Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prisrčno vabljeni v Jezusovo dnevno sobo!

Objava: 23. 12. 2009 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prisrčno vabljeni v Jezusovo dnevno sobo!

Arheologi so med izkopavanji odkrili nazareški dom iz Jezusovega časa in s tem dobili doslej še neznan vpogled v takratni način življenja

Arheologi so med izkopavanji v Nazaretu prvič naleteli na ostanke družinskega doma iz Jezusovega časa in s tem dobili doslej popolnoma neznan vpogled v takratni način življenja. Kot so sporočili z Izraelskega urada za izkopavanja, je nedavna najdba ‘izredno pomembna, saj nam prvič razkriva hišo iz judovske vasi Nazaret in s tem daje vpogled v način življenja v Jezusovem času’. Arheologi bodo lahko iz najdbe pridobili številne nove podatke o času izpred dveh tisočletij.

Vodja izkopavanj, Yardenna Alexandre, je za medije pojasnila, da je zgradba, ki so jo odkrili, majhna in skromna, in najverjetneje predstavlja tipično nazareško prebivališče iz tistega obdobja. Iz pisnih virov, ki so na voljo, je razvidno, da je bil Nazaret v prvem stoletju mala judovska vas sredi doline. Doslej so arheologi v Nazaretu našli številne grobnice iz Jezusovega časa, niso pa še naleteli na ostanke poselitve kraja.

Do najnovejšega odkritja so arheologi prišli med izkopavanji ob gradnji Mednarodnega Marijinega središča v Nazaretu pod okriljem Marijine zveze iz Nazareta. Središče gradijo ob cerkvi Marijinega oznanjenja, ki naj bi stala na mestu, kjer je po izročilu stala hiša Device Marije. Kot so poročali mediji, so v novo odkriti starodavni zgradbi našli dve sobi in dvorišče s cisterno za zbiranje deževnice.

Našli so tudi nekaj predmetov, med drugim ostanke lončenih posod iz prvega in drugega stoletja ter sklede iz krednega apnenca, ki so jih judje uporabljali pri obredih, saj po njihovih merilih niso bile nečiste. Odkrita je bila tudi jama s skrivnim vhodom, ki je bila najverjetneje predvidena kot zaklonišče med Velikim uporom proti Rimljanom leta 67.

Marijina zveza iz Nazareta je napovedala, da bo nova odkritja ohranila kot arheološko najdbo znotraj novega središča. Gradnja le-tega naj bi bila zaključena prihodnje leto, vodila pa ga bo katoliška organizacija Chemin Neuf. Središče bo obiskovalcem nudilo multimedijske izobraževalne pripomočke, s pomočjo katerih se bodo lahko poučili o Nazaretu in njegovi vlogi v krščanski veri.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh