osamljenost in iskanju rešitev. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

9.12. ob 20.00 na Planet TV

Ljubezen ne pozna ovir (Tout le monde debout), komedija, romantika, Francija, 2018

Režija:

Franck Dubosc

Igrajo:

Franck Dubosc , Alexandra Lamy , Elsa Zylberstein

Jocelyn je ženskar in osvajalec ženskih src. Nekega dne se odloči pretvarjati, da je hrom, da bi zapeljal mlado skrbnico. Niti sanjalo se mu ni, da se bo zaljubil v njeno sestro, ki pa je zares v invalidskem vozičku. Jocelyn se tako ujame v lastno prevaro.

Vohunska igra

Angleško-ameriška drama

9.12. ob 20.05 na Tv Slo 2

Napet triler o britanskem poslovnežu, ki je med hladno vojno obveščevalni službi MI6 pomagal pridobiti podatke o sovjetskem jedrskem programu in s tem končati kubansko raketno krizo.
Zgodba se odvija v času hladne vojne, posneta pa je po resničnih dogodkih iz življenja Grevilla Wynna – britanskega poslovneža, ki je zaradi svojih pogostih potovanj postal zanimiv za obveščevalno službo MI6. Ta ga je sčasoma rekrutirala v enega od kurirjev za prenos najzaupnejših informacij. Wynne je razvil skrito in nevarno partnerstvo s sovjetskim častnikom Olegom Penkovskim, da bi prišel do podatkov, ki bi pomagali preprečiti jedrsko vojno in končati kubansko raketno krizo.

Originalni naslov: THE COURIER
Leto produkcije: 2020
Država: Velika Britanija, ZDA
Žanr: zgodovinski film
Režija: Dominic Cooke
Scenarij: Tom O'Connor
Igrajo: Benedict Cumberbatch¸ Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, David Bark-Jones

Ljubezen v New Yorku

Komična drama

10.12. ob 15.05 na Tv Slo 1

Komična drama s prekaljenima Diane Keaton in Morganom Freemanom
Napeta komična drama se sprašuje, kako je biti star in betežen v mestu, ki ne spi. Alex in Ruth Carver sta miren in utečen par, ki imata izredno lepo življenje v stanovanju na Manhattnu. A oba se starata in v njunem bloku ni dvigala, zato se odločita za prodajo stanovanja in nakup novega. To pa ju pahne v napeto tekmo s časom, ki določa newyorški trg nepremičnin.
Izvirni naslov: 5 FLIGHTS UP / Ameriški film, 2014 / Režija: Richard Loncraine / Scenarij: Charlie Peters, Jill Ciment/ Igrajo: Diane Keaton, Morgan Freeman, Cynthia Nixon

Ars

Dokumentarni film

12.12. ob 20.35 na Tv Slo 1

V letu 60. obletnice Radia Ars je nastal tudi poseben dokumentarni film Amirja Muratovića z naslovom Ars. Dokumentarni film se približuje radijskim zakonitostim (nastopajoči niso podpisani, v film nas uvede napovedovalec, ki tudi prebere odjavno špico ...). Pripoveduje o nastajanju programa, oddaj, radijskih iger, koncertov ... je zelo dinamičen z ogromno kadri in dobro predstavi vsakdan na radiu.

12.12.2023, torek ob 21.50 na KINO

MIKI MODRE OČI (Mickey Blue Eyes), ameriški film, 1999

Igrajo: Hugh Grant, Jeanne Tripplehorn, James Caan, James Fox

Režija: Kelly Makin

Anglež Michael Felgate dela v dražbeni hiši v New Yorku. Do ušes je zaljubljen v Gino Vitale, zato jo nekega dne zasnubi. Nič ne de, da je punca hčerka mafijskega šefa, šarmantnega Franka Vitale. Toda Gina se ne more poročiti z Michaelom, saj se boji, da bodo Frank in njegovi prijatelji uničili tudi to njeno razmerje, kot so še vsakega do sedaj, ter Michaela zapletli v svoje mafijske posle. Šele ko Michael priseže, da se ne misli vtikati v mafijske zadeve, dekle privoli v poroko. A zarečenega kruha se največ poje.

Gloria mundi

Francosko-italijanski film

12.12. ob 22.20 na Tv Slo 2

Po izpustu iz zapora se Daniel vrne v svojo hišo v Marseillu. Tam se je zbrala širša družina njegove hčerke. Mathilda dela s krajšim delovnim časom v trgovini, njen mož Nicolas pa je taksist. Oba se trudita, da bi kar se da normalno živela in omogočila svoji hčerki Glorii dostojno življenje. Položaj pa se poslabša, ko Nicolasa napadejo drugi taksisti, njegovi tekmeci. Zdaj mora Daniel poiskati pravico za svojo družino.
Francoska igralka Ariane Ascaride je na filmskem festivalu v Benetkah prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

Originalni naslov: GLORIA MUNDI
Leto produkcije: 2019
Država: Francija, Italija
Žanr: družinska drama
Režija: Robert Guédiguian
Scenarij: Serge Valletti, Robert Guédiguian
Igrajo: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Anaïs Demoustier

Kako v družbi zmede prevzeti pobudo in odgovornost?

Pogovor o ...

Radio Ognjišče, v sredo, 13. 12., ob 17.00

Fotografija: arc_nejc ali kakšna iz članka https://www.druzina.si/clanek/voditelji-iz-72-drzav-iscejo-pot-k-boljsi-prihodnosti-med-njimi-tudi-tone-rode
O aktualnih izzivih zahodne kulture in krizi identitet se bo Marjana Debevec pogovarjala s predsednikom osamosvojitvene vlade Lojzetom Peterletom in Nejcem Povirkom iz Zavoda Živim, ki sta se udeležila mednarodne konference Zavezništva za odgovorno državljanstvo ter z vodjo Socialne akademije Matejem Cepinom.

