Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (17. – 23. februar)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 17. 02. 2024 / 00:19
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2024 / 22:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (17. – 23. februar)
FOTO: Pexels

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (17. – 23. februar)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (17.–23. februar) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Nikoli ne izpusti volana!

Naš gost 

Radio Ognjišče, v soboto, 17. 2., ob 17.00 

Dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka Saša Pavček bo v oddaji, ki jo pripravlja Maja Morela, govorila o svojih otroških letih, ki se jih rada spominja, predvsem tistih pred vstopom v šolo. Bolj grenak priokus so imela leta šolanja, v katerih je kljub disleksiji kljubovala vsem očitkom o nevednosti. Z nami bo delila spomin na svoje starše in prigodo, kako jo je oče, znani pesnik Tone Pavček, učil voziti avto. Pri tem si je zapomnila njegove besede: »Nikoli ne izpusti volana!« To si je zapomnila za vse življenje in kasneje ta nasvet razširila na vsa področja življenja. Še danes si prizadeva, da pri stvareh, ki se jih loti, ne izpusti volana in tako poišče pravo smer, da delo obrodi sadove. Obudila bo tudi spomin na brata. Kot pravi sama, je bil ravno on tisti, ki je vedno verjel vanjo in jo spodbujal pri življenjskih odločitvah, tudi ob odločitvi za študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Do konca je verjel, da ji bo uspelo vse, česar se bo lotila.

Kako stati inu obstati z najstnikom

Za življenje 

Radio Ognjišče, v soboto, 17. 2., ob 11.00 

Ali ste vedeli, da ljudje, ki so zaposleni pri velikih podjetjih, ki ustvarjajo programe za pametne telefone, svoje otroke vpisujejo v šole, kjer pametni telefoni niso dovoljeni? Logoterapevt dr. Sebastjan Kristovič bo govoril tudi o kaznovanju, ki naj bo učinkovito, starši pa morajo biti pri tem zelo kreativni, saj mora otrok čutiti nelagodje.


Postna premišljevanja

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi, v soboto, 17. 2., ob 19.00

Kristjani so vstopili v postni čas, ko se duhovno pripravljajo na največji krščanski praznik, veliko noč. V tokratni oddaji Sledi večnosti bomo gostili pevko in ambasadorko akcije Slovenske karitas 40 dni brez alkohola Moniko Avsenik. Zakaj je podprlo omenjeno tradicionalno akcijo in kako kot mlad človek doživlja postni čas in njegovo duhovno razsežnost. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Liturgika postnega časa

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 18. 2., ob 18.00 

Postni čas je tudi posebno liturgično obdobje v cerkvenem koledarju. Seznanili se bomo o liturgični glasbi, pepelnični sredi, posebnostih postnih nedelji. Kako se to obdobje odvija pri nas na slovenskih tleh in kako skozi zgodovino in kaj ta poseben čas prinaša kristjankam in kristjanom. Gostili bomo asistentko na Teološki fakulteti dr. Cecilijo Oblonšek. Oddajo pripravlja Matjaž Vidmar.

V postni čas – z Gabrielom Faurejem

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 18. 2., ob 9.25

Od skladateljeve smrti letos mineva 100 let. Med njegovimi najbolj zanimivimi deli je tudi Rekviem, v katerem pa ne prevladuje žalostno in turobno vzdušje, pač pa sta v ospredju mir in tolažba. »Pravijo, da moj Rekviem ne izraža strahu pred smrtjo in nekdo ga je celo poimenoval uspavanka smrti,« je zapisal. »Toda tako čutim smrt, kot srečno odrešenje, hrepenenje po sreči tam zgoraj, ne kot bolečo izkušnjo ...«

 Kako skozi postni čas?

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 18. 2., ob 11.20

Verniki nekaterih krščanskih Cerkva so 14. februarja vstopili v 40-dnevni postni čas. Stopajo na pot Božjega Sina, ki je šel v Jeruzalem. Tam so ga obtožili in križali. Tretji dan pa je iz groba vstal od mrtvih, da je človeka odrešil greha. Kako bodo verniki različnih Cerkva prehodili letošnji postni čas? Kakšen ritem mu prinašajo postne nedelje od pepelnice do cvetne nedelje? K temu, da bi si verniki prizadevali postati boljši ljudje, jih spodbujajo tudi cerkveni voditelji.

“To ljudstvo me časti z ustnicami!”

Postni nagovori

Exodus TV vsak dan do 28. 3. ob 20.00

Ves postni čas bo na Exodus TV vsak dan postni nagovor ob 20.00 uri. Tema je izražena v klicu preroka Izaije: “To ljudstvo me časti z ustnicami!” ki ga je citiral Jezus (Mt 7, 6). Namen nagovorov je, da postavimo na pravo mesto molitev, osnovno dejavnost vernega kristjana. Nagovorili vas bodo: Jože Motaln, Zoran Kodela, dr. Ivan Platovnjak, mag. Ivan Hočevar, mag. Karel Gržan, dr. Miran Sajovic, nadškof dr. Marjan Turnšek.

Zakaj je marihuana bolj nevarna od trdih drog?

Srečanje 

Radio Ognjišče, v torek, 20. 2., ob 20.00 

Današnja marihuana ima veliko večje odstotke THC-ja, torej opojne snovi, kar povzroča zelo hude posledice. Med njimi so razne psihoze, predvsem shizofrenija, pa tudi bipolarna motnja, nasilna dejanja in panični napadi. Z nami bosta dr. Uroš Perko in koordinator skupnosti Srečanje Brane Miličević.

Duhovnost v digitalni dobi

Sveto in svet

TV SLO 1 v sredo, 21.2., ob 23.00 

Digitalne tehnologije z lažjim dostopom do duhovnih vsebin, učenj in meditacij lahko odpirajo vrata globljemu duhovnemu raziskovanju ter spodbujajo povezovanje duhovnih skupnosti po svetu. Praksa pa je pokazala, da lahko čezmerna uporaba digitalnih naprav in virtualnih platform vodi v odtujenost, površnost in celo zasvojenost s tehnologijo. Vse to seveda slabi duševno in duhovno zdravje posameznika vse pogostejša vsebinsko prazna sporočila in nekritično sprejemanje vsebin pa izkrivljajo resnico in razvrednotijo globino duhovnih praks. Ali lahko torej umetna inteligenca ali virtualna resničnost (po)nudita iskreno duhovno izkušnjo in ali smo ljudje sploh zmožni uporabljati sodobno tehnologijo na zdrav način?


Izgubljena hči (The Lost Daughter)

Koprodukcijski film, 2021

TV SLO 1 v soboto, 17. 2. ob 21.45

Režija: Maggie Gyllenhaal Igrajo: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris

Izvrsten film z izjemno žensko igralsko zasedbo je posnet po tretjem romanu pisateljice Elene Ferrante. Leda je profesorica literature, ki si poleti privošči študijski dopust na obali, kjer njeno pozornost pritegne mlada mama Nina. Zgodba preskakuje med Ledo v sedanjosti, neodvisno žensko srednjih let z odraslima hčerkama, in njenimi spomini na zgodnje materinstvo. V filmu je ta preskok še posebej poudarjen, saj starejšo Ledo igra Olivia Coleman, mlajšo pa Jessie Buckley. Mlada Leda ostaja doma in skrbi za hčerki, medtem ko si njen mož gradi kariero v znanosti in jo zaradi službenih potovanj pogosto pušča samo s hčerama. Ob tem je Ledina akademska kariera postavljena na stranski tir, vse dokler je njen profesor ne povabi na strokovno konferenco, kjer nepričakovano dobi priznanje za svoje delo.

Oropaj bogataša

ameriški film, 2011

POP TV v nedeljo, 18. 2., ob 20.00

Režija: Brett Ratner Igrajo: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck, Alan Alda, Matthew Broderick

V komediji Oropaj bogataša sta Ben Stiller in Eddie Murphy na čelu skupine amaterskih tatov in pripravljata maščevanje finančnemu sleparju z Wall Streeta, ki jih je ogoljufal. Spremljamo skupino marljivih hotelskih uslužbencev, ki se vsak dan trudijo za udobje svojih gostov. V hotelu prebiva tudi uspešni poslovnež Arhur, ki s pomočjo finančnih poneverb izropa pokojninski sklad hotelskih uslužbencev. Ti se pod vodstvom iznajdljivega Josha odločijo maščevati in oropati bogataša. Toda, kljub natančnim načrtom, se zaradi neizkušenosti in nerodnosti njihova akcija spremeni v serijo zabavnih katastrof.

Terminator

Akcijska znanstvena fantastika

Planet TV v nedeljo, 18. 2., ob 21.50

Režija: James Cameron Igrajo: Michael Biehn, Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger

Kultni film, ki bo kljub starosti všeč tudi tistim, ki niso ljubitelji akcijskega žanra. Arnold Schwarzenegger v filmu igra Terminatorja, morilskega kiborga, ki je poslan nazaj v čas, da bi ubil Sarah Connor (Linda Hamilton). Njen še nerojeni sin John Connor naj bi po katastrofalni jedrski vojni v prihodnosti vodil upore proti inteligentnim strojem. Za Terminatorjem pa v preteklost pride tudi Kyle Reese (Michael Biehn), ki mora Sarah zaščititi, da bo lahko nekoč rodila sina.

Tipično slovensko: Človeška ribica

Izobraževalno-dokumentarni film

TV SLO 1 v torek, 20. 2., ob 20.00

Dokumentarna serija Tipično slovensko ponuja vpogled v slovensko tradicijo, kulturo, nacionalno in naravno bogastvo, našo dediščino in tudi v družbo, dogajanje danes, dosežke na različnih področjih, na tisto, na kar smo ali bi morali biti ponosni, po čemer smo prepoznavni, posebni in edinstveni.

Serijo, ki je doslej že predstavila slovenski kozolec, harmoniko, dvojino, Martina Krpana, kranjsko klobaso, zavist, lipicance, velike uspehe male dežele in nagelj, nadaljujeta novi epizodi: Kurent in Človeška ribica. Scenaristka in urednica serije: Milica Prešeren.

Semret

Švicarska drama

TV SLO 1 v sredo, 21. 2., ob 20.05

Režija: Caterina Mona Igrajo: Lula Mebrahtu, Tedros Teddy Teclebrhan, Hermela Tekleab, Fanuel Mengstab

Semret je eritrejska priseljenka, ki se je dobro ustalila v Zurichu. Z najstniško hčerko Joe, ki obiskuje srednjo šolo, živita preprosto, umirjeno, a tudi izolirano življenje. Semret dela v porodnišnici in se je tam tudi prijavila na tečaj za babico. Joe, ki je že dovolj odrasla, začne mamo spraševati o svojih koreninah, o čemer Semret vztrajno molči in potiska svojo travmatično izkušnjo v podzavest.

Mladi papež

ameriška nanizanka

POP TV v sredo, 21. 2., ob 22.50

Igrajo: Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, James Cromwell, Javier Camara

Kontroverzna zgodba o začetkih papeževanja Pija XIII., prvega ameriškega papeža v zgodovini s pravim imenom Lenny Belardo, z Judom Lawom v glavni vlogi. Pij XIII. je zapletena, negotova in razklana osebnost – tako konservativen, da njegovo nazadnjaštvo že meji na obskurantizem, hkrati pa neskončno sočuten do šibkih in revnih. Papež Pij XIII. je tudi človek velike moči, ki se trmasto zoperstavlja maniram vatikanskega dvora in ni obremenjen s posledicami, ki jih ima to na njegovo avtoriteto, saj je prav on še najbolj skrivnosten in kontradiktoren med vsemi. Toda Belardo skriva temno skrivnost ...

Ti loviš! (Tag)

ameriški film, 2018

Kanal A v petek, 23. 2., ob 20.00

Režija: Jeff Tomsic Igrajo: Ed Helms, Jeremy Renner, Jake Johnson, Jon Hamm, Isla Fisher

Zvezdniška igralska zasedba v zabavni komediji, posneti po resnični zgodbi, objavljeni v dnevnem časopisu The Wall Street Journal. Peterica prijateljev iz otroštva že 30 let tradicionalno tekmuje v igri "Ti loviš", kjer je dovoljeno prav vse, za zmago pa tvegajo zdravje, službe in odnose. Letošnja igra tako sovpada s poroko Jerryja. Ta je edini neporažen igralec, za preostale štiri pa je dogodek popolna priložnost, da Jerryja končno premagajo, za kar so pripravljeni iti v ekstremne podvige. Toda Jerry nikakor ni lahka tarča.

Nalaganje
Nazaj na vrh