Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (25. november-1. december)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 24. 11. 2023 / 12:38
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2023 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: oddaje in filmi tedna (25. november-1. december)
Klic dobrote 2023 boste 29. novembra v živo lahko spremljali prek valov Radia Ognjišče in na TV SLO 1. FOTO: Tatjana Splichal

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (25. november-1. december)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v v prihodnjem tednu (25. november-1. december) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Adi Smolar

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 25. 11., ob 17.00

Voditeljica Maja Morela se bo v sobotnem popoldnevu pogovarjala z glasbenikom, kantavtorjem, pevcem, ki na slovenski glasbeni sceni s svojimi duhovitimi besedili razveseljuje poslušalce že več kot štiri desetletja, Adijem Smolarjem. Zaupal nam bo, kako gleda na svoje delo, spregovoril pa bo tudi o osebni izkušnji ločitve.

Do katerih zakramentov bodo po novem lahko dostopale transspolne in istospolne osebe v Katoliški cerkvi?

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 25. 11., ob 19.00 

Katoliška cerkev na podlagi odločitev Dikasterija za nauk vere spreminja odnos do trans in istospolnih osebna področju dostopa do zakramentov. Katerih in kaj to pomeni v praksi bo v oddaji Sledi večnosti komentiral moralni teolog dr. Gabriel Kavčič. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Ob godu sv. Cecilije – pogovor z dr. Cecilijo Oblonšek

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 26. 11., ob 9.25 

Dr. Cecilija Oblonšek je asistentka pri Katedri za liturgiko in liturgično glasbo za področje cerkvene glasbe pri Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, hkrati je soustanoviteljica Zavoda za cerkveno glasbo. Ob godu sv. Cecilije, prazniku glasbenikov, bo predstavila svoje delovanje na področju sakralne glasbe, pa tudi svoje poglede na to glasbeno zvrst. Oddajo bo popestrila glasba po njenem izboru.

Sveta maša

Prenos

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 26. 11., ob 10.00

Prenos svete maše bo iz Sevnice.

Naš Kralj

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 26. 11., ob 11.25

Zadnja nedelja v cerkvenem letu je v Katoliški cerkvi posvečena Kristusu, kralju vesoljstva. Zakaj so pred 2000 leti v Izraelu nestrpno pričakovali kralja? Kaj pa danes pomeni »biti na oblasti«? Za kaj mora oblast v družbi najprej poskrbeti? Kako se morajo demokratične skupnosti povezati in oblikovati skupnost za mir?

Ali imamo dovolj poguma živeti?

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 26. 11., ob 18.00

V oddaji gostimo profesorja s Pravne fakultete Univerze v Mariboru dr. Boruta Holcmana, tudi nekdanjega katoliškega duhovnika. Govorimo o praktičnem krščanstvu kot odgovorni odločitvi za ljubezen in svobodo.

Priprava na adventni čas – dr. Ivan Platovnjak

Pogovor z duhovnikom, 1. del

Exodus TV v ponedeljek, 27. 11., ob 20.00

V tednu pred prvo adventno nedeljo bo na sporedu prvi nagovor duhovnika v pripravi na božič. Vsak ponedeljek boste lahko prisluhnili nagovoru drugega duhovnika – prvi bo dr. Ivan Platovnjak, profesor na teološki fakulteti. V adventnih tednih bodo sledili še nagovori dr. Mirana Sajovica, Karla Gržana in upokojenega nadškofa dr. Marjana Turnška. Apostol Pavel nas opominja, da moramo rasti do polnega spoznanja Jezusa Kristusa. Pridružite nam v iskanju tega spoznanja.

29. obletnica začetka oddajanja Radia Ognjišče

Praznični program

Radio Ognjišče v torek, 28. 11., ob 12.00

»Spoštovane poslušalke in dragi poslušalci, vsem pošiljamo lep in prisrčen pozdrav, z upanjem in željo, da bomo odslej redni gostje v vaših domovih, v službi, na poti, skratka, kjerkoli boste.« Ob teh besedah se je 28. novembra leta 1994 »rodil« Radio Ognjišče. Čeprav je že dobre pol leta pred tem oddajal iz koprskega studia, pa za »rojstni dan« štejemo konec novembra, ko nas je prvič slišala skoraj vsa Slovenija. Prazničen bo ves dan, kar bodo zaznamovale že tako imenovane »voditeljske dvojice«, opoldne bomo iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjah prenašali sveto mašo, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Evharistično daritev bomo v sliki prenašali tudi na naši spletni strani. V večerni oddaji "Za sožitje", ob 20h, pa bomo z dr. Jožetom Ramovšem izpostavili nekaj dobrih praks sožitja med radiem in poslušalci. Prostor, ki ga soustvarjamo, številnim pomeni uteho, prinaša bližino in osmišlja tudi trenutke osamljenosti in preizkušenj. V tem smo gotovo unikum slovenskega medijskega prostora.

Klic dobrote

Upanje za vse

Radio Ognjišče v sredo, 29. 11., ob 20.00 

Ves dan bomo spremljali romanje prostovoljcev Karitas na Ponikvo in v Celje. Tradicionalni dobrodelni koncert, na katerem bomo nastopili tudi radijci, bomo zvečer neposredno prenašali. Vaše darove bo Karitas namenila za družine za osnovno pomoč s hrano, plačilom položnic, kurjavo in higienskimi pripomočki.

Klic dobrote

Prenos dobrodelnega koncerta iz Celja

Tradicionalni dobrodelni koncert KLIC DOBROTE, ki ga organizirata Slovenska karitas in RTV Slovenija, bo znova novembra v Dvorani Golovec v Celju. Neposredni prenos koncerta bo na prvem programu TV Slovenija, prvem programu Radia Slovenija in Radiu Ognjišče. Namen dogodka je prinašati toplino v domove slovenskih družin v stisk in zanje zbirati finančna sredstva. Vodilna misel letošnjega koncerta je Upanje za vse, kar nas spodbuja, da si medsebojno vlivamo zaupanje.

Z glasbo bodo upanje prinašali Ansambel Unikat, Monika in Gregor Avsenik, skupina Polkaholik, Nuša Derenda, Vivere, Žiga Rustja, Gregor Ravnik, Anuša Mrlak, Lenart Cizej, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Helena Blagne, Manca Hribar, Andrej Jerman in Jakob Čuk, vsi ob spremljavi skupine Diamanti. Večer dobrih misli pa bodo z besedo prepletali Jure Sešek, Bernarda Žarn in Rok Škrlep.


Filmi tedna

Jaz sem Alfred Hitchcock (I Am Hitchcock)

Kanadski dokumentarni film, 2021

TV SLO 2 v petek, 24. 11., ob 20.00

Režija: Joel Ashton McCarthy

Dokumentarec se z množico arhivskih posnetkov in skozi oči sodobnih kritikov, igralcev in režiserjev kronološko sprehodi po veličastni in včasih kontroverzni karieri mojstrskega režiserja Alfreda Hitchcocka in pokaže, kako močno je vplival na sodobno kinematografijo. Pri tem ne more mimo Hitchcockovega pojavljanja v svojih filmih, njegovih svetlolask, kultnih prizorov iz Psiha in Ptičev ter njegove Alme, ki mu je vseskozi stala ob strani.


Sedem let v Tibetu (Seven Years in Tibet)

Ameriški film, 1997

KINO v soboto, 25. 11., ob 20.00

Režija: Jean-Jacques Annaud Igrajo: Brad Pitt, David Thewlis, Jamyang Jamtsho Wangchuk, Victor Wong

Film je posnet po resnični zgodbi avstrijskega alpinista Heinricha Harrera, ki se je s kolegom Petrom in skupino nemških alpinistov leta 1939 odpravil v Himalajo. V tem času se začne 2. svetovna vojna, zato jih aretirajo angleški vojaki in jih kot vojne ujetnike zaprejo v indijske zapore. Po številnih neuspešnih poskusih Harrerju in Petru končno uspe pobegniti. Dve leti traja, da prideta v Tibet, kjer naposled najdeta mir ter spoznata enajstletnega dalajlamo. Še posebej Harrer se s tibetanskim duhovnim vodjo zelo zbliža.


Dežela La La (La la land)

Komedija, drama, glasbeni, ZDA, 2016

Planet TV v soboto, 25. 11., ob 21.40

Režija: Damien Chazelle Igrajo: Emma Stone, Ryan Gosling, J.K. Simmons

Režiser z oskarji nagrajene glasbene drame Ritem norosti predstavlja nepozabno plesno-glasbeno romantično zgodbo o dveh sorodnih dušah, ki v Hollywoodu iščeta svojo prihodnost, vendar odkrijeta nekaj veliko bolj dragocenega. Mlada igralka Mia se nikakor ne more prebiti preko avdicij, nadarjeni pianist Sebastian pa prav na božič dobi odpoved. Srečno naključje združi njuni usodi, kljub številnim razočaranjem pa sledita svojim sanjam, saj jima čarovnija ljubezni razkrije in tlakuje pot v nepredstavljive višave novih čustvenih doživetij in življenjskih spoznanj.


Medvedek Paddington 2 (Paddington 2)

Pustolovska družinska komedija, Velika Britanija, 2017

Planet Eva v soboto, 25. 11., ob 23.40

Režija: Paul King Igrajo: Brendan Gleeson, Hugh Grant, Jim Broadbent

Paddington srečno živi pri družini Brown na ulici Windsor Gardens, kjer je postal priljubljen član skupnosti. Kamorkoli gre, prinese veselje in marmelado. Medtem ko išče popolno darilo za stoti rojstni dan svoje drage tete Lucy, opazi posebno zgibanko v antikvariatu gospoda Gruberja in se loti vrste priložnostnih del, da bi jo lahko kupil. Toda ko zgibanko nekdo ukrade, mora Paddington z Brownovimi razkrinkati tatu.


Poly (Poly)

Francosko-belgijski film, 2018

TV SLO 1 v nedeljo, 26. 11., ob 15.10 

Režija: Nicolas Vanier Igrajo: François Cluzet, Julie Gayet, Patrick Timsit

Zgodba s toplino govori o prijateljstvu med deklico in šetlandskim ponijem
Osamljena deklica Cécile ne najde svojega mesta v kraju na francoskem jugu, dokler dogajanja ne popestri prihod potujočega cirkusa, ki se ponaša s številnimi zanimivostmi. Deklici se prikupi šetlandski poni Poly, po cirkuški predstavi pa odkrije, da lastnik Brancalou žival trpinči in zanemarja. Cécile ponija reši, vendar ji žival pobegne. Reševalni akciji se pridružijo še drugi vaški otroci.


Hotel Transilvanija 3 (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation)

Ameriški film, 2018

POP TV v nedeljo, 26. 11., ob 16.50

Režija: Genndy Tartakovsky Glasovi: Daniel Bavec, Iva Krajnc Bagola, Zala Đurić Ribič, Marjan Bunič, Miha Rodman, Jernej Kuntner

Najbolj znana družina pošasti se odpravi na luksuzno potovanje na križarko, saj si po dolgi in uspešni sezoni v hotelu zaslužijo pošten dopust. Manca bo presenetila Drakulo z družinskim potovanjem na razkošni križarski ladji, da bi se odpočil od napornega upravljanja hotela. Seveda se tudi preostali člani Drakulove družbe ne morejo upreti razkošnemu potovanju, zato se mu navdušeno pridružijo. Pošasti se na ladji veselo zabavajo in uživajo v vsem, kar jim je na voljo, od različnih športnih dejavnosti do neverjetno okusnih jedi in eksotičnih izletov. Toda nenadoma jim zabavo prekine nepričakovan ljubezenski zaplet.


Spomini na mladost (Testament of Youth)

Angleški film, 2014

KINO v nedeljo, 26. 11., ob 20.00 

Režija: James Kent Igrajo: Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton, Emily Watson, Hayley Atwell

Biografska drama Spomini na mladost, posneta po knjižni uspešnici avtorice Vere Brittain, prinaša čustveno pripoved o ljubezni, vojni in spominih. Mlada Britanka okrog leta 1914 pripoveduje o tem, kako je njeno generacijo zaznamoval ter nepovratno spremenil izbruh druge svetovne vojne. Dramatično potovanje od mladostnih želja in idealov do neskončnega obupa ter spet nazaj govori o mladi ljubezni, absurdnosti vojne in iskanju smisla v najtežjih časih.


Henryjeva knjiga (Book of Henry)

Ameriški film, 2017

POP TV v nedeljo, 26. 11., ob 22.05

Režija: Colin Trevorrow Igrajo: Naomi Watts, Jaeden Martell, Jacob Tremblay, Sarah Silverman, Dean Norris

Natakarica Susan je mati samohranilka dveh dečkov – razigranega osemletnika Petra in skrbnega 11-letnika Henryja. Nekega dne pa Susan odkrije, da imajo pri sosedih, kjer živi Henryjeva sošolka Christina, nevarno skrivnost. Toda Henry je sestavil presenetljiv načrt, kako bi Christino rešil pred nasilnim očimom, ki je policijski načelnik. Susan poskuša po sinovih genialnih navodilih obvarovati mlado dekle, čeprav ta vključujejo tudi umor.


Sestre Magdalenke (Magdalene Sisters)

Irski film, 2002

KINO v ponedeljek, 27. 11., ob 21.45

Režija: Peter Mullan Igrajo: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora-Jane Noone, Eileen Walsh, Dorothy Duffy

Katoliška Irska leta 1964. Margaret, Bernadette, Rose in Crispina so štiri mladenke, ki so se zaradi nesrečnih življenjskih okoliščin, v katerih so zanosile, primorane preseliti v magdalensko zavetišče, ki ga vodijo redovnice usmiljenke. Toda namesto usmiljenja so mlade ženske priča krutemu nasilju in norčevanju avtoritativne sestre Bridget, za katere nežno pojavo in milim glasom se skriva sadistka. Odslikava temačnih stranpoti katolištva va Irskem v preteklem stoletju. Zaradi tematike ogled odsvetujemo mlajšim od 17 let.


Lačni, bosi in slavni

Dokumentarni film

TV SLO 1 v torek, 28. 11., ob 20.40

Dokumenatrni film skozi prikaz skoraj povsem pozabljenega fenomena mladinskega pevskega zbora, ki so ga v 30. letih prejšnjega stoletja poimenovali “Trboveljski slavček”, govori o tem, kako je v nemogočih razmerah in v od vseh pozabljenem okolju, mogoče ustvariti vrhunsko umetnost in osvojiti svet.
Film o Trboveljskem slavčku, kot so ga poimenovali na začetku 30. letih dvajsetega
stoletja, pripoveduje zgodbo o mladinskem pevskem zboru, v katerem so prepevali otroci iz najrevnejših rudarskih družin, brez vsake glasbene izobrazbe. Njihov vodja Avgust Šuligoj, po poklicu učitelj, ki je prebegnil iz Primorske, jih je povzdignil na takšno raven, da so bili leta 1936 na prvem mednarodnem glasbenem kongresu v Pragi, od 600 takrat vodilnih muzikologov, izbrani kot najboljši pevski zbor na svetu, celo boljši od znamenitih Dunajskih dečkov.
Skladbe, ki so jih prepevali so bile tako težke, da so vsi ti strokovnjaki, pred njihovim nastopom, le zmajevali z glavami. Nekatere skladbe so bile pisane atonalno in celo bitonalno in po mnenju muzikologov nemogoče za izvedbo, vendar pa ti preprosti otroci tega seveda niso vedeli in so jih veselo prepevali. Še danes ni zbora, ki bi bil to sposoben izvesti. Nastopali so po celi Evropi in to v najbolj elitnih dvoranah. Na turnejah so jim sledili občudovalci, kar je bil takrat edinstven fenomen.
Za zbor so v letih 1930-41 pisali tako ugledni skladatelji, kot so bili Emil Adamič, Slavko Osterc, Lucijan Marija Škerjanec, Marij Kogoj, Matija Bravničar, Danilo Švara, Matija Tomc, 5St.Mokranjac, Ivan Matetić Rongov, Boris Papandopulo itd.
Pot Trboveljskega slavčka pa ni bila vedno rožnata, saj so že od vsega začetka oblasti nasprotovale delovanju zbora, ter mu ves čas na razne načine oteževale delo. Ni jim bilo po godu, da bi se otroci, ki naj bi zrasli v delavce, ukvarjali s kulturo, ter želi povsod takšne uspehe in odobravanja.
Zaradi svojih izjemnih uspehov so bili leta 1938 izbrani, da iz ljubljanskega studija, preko radijskih valov zapojejo koncert za ameriški šolski radio. To je bil prvi neposredni radijski prenos iz Evrope v Ameriko!
Koncert je po ocenah spremljalo preko 6 milijonov ameriških poslušalcev. Kasneje so bili tudi povabljeni na trimesečno turnejo po Ameriki, vendar se zaradi prihajajoče vojne to nikoli ni zgodilo.

Alfa (Alpha)

Ameriški film, 2018

KINO v torek, 28. 11., ob 22.00

Režija: Albert Hughes Igrajo: Kodi Smit-McPhee, Natassia Malthe, Leonor Varela, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Jens Hulten

Epska pustolovščina se odvija v zadnji ledeni dobi, pred več kot 20.000 leti, in sicer nekje na območju današnje Evrope. Med prvim lovom z najbolj elitno skupino lovcev iz svojega plemena ostane mladenič težko ranjen in drugi ga pustijo za sabo, obsojenega na smrt. Duhovno in telesno zlomljen se bo moral za preživetje sam znajti v izjemno sovražnem divjem okolju. Potem ko po spletu okoliščin reši poškodovanega volka, ki ga je trop zapustil, se bo morala nenavadna dvojica naučiti medsebojnega zaupanja in zavezništva, da bo kos številnim nevarnostim na poti in se bo lahko vrnil domov, preden nastopi smrtno nevarna zima.


UEFA koferenčna liga: Olimpija - Lille

Kanal A v četrtek, 30. 11., ob 18.25 

Olimpija je v četrtem poizkusu vendarle prišla do prve zmage v Konferenčni ligi. Kljub uvodnim trem porazom zato Ljubljančani še upajo celo na napredovanje, čeprav niso več odvisni zgolj od svojih rezultatov. Vseeno bodo skušali pripraviti presenečenje in ugnati Lille ter zmagati še drugič zapored.

Kupi v trgovini

Novo
Prazniki
Filozofija in esejistika
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh