Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priseglo je 30 novih švicarskih gardistov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 05. 2014 / 09:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Priseglo je 30 novih švicarskih gardistov

Švicarska garda papeža in njegovo palačo varuje od leta 1506.

V Vatikanu je včeraj zvestobo svetemu očetu priseglo trideset novih švicarskih gardistov. V sončnem vremenu so helebardisti pred več kot tisoč gosti v slovesnem obredu obljubili, da bodo papežu Frančišku in njegovim naslednikom »zvesto, pošteno in častno« služili, po potrebi pa zanj žrtvovali tudi svoje življenje.


Poveljnik »papeževih varuhov«, nekdanji švicarski policijski poveljnik Daniel Anrig, je gardistom, zbranim na notranjem dvorišču apostolske palače, opomnil, da morajo vedno od sebe dati le najboljše. Njihovo služenje papežu in Cerkvi je posebna čast, ki je dodeljena le maloštevilnim. Odslej niso več »otroci svojega časa«, zabava in potrošništvo zanje ne smeta več igrati nikakršne vloge.

Že v ponedeljek se je papež Frančišek švicarskim vojakom zahvalil za njihovo neutrudno prizadevanje. Kot je dejal, so poklicani, da s svojim služenjem »jasno in veselo pričuje krščansko vero«. Njihove rumeno-rdeče-modre uniforme, ki v letošnjem letu obhajajo svojo stoletnico, veljajo za »mogočen in značilen simbol« predanosti, zanesljivosti in varnosti. Kot je še dejal papež Frančišek, pa je pomembno predvsem to, »kakšna oseba uniformo nosi«.

Slovesno prisego novih rekrutov v Vatikanu tradicionalno priredijo 6. maja, ko se spominjajo 147 švicarskih vojakov, ki so umrli, ko so leta 1527 med pustošenjem Rima branili papeža.

Švicarska garda ima pri papežu Frančišku morda nekoliko več dela, saj svojo službo opravlja tudi v Domu sv. Marte, kjer sveti oče prebiva. Po navedbah poveljnika Anriga pa je bilo zadnje leto za švicarsko gardo zelo lepo, saj se je zaradi priljubljenosti papeža v medijih opazno povečalo povpraševanje švicarske mladine po vstopu v gardo, medtem ko so morali v preteklih letih mlade vabiti tudi prek družbenih omrežij.

Vir: Kathpress / Radio Ognjišče

Foto: splet / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh