Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (18.–24. maj)

Objava: 18. 05. 2024 / 00:27
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2024 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: oddaje in filmi tedna (18.–24. maj)
FOTO: Pexels

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (18.–24. maj)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (18.–24. maj) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Glasba je zven božjega glasu, ima moč, da oblikuje duha v človekovih globinah

Petkov večer

Radio Ognjišče, v petek, 24. 5., ob 20.00

V tokratnem oddaji boste slišali odmev našega festivala sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2024. Maja Morela bo z mikrofonom na forumu Zavoda sv. Stanislava, k pogovoru bo povabila tudi nastopajoče, ki bodo Manca Hribar, Lucija Rejec, Svetnik, Bena Briški, Anette, Antonio tkalec in Janez Ferlež, Neža in Damjan Pančur, I am, Mitja Ferenc ter Matej Šoklič. Slišali bomo njihove nove pesmi. Klepetali bomo tudi z MasterChefoma Lukom Novakom in Zalo Pungeršič, ki bosta skrbela, da na festivalu ne bomo lačni. Dogajanje se bo začelo že ob 17.30 na malem odru, kjer se bodo predstavljali različni glasbeniki s svojimi skladbami. Dogajanje bo popestrila tudi bogata ponudba na stojnicah, kjer se bodo mladi lahko preizkusili v različnih aktivnostih. Po prizorišču bomo lovili zanimive sogovornike, ki bodo strnili svoje misli ob živahnem dogajanju. Vabljeni k poslušanju Petkovega večera. Še prej pa se srečamo na Ritmu srca.

 

Arhitekt dr. Borut Juvanec

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 18. 5., ob 17.00

Sogovornik Nataše Ličen bo strokovnjak s področja teorije arhitekture, njenih proporcijskih sistemov, začetkov in izvorov in etničnih prvin v arhitekturi. Raziskuje predvsem značilnosti prvobitnosti in izvorov arhitekturnih elementov, tradicionalna znanja in identitete v današnje oblikovanje prostora.

Večer narodnih izročil

Prenos z Brezij

Radio Ognjišče, v četrtek, 23. 5., ob 20.00

Radijski sodelavci vas v jubilejem letu – le nekaj dni pred 30. obletnico začetka oddajanja – vabimo k Mariji Pomagaj na Brezje. Zahvali se bomo za vse milosti minulega leta in prosili blagoslova za naslednje leto. Slovesno mašo bo daroval nadškof Alojzij Cvikl, po maši bo procesija z milostno podobo.

Duhovna glasba Antonina Dvořaka – 1. del

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 19. 5.. ob 9.25

Letos mineva 100 let od skladateljeve smrti, v njegovi skladateljski zapuščini pa najdemo tudi precej sakralne glasbe. Ni mu bilo do razvijanja novega sloga in do utiranja novih poti, pomembno mu je bilo le eno – pisati glasbo, ki bo prihajala od srca in segala do srca – preprosto in iskreno. Maša v D-duru op. 86 je prav taka – veličastna, a po obliki jasna, s svojimi spevnimi melodijami pa gotovo seže prav do srca.

Ženska, Božja podoba ali orožje

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 19. 5., ob 11.15

Zakaj pravijo, da je Božja Mati Marija, ženska vseh žensk? Po Jezusovem vstajenju je bila z apostoli zbrana v dvorani zadnje večerje. Pričakovali so obljubljenega Svetega Duha. V njegovi moči so pogumno odšli oznanjat evangelij po vsem svetu. K čemu Marija spodbuja vsako žensko? V mesecu aprilu je papež za namen molitve določil, da bi bilo dostojanstvo ženske v vsaki kulturi spoštovano. Ženska je še vedno orodje, pogosto v moških rokah. Kako bo v družbi izpolnila svoje poslanstvo? O tem pa v oddaji na binkošti, pred praznikom Marije, Matere Cerkve.

Svetniki in podleži

Dokumentarna oddaja

Exodus TV v torek, 21. 5., ob 21.00

Svetniki proti podležem predstavlja živahno razpravo med najbolj zanimivimi in vplivnimi svetniki in grešniki v zgodovini. Gostitelj Benjamin Wiker bo gledalce pomagal voditi skozi pare velikih svetnikov in podležev, kot so sveti Avguštin in Jean-Jacques Rousseau, sveti Thomas More in Henrik VIII. ter Flannery O'Connor in Ayn Rand. Spoznali bomo njihova življenja, njihov vpliv na zgodovino, predvsem pa, kakšna je razlika, če sledimo Bogu ali pa ga zavračamo.

Simbolika rastlin v svetih knjigah

Sledi večnosti

Radio Slovenija 1 v nedeljo, 18. 5., ob 19.00

Muzej krščanstva na Slovenskem gosti mednarodno gostujočo razstavo iz Portugalske »Simbolika rastlin v Svetem pismu in drugih svetih knjigah«. Gre za izbor rastlin, ki so zapisane v svetih knjigah, Svetem pismu, Koranu, Tori, Talmudu, Vedi … Katere rastline so simboli večnega življenja, lepote, znamenje obilja in vir navdiha … Razstavo nam bo predstavila njena koordinatorica dr. Dijana Pita da Costa. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Binkošti – praznik Svetega duha

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 19. 5., ob 18.00

V praznični binkoštni nedelji bo naš gost upokojeni mariborski nadškof in profesor na Teološki fakulteti dr. Marjan TurnšekGovorili bomo o Svetem duhu kot tretji božji Osebi, ki tako zelo opredeljuje polnino odnosov med Bogom in človekom v srcu slehernega iskreno verujočega kristjana. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.


Filmi in druge oddaje:

Pošvedrani klavir

Dokumentarni film

TV SLO 1 v nedeljo, 19. 5., ob 22.20

Pošvedrani klavir je filmsko glasbena povest, ki s pomočjo dokumentarno igranih in animiranih filmskih delov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju Bösendorfer model 225 v studiu radia Slovenija.
Izhodišča za zgodbe v filmu o klavirju so resnična, zgodovinsko utemeljena iz pisnih izročil in dokumentov. Dopolnjena so z izjavami in sklicevanjem na dve slovenski literarni predlogi. Pripovedna vez med vsem tem pa je plod domišljij in ustvarjalnega zanosa avtorjev.

Patriot

Ameriški film, 2000

Kino v soboto, 18. 5., ob 20.00

Režija: Roland Emmerich Igrajo: Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Tom Wilkinson

Zgodba se odvija leta 1776, v času ameriške revolucije. Pripoveduje o povsem običajnem človeku, ki je razpet med družino in dolžnostmi do domovine. Nekdanji vojak Benjamin Martin se je odrekel vojskovanju, da bi v miru vzgajal svojo številčno družino. Žena, ki je pred kratkim umrla, mu je rodila sedem otrok. Zdaj je na obzorju nova vojna in Benjaminu ni niti najmanj do tega, da bi se znova bojeval. Drugače je z njegovim najstarejšim sinom Gabrielom. Fant se brez pomislekov in kljub očetovemu nasprotovanju pridruži vojakom. Ko pa sovražnik ogrozi Benjaminovo družino, se Benjamin odloči, da stopi sinu ob bok in tudi sam ponovno obleče vojaško suknjo.

Samo tebe si želim

Ameriški film, 2010

POP TV v soboto, 18. 5., ob 22.20

Režija: Lasse Hallstrom Igrajo: Channing Tatum, Amanda Seyfried, Richard Jenkins, Henry Thomas, Scott Porter

Po romanu uspešnega avtorja Nicholasa Sparksa posneta ljubezenska drama pripoveduje zgodbo o Johnu Tyreeju, mladem vojaku na dopustu, ter Savannah Curtis, idealistični študentki, v katero se zaljubi med spomladanskimi počitnicami. V naslednjih burnih sedmih letih par večkrat loči Johnova nevarna služba. Srečujeta se čedalje redkeje, a ohranjata stik z neprekinjenim tokom ljubezenskih pisem – prav to dopisovanje pa nazadnje sproži plaz usodnih posledic.

Soočenje parlamentarnih strank

Evropske volitve 2024

TV SLO 1 v ponedeljek, 20. 5., ob 20.00

Na prvem soočenju pred evropskimi volitvami bodo sodelovali predstavniki slovenskih parlamentarnih strank. Pogovarjali se bodo o ključnih izzivih, s katerimi se Evropska unija spopada danes. Na evropskih volitvah, ki bodo 9. junija, bodo slovenski volivci izvolili 9 evropskih poslancev.

Poslednje pleme

Francoska dokumentarna oddaja

TV SLO 1 v četrtek, 23. 5., ob 21.10

Novembra 2018 je po svetu zakrožila novica, da je na otočku v Indijskem oceanu v skrivnostnih okoliščinah umrl 27-letni Američan. Tam živijo Sentinelci, najbolj od preostalega sveta odrezano pleme na Zemlji. Nihče ne pozna njihovega jezika in zgodovine. John Chau, evangeličanski kristjan, je mislil, da jih bo lahko spreobrnil v krščansko vero. Na to poslanstvo se je skrivaj pripravljal že od svojega 17. leta. Dokumentarna oddaja, v kateri se prepletata raziskovalno novinarstvo in zgodovina, pripoveduje neverjetno zgodbo o mladem pustolovcu in žalostni usodi andamanskih plemen.

Evropski milijoni – za koga?

Raziskovalna oddaja

POP TV v četrtek, 23. 5., ob 21.10

Pred prihajajočimi volitvami za Evropski parlament Alenka Arko pripravlja posebno oddajo. Kdo vse v Sloveniji dobi milijone iz Bruslja? Znamo Slovenci dobro izkoristiti denar, ki ga dobimo? Kdo opravlja nadzor nad porabo, da ne bi prišlo do nečednih dejanj korupcije in trpanja denarja v zasebne žepe? Kdo so Slovenci in Slovenke, ki jih javnost skoraj ne pozna, so pa v hierarhiji evropskega uradništva prav v vrhu? Nas je lahko strah tega, kam bo po junijskih volitvah v Evropski parlament zapihal veter sprememb?

Katastrofa na horizontu

Zgodovinska akcijska drama, 2016

Planet TV v petek, 24. 5., ob 0.25

Režija: Peter Berg Igrajo: Kurt Russell, John Malkovich, Mark Wahlberg

20. aprila 2010 se je v Mehiškem zalivu zgodila ena največjih katastrof, kar jih je povzročil človek. Film sledi odločilnemu dogajanju, ki ga mnogi morda niso zaznali: zgodbi 126 članov moštva na naftni ploščadi Deepwater Horizon, ki so tisti dan opravljali delo in tam ostali ujeti v najgrozovitejših okoliščinah. Izkušeni in izurjeni delavci in delavke, ki so prišli na naporno delo v upanju, da se po koncu vrnejo v svoje družine in življenja na obali, so se v trenutku morali soočiti z najbolj viharno uro v svojem življenju, ob kateri so morali zbrati ves pogum in se spopasti z neustavljivim ognjenim peklom sredi oceana ter – ko se je zdelo že prav vse izgubljeno – reševati eden drugega.

Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni : Štirideset dni z Jezusom
Duhovna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh