Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske oddaje z versko vsebino (29. april – 5. maj)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 28. 04. 2023 / 09:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2023 / 08:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske oddaje z versko vsebino (29. april – 5. maj)
Prihaja mesec maj in z njim šmarnični čas. FOTO: Tatjana Splichal

Priporočamo: TV in radijske oddaje z versko vsebino (29. april – 5. maj)

Radijske in televizijske oddaje z versko in duhovno vsebino, ki jim boste lahko prisluhnili oz. si jih ogledali v tednu od sobote, 29 aprila, do petka, 5. maja. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Spet kliče nas venčani maj

Šmarnice

Radio Ognjišče v podkastu Zgodbe za otroke in ob prenosih maš

V Marijinem mescu maju boste vsak večer ob 19.00, ob nedeljah pa ob 10.00, lahko spremljali svete maše iz slovenskega narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah. Za šmarnice so izbrali besedila pisatelja, pesnika, publicist in Ivana Sivca. V ospredje je postavil lik duhovnika, narodnega buditelja in mučenca Filipa Terčelja. Bil je ustanovitelj Prosvetne zveze v Gorici, med letoma 1924 in 1929 pa član ožjega odbora goriške Mohorjeve družbe. Fašisti so ga večkrat zaprli, mučili in nazadnje izgnali iz Gorice. Po letu 1934 je bil profesor verouka na srednjih šolah v Ljubljani. Šmarnice Ivana Sivca o Filipu Terčelju je izdal Zavod Iskreni. V podkastu »Zgodbe za otroke« pa bomo iz dneva v dan prebirali in objavljali šmarnice za otroke o blaženem Alojziju Grozdetu. Njegovo življenje bomo spoznavali skupaj z najstnikom Filipom in njegovimi mladostnimi preizkušnjami, iskanjem mesta v svetu in družbi. Knjigo »Več kot spletni prijatelj« je spisala Dragica Šteh, ki bo tudi gostja Sobotne iskrice v soboto, 29. aprila. Predstavila bo delo, ki je izšlo pri Celjski Mohorjevi in je, s strani Slovenskega katehetskega urada, priporočeno kot letošnje šmarnice za otroke.

Kmet Anton Uršič

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 29. 4., ob 17.00

Anton Uršič je ekološki kmet, ki skupaj z družino kmetuje v Iški loki na vzhodnem koncu Ljubljanskega barja. V pogovoru, ki ga pripravlja Robert Božič, boste slišali nekaj izjemno zanimivih utrinkov z njegove dosedanje življenjske poti, predvsem pa zakaj rad kmetuje, zakaj ima rad živali, zakaj spoštuje naravo in zakaj ga skrbi, kaj bo z njihovo kmetijo.

Antologija Brez križa in imena

Moja zgodba

Radio Ognjišče, v nedeljo, 30. 4., ob 20.00

Akademikinja ddr. prof. Marija Stanonik se že 50 let ukvarja s pesniki iz medvojnega časa. Med drugim je uredila antologijo z naslovom Brez križa in imena in podnaslovom Pesnjenje na drugi strani: 1941–1945 in po vojni. Nastala je v želji po enakovredni obdelavi pesnjenja »z druge strani«, to je pesmi avtorjev, ki se niso pridružili komunistični Osvobodilni fronti.

Cerkev v Ukrajini, ponovitev

OBZORJA DUHA

Nedelja, 30. april ob 11.25 na TV SLO 1

Že več kot leto dni z zaskrbljenostjo spremljamo rusko-ukrajinsko vojno. Kakšno vlogo imajo v največji evropski državi Cerkve?

Z Ukrajino smo zelo povezani. Z zaskrbljenostjo spremljamo rusko-ukrajinsko vojno. Z zavzetostjo zbiramo pomoč in sprejemamo begunce. Ukrajinska ljudska republika je bila ustanovljena leta 1917. Obstajala je kratek čas, saj je bila že kmalu prestrukturirana v Ukrajinsko sovjetsko socialistično republiko. Neodvisna je z razpadom Sovjetske zveze postala šele leta 1991. Ukrajinska pravoslavna Cerkev je bila 322 let odvisna od ruske. Pred štirimi leti je njeno samostojnost kljub nasprotovanju Moskve razglasil ekumenski carigrajski patriarh Bartolomej I. Kakšno vlogo pa imajo ob vojnih razmerah v največji evropski državi krščanske Cerkve? Kakšen je njihov odnos do države in med seboj? Gost bo Ivan Skalivskyi, škofov vikar za begunce iz Ukrajine v Sloveniji, duhovnik v grškokatoliški župniji Metlika.

Četrtega septembra je papež Frančišek razglasil za blaženega papeža z najkrajšimi pontifikatom, Janeza Pavla I. V mesecu septembru nas je povabil k odpravi smrtne kazni. Pred sto leti pa so ustanovili Prekmurski seniorat Evangeličanske cerkve. Ob tej priložnosti so e kristjanke srečale v Gornjih Slavičih.

Molitev in romarstvo

Sledi večnosti

29. april 2023 ob 19h na 1. programu Radia Slovenija

Obiskali smo v veliko romarsko središče na Sveti Gori nad Solkanom, blizu Nove Gorice. Ob predstojniku tega svetišča, frančiškanu patru Bogdanu Knavsu, bo v oddaji sodelovalo tudi nekaj priložnostnih obiskovalcev. Tema – molitev in romarstvo. Avtor oddaje Tone Petelinšek.

Tertulijan – izvirni antični krščanski pisec

Sedmi dan

30. april 2023 ob 18.05 na programu Ars Radia Slovenija

Tertulijan je predstavnik zgodnjega severnoafriškega krščanstva. Kaj vse je odlikovalo tega teologa, kako je ščitil nauk pred herezijo in kako bogat duhovni jezik ga je odlikoval? Tertulijan se je rodil v Kartagini in velja za predstavnika neokonzervativnega gibanja zgodnjega tretjega stoletja. Njegovo delo Apologetski, polemični in katehetski spisi je pred kratkim izšlo v slovenskem jeziku. Prevajalca in avtorja spremne besede mag. Jana Dominika Bogataja bo gostil novinar Nejc Krevs.

Nedeljsko bogoslužje

Prenos svete maše

30. april 2023 ob 10h na programu Ars

Prenos nedeljske svete maše bo to nedeljo iz župnije Sv. Ožbolt pri Ptuju.

Duhovna glasba Maxa Regerja

Musica sacra

V nedeljo, 30.4. ob 9.25 na Radiu Ars

Letos mineva 150 let od rojstva skladatelja Maxa Regerja, glasba z nabožno vsebino pa v njegovem opusu prevladuje. Je avtor zborovskih del, skladb za glas in orgle ter orgelskih kompozicij, vsem pa sta skupna izvedbena zahtevnost in religiozno sporočilo.


Nalaganje
Nazaj na vrh