Zapri
Iskanje

Privaten mir

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 23. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 14:17
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Privaten mir

Privaten mir
Boštjan Debevec je urednik tednika Družina. FOTO: Tatjana Splichal
Včasih me zmoti kakšno razpravljanje o miru. Še posebej takrat, ko je govora o iskanju notranjega miru, ki naj bi ga človek z lastnimi močmi poiskal v vrvežu življenja.

Nekateri ponujajo celo različne tehnike, s katerimi naj bi se potopili v svoj mir, mir na »klik«, bi lahko rekli. Težko verjamem v nekakšen »privaten« mir, ki ne želi čutiti tudi s trpečimi. Ne želim si miru, ki bi spregledal vse nasilje, vojne in razdeljenosti; ali mir, ki bi ga ne bolela razdeljenost družbe v naši domovini. 

Tudi mir, ki bi si ga ustvaril zgolj v krogu svojih prijateljev ali za zidovi enako mislečih, kjer bi si s trepljanjem drug drugega po rami potrjevali svoj prav in s prstom kazali na one druge, me ne prepriča.

Ljudje se radi predalčkamo, takšni smo. Bolj varno se počutimo, če imamo nekoga v škatli za konservativne, drugega v predalu za liberalne. 

Laže se znajdemo, če vnaprej človeka označimo s politično levo-desno nalepko ali kakšno drugo etiketo barvnega spektra. Ko pripnemo in definiramo, se počutimo varne, svet postane predvidljiv, obvladljiv in jasno razdeljen.

Tudi kristjani si znamo narediti svoje kategorije »naših« in »onih«, »ta pravih« in tistih, ki jim ni pomoči. Toda evangelij je po svoje zoprna reč, zbada nas tam, kjer bi si želeli miru: »ljubite svoje sovražnike«, »molite za tiste, ki vas preganjajo«, »ne sodite«, »odpuščajte« ... 

Kot bi nas Bog želel potegniti iz lastnih oblačkov miru in nam prišepniti, da je vsak posameznik tako velika skrivnost, da ne obstaja predala ali etikete, ki bi ga lahko zaobjel ali definiral, do konca razložil. 

Z učlovečenjem je v nas še na poseben način položil božje dostojanstvo, ki ga v sebi nosi vsak človek. Bog se je ušotoril v nas in med nas. Če mi gre še tako na živce, ne morem več spregledati tega, da prebiva v srcu vsake osebe, tudi v ideologu, tajkunu, lopovu, politiku …, ki ga ne maram. 

Vsakemu podarja čas, da spreobrne svoje življenje.

Kam se bo nagnila tehtnica, pa lahko odloča tudi moja (ob)sodba ali pa molitev, prekletstvo ali blagoslov, ki ga namenim »onemu«. Kolikokrat sem že prebral odlomek o »ne sodite«, o tisti »iveri v očesu«, ki me moti pri bližnjem, pa še vedno spodrsnem prav na tem delu ledu. 

Ko bi se človek držal samo te Jezusove zapovedi, bi gotovo dosegel svetost, še prej pa bi na tej poti pomagal tudi bratu.

Prav je, da je človek kritičen do dejanj, ki nasprotujejo temeljnim naravnim zakonom in človekovemu dostojanstvu. Prav in celo nujno je, da zastavimo svoj glas za tiste, ki jih sodobna potrošniška družba postavlja na rob ali jim celo odreka pravico do bivanja. 

Toda obenem ne spreglejmo tega, da je tudi v osebah, ki so v službi takšne ali drugačne ideologije, navzoč Tisti, ki ga v teh dneh pričakujemo.

Kot pravi papež Frančišek, smo na poti. Na cilju že imamo priprošnjike, ki so nam s svojim življenjem pokazali, da je svetost mogoča, da je resnični mir v neizmerni Božji ljubezni, ki objema prav vsakega človeka. To je tisti mir, za katerega je res vredno zastaviti svoje življenje in ga iskati z vsem srcem, tudi prek ljubezni do brata.

Drage bralke, cenjeni bralci. Veliko Božjega miru in milosti vam voščim v adventnem in božičnem času ter skozi vse leto 2022.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (51/2021). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh