Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (27. januar – 2. februar)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 27. 01. 2024 / 00:57
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2024 / 09:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (27. januar – 2. februar)
FOTO: Pexels

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (27. januar – 2. februar)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (20.–26. januar) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Modrosti naših prednikov o vsestranski uporabi rastlin

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 27. 1., ob 17.00

Tokratna Naša gostja prihaja iz Ljubljane, pa ne živi več v mestu, ker jo je narava potegnila v svoje naročje. Živi z letnimi časi, pozna rastline in svoje znanje prelije tudi v besede. V obsežno knjigo, s pomenljivim naslovom: Rastlina je sveta od korenine do cveta. Avtorica te izvirne, obsežne in s fotografijami bogato opremljene knjige bralca nadvse poglobljeno seznanja s tradicionalnim znanjem o rastlinskem svetu na Slovenskem. Vlasta Mlakar, ki je po stroki etnologinja, v knjigi odpira vpogled v bogato dediščino izkustvenega znanja naših prednikov, zavedajoč se zakladov, ki jih ta dediščina vsebuje. Piše o načinih uporabe rastlin v prehranske, zdravilne, estetske, religiozne in tudi v gospodarske namene. Kot so naši predniki za vse iskali povezavo z višjo silo, tudi Vlasta Mlakar ostaja zvesta izročilu. Ne zamudite zanimivega pogovora, ki ga pripravlja voditeljica Mateja Subotičanec, hkrati pa tudi vabimo tudi k branju knjige, ki je bodo verjetno najbolj veseli tisti poslušalci, ki imajo radi rastline.

Država – verske skupnosti

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi program, v soboto, 27. 1., ob 19.00

Verske skupnosti ugotavljajo, da je dialog med državo in njimi ne le zastal, ampak celo nazaduje. Zato bomo na ministrstvu za kulturo kot pristojnemu organu za urejanje odnosov med verskimi skupnostmi in državo skušali dobiti sogovornika, ki bi komentiral omenjeno oceno. Verski voditeljih pa bodo pojasnili, na katerih področjih svojega delovanja in sodelovanja z državnimi organi želijo izboljšati, popraviti svoj položaj.

Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Svečnica v renesančnem Rimu

Musica sacra

Radio Slovenija Ars, v nedeljo, 28. 1., ob 9.25

Praznik prvič omenjajo v 7. stoletju v Rimu, kamor se je razširil iz Galije, tja pa iz Grčije. Do 4. stoletja je že obstajal v vzhodnih cerkvah, v 7. stoletju pa dosegel Anglijo in za časa sv. Bede pridobil značilni ritual - procesijo ob svečah. Po rimskih cerkvah pa so se ob snemanju zgoščenke z deli Jacoba Arcadelta, Giovannija Pierluigija da Palestrine, Andreasa de Silve ter gregorijanskim koralom ritualno sprehodili tudi pevci skupine Musica contexta in v procesiji poustvarili zborovsko glasbo a-capella ali s spremljavo srednjeveških inštrumentov.

Teden edinosti kristjanov

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars, v nedeljo, 28. 1., ob 18.00

V zadnjih dneh tega meseca obeležujemo edinosti kristjanov. Dialog med kristjani je zelo pomemben. Kaj simbolizira ta teden v letu in čemu nas spodbuja? Kako iskati med kristjani stečišča, ki povezujejo? Kaj nas bogati in kaj vse smo in bomo še naredili v tej smeri? O tem z upokojenim beograjskim nadškofom Stanislavom Hočevarjem.

Sveta maša

Prenos iz Krke

Radio Slovenija Ars, v nedeljo, 28. 1., ob 10.00

Aktualnost katoliških medijev

Obzorja duha

TV SLO 1, v nedeljo, 28. 1., ob 11.20

24. januarja je god zavetnika medijev in medijskih delavcev, cerkvenega učitelja Frančiška Saleškega. Z izvirnim oznanjevanjem evangelija je v današnjih medijskih razmerah tudi pri nas zelo priljubljen priprošnjik. »Mediji naj bi vam prinašali upanje, z dobrim pa povezovali ljudi različnih nazorov,« nas ob tej priložnosti v poslanici spodbuja papež. Kako katoliškim medijem uspeva brez propagande in marketinga pri nas pričevati za resnico? Nagovarjajo mlade?

Spremembe

Kultura odnosov

Radio Ognjišče, v torek, 30. 1., ob 20.00

V novo leto smo vstopili z željo po spremembah na bolje. Pa se te zgodijo same od sebe? Tiste, ki so odvisne od nas, se prav gotovo ne bodo. Zato jih je potrebno najprej sprejeti v glavi in srcu, se potem zanje truditi in vztrajati. Tudi o tem bo v oddaji govorila psihologinja in terapevtka Silva Matos.

Prešernova nagrajenka Nuška Drašček

Petkov večer

Radio Ognjišče, v petek, 2. 2., ob 20.00

Tokrat bomo govorili o glasbi. Dotaknili se bomo opere, samospeva, vokalno-instrumentalnih del, šansona, jazza, slovenske ljudske pesmi, popa, gospela in muzikala. Pa vendar imeli le eno sogovornico. Z nami bo ena najvidnejših slovenskih pevk, letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada Nuška Drašček.


Brata (Two Brothers)

angleški film, 2004

POP TV, v soboto, 27. 1., ob 13.40

Režija: Jean-Jacques Annaud Igrajo: Guy Pearce, Jean-Claude Dreyfus, Freddie Highmore, Oanh Nguyen

Kumal in Sangha sta tigrova mladiča. Medtem ko je Sangha nežen in sramežljiv, je Kumal drzen in radoveden mladič. Nekega usodnega dne, ko lovec ubije njunega očeta, se mladiča znajdeta v ujetništvu. Kumal pristane v cirkusu, kjer zaradi mučenja, ujetništva in hrepenenja po domu kmalu postane povsem krotka žival brez volje do življenja. Sanghi se sprva godi nekoliko bolje, saj postane ljubljenček sina francoskega vladnega uradnika, a se kasneje znajde v rokah neusmiljenega moža, ki ga želi spremeniti v agresivnega bojevnika.

Odpor

Koprodukcijski film

TV SLO 1, v soboto, 27. 1., ob 22.00

Režija: Jonathan Jakubowicz Igrajo: Jesse Eisenberg, Clémence Poésy, Matthias Schweighöfer, Ed Harris

Navdiha polna resnična zgodba o pantomimiku, ki je med drugo svetovno vojno iz Francije v Švico tihotapil judovske otroke. Marcel Marceau si želi umetniškega življenja. Čez dan dela v očetovi mesnici, a nadarjeni pantomimik bi rad uresničil svoje sanje na malem mestnem odru in osvojil srce politično aktivne Emme. Da ji ustreže, privoli v nevarno nalogo, ki mu bo za vedno spremenila življenje: pred nemškimi nacisti in krutim oficirjem SS Klausom Barbiejem skuša rešiti 123 židovskih sirot in jih čez mejo prepeljati v Švico. Z Emmo se pridruži francoskemu odporniškemu gibanju, da bi se zoperstavil okrutnosti vojne, in njegova umetnost bo postala najboljše orožje proti vojnim strahotam …

Izven okvirja

Dokumentarna oddaja

TV SLO 1, v nedeljo, 28. 1., ob 17.45

Z astrofizičarko dr. Maruša Bradač do najbolj oddaljenih galaksij. Dr. Maruša Bradač – slovenska astrofizičarka, profesorica na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko med drugim preučuje vesolje v njegovih najzgodnejših obdobjih, rojstva zvezd in najstarejših galaksij ter skrivnostno temno snov, za katero vemo le to, da obstaja in vpliva na pojave v vesolju.

Izdelano v Dagenhamu (Made in Dagenham)

angleški film, 2010

POP TV, v nedeljo, 28. 1., ob 22.10

Režija: Nigel Cole Igrajo: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson, Geraldine James, Richard Schiff

Film temelji na resnični zgodbi. Anglija leta 1968. Fordova tovarna avtomobilov v mestecu Dagenham velja za eno največjih zasebnih tovarn v Veliki Britaniji. Poleg tisočih moških uslužbencev v njej dela tudi 187 premalo plačanih delavk, ki kot šivilje po cele dneve delajo v nemogočih življenjskih pogojih in izdelujejo prevleke za avtomobilske sedeže. Glede na to, da opravljajo enako delo kot moški, a so zanj plačane veliko manj, se delavke pod vodstvom odločne Rite O'Grady odločijo za stavko, s katero skušajo doseči enakopravnost in enako plačilo.

Smučarske sanje

Dokumentarni film

TV SLO 1, v sredo, 31. 1., ob 20.05

V afganistanskem mestu Bamyan tri lokalna dekleta pod vodstvom slovenske trenerke Ane sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. A ko prispejo v Evropo na intenzivni trening, se soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in neizprosnostjo evropskega profesionalnega športa.

Čudež na reki Hudson (Sully)

ameriški film, 2016

KANAL A, v sredo, 31. 1., ob 20.00

Režija: Clint Eastwood Igrajo: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Mike O'Malley, Anna Gunn

Clint Eastwood prinaša zgodbo pilota Chesleya Sullenbergerja, ki je po okvari motorjev leta 2009 zaslovel s herojskim pristankom na reki Hudson sredi New Yorka. Čeprav izkušeni Sully kljub neznatnim možnostim uspe rešiti vse potnike, se kmalu po nesreči znajde pod drobnogledom zvedavih novinarjev in preiskovalcev. Ker se na preizkušnji znajdejo njegova kariera, družina in ugled, mora Sully spretno krmariti med trenutnimi pričakovanji in odzivi množic ter trdo realnostjo vsakdanjega življenja.


Ljubezen, poroke in druge polomije (Love, Weddings & Other Disaster)

ameriški film, 2020

POP TV, v petek, 2. 2., ob 21.05

Režija: Dennis Dugan Igrajo: Maggie Grace, Diane Keaton, Jeremy Irons, Andrew Bachelor, Diego Boneta

Romantična komedija spremlja organizatorje porok, ki ustvarjajo popolne izkušnje za ljubeče pare, medtem ko so njihovi odnosi čudaški in vse prej kot idealni. Znana igralska zasedba dokazuje, da je včasih popolna zveza nekaj norega. Želja nekega para, da bi v najkrajšem času priredila najboljšo poroko, se začne kot več prepletenih zgodb nenavadne skupine ljudi. Med njimi so neizkušena organizatorka porok, ki so ji nadeli vzdevek "poročna katastrofa", snobovski strežaj zvezdnikov, slepa fotografinja in simpatični turistični vodič, ki si želi najti svojo Pepelko. Njihove usode se prepletejo v epsko zmedo, ko vsak po svoje iščejo ljubezen.

Nalaganje
Nazaj na vrh