Zgodbe, ki jih je bolje zamolčati

Španski film

13.12. ob 20.00 na Tv Slo 1

Film je urbana ljubezenska komedija in pustolovščina, sestavljena iz petih privlačnih zgodb, ki spregovorijo o ljubezenskih zadevah. Pet komičnih zgodb se naključno prepleta, osredotočajo se na čustva glavnih likov in so povedane z veliko duhovitosti, ritma in akcije.
STORIES NOT TO BE TOLD / HISTORIAS PARA NO CONTAR, španski film 2022
Režija: Cesc Gay / Scenarij: Tomàs Aragay, Cesc Gay / Igrajo: Anna Castillo, Chino Darín, Javier Rey, Àlex Brendemühl, Antonio de la Torre, María León Eva Reyes, Maribel Verdú, Alexandra Jiménez, Nora Navas, Jose Coronado, Alejandra Onieva, Javier Cámara, Quim Gutiérrez, Brays Efe, Verónica Echegui

14.12.2023, četrtek ob 20.00 na KINO

KITAJSKI ZID (Great Wall), ameriški film, 2016

Igrajo: Matt Damon, Tian Jing, Willem Dafoe, Pedro Pascal, Hanyu Zhang

Režija: Yimou Zhang

V temačnem srednjem veku se neustrašna bojevnika William in Pero podata na nevarno pot proti Kitajski, da bi odkrila skrivnosti njihovega naprednega orožja. Ko prispeta na cilj, ju obtožijo vohunstva in zaprejo, toda kmalu ugotovita, da sta se znašla sredi krvave bitke za preživetje človeštva. Deželo s severa vsakih 60 let napadejo srhljive pošasti in edino, kar jih lahko ustavi, je Veliki kitajski zid. William se odloči pridružiti elitni vojski, ki brani obzidje, toda, kljub številnim prestanim vojnam, ni pripravljen na nepredstavljive grozote, s katerimi se mora spopasti v osupljivih bitkah.

Munch

Norveški film

14.12. ob 23.35 na Tv Slo 1

Film Munch je intimen portret norveškega slikarja Edvarda Muncha (1863–1944), avtorja mojstrovine Krik in enega najslavnejših umetnikov vseh časov. Izšolal se je na Kraljevi risarski šoli v Oslu, ki je bila pod vplivom francoskega slikarstva. Pogosto je upodabljal žalost, bolečino in gorje, odlično je znal upodobiti bivanjsko tesnobo človeka, ki mu ni bila tuja. Sodobniki za njegovo delo niso pokazali razumevanja, vplivni umetniki so ga zavračali, bil je pretresen zaradi izgube mlajše sestre in zaznamovan z odvisnostjo.
Film nas popelje skozi štiri pomembna poglavja umetnikovega življenja: prva ljubezen, polemika okoli njegove zgodnje razstave v Berlinu, sprejem na psihiatrično kliniko, kjer je bil prisiljen sprejeti največjo življenjsko odločitev, in bitka ob koncu življenja, da bi svoja dela rešil pred nacisti.
MUNCH / Norveška / 2023
Scenarij in režija: Henrik Martin Dahlsbakken
V glavnih vlogah: Anne Krigsvoll, Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth, Anders Baasmo, Jesper Christensen, Lisa Carlehed, Ida Elise Broch

15.12.2023, petek ob 21.15 na POP TV

LJUBEZEN SE ZGODI (Love Happens), ameriški film, 2009

Igrajo: Jennifer Aniston, Aaron Eckhart, Martin Sheen, Judy Greer

Režija: Brandon Camp

Burke je pred leti tragično izgubil ženo. Svojo izkušnjo o soočanju z žalovanjem in bolečino je opisal v knjigi, ki je postala velika uspešnica. Nekega dne med vodenjem seminarja za samopomoč spozna zabavno in privlačno Eloise. Medtem ko sta si vedno bližje, se Burke zave, da se pravzaprav še vedno ni resnično soočil z izgubo svoje žene. Da bi lahko znova zares začutil ljubezen, mora zato najprej razčistiti to dilemo.

15.12.2023, petek ob 20.00 na KANAL A

BEGUNEC (Fugitive), ameriški film, 1993

Igrajo: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward, Julianne Moore

Režija: Andrew Davis

Dr. Kimble je priznan kirurg, ki s svojo lepo ženo Helen živi v najbolj bogati soseski daleč naokoli. Njegovo življenje je srečno vse do noči Heleninega umora. Zanj pa je Kimble po krivem obsojen na dosmrtno ječo. Uspe mu pobegniti, vendar naenkrat postane človek brez imena, brez doma, brez prijateljev in stalno na begu. Kljub temu je trdno odločen, da bo našel ženinega morilca. Za petami mu je nepopustljivi vladni agent Samuel Gerard, ki ima na razpolago ekipo zagrizenih sodelavcev.

10.12. ob 20.00 na Planet TV

Robin Hood (Robin hood: origins), akcija, pustolovščina, drama, ZDA, 2018

Režija:

Otto Bathurst

Igrajo:

Taron Egerton, Jamie Dornan , Ben Mendelsohn

V vojni utrjeni križar in mavrski poveljnik združita moči in se dvigneta v upor proti podkupljivi in pokvarjeni angleški kroni. Odlični akcijski prizori, premišljena bojna koreografija in brezčasna romanca o ikoni in legendi, ki jo danes poznamo pod imenom Robin Hood.

Kupi v trgovini

Filmski izziv
Priročniki za glasbo in film
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh