Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prižiganje lučk na drevesu uvod v praznovanje božiča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 12. 2013 / 07:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prižiganje lučk na drevesu uvod v praznovanje božiča

Prižiganje lučk na drevesu uvod v praznovanje božiča

Papež Frančišek bo med današnjo splošno avdienco sprejel luč miru iz Betlehema.

V Vatikanu so minuli konec tedna s slovesnim prižigom lučk na 25 m visokem »srednjeevropskem papeževem božičnem drevesu« iz čeških gozdov na meji z Bavarsko v prisotnosti vatikanskih, čeških in nemških cerkvenih predstavnikov in politikov pričeli z obhajanjem božičnih praznikov. Naslednji »božični dogodek« bo izročitev luči miru iz Betlehema, ki jo bo med današnjo splošno avdienco sprejel papež Frančišek. Luč bo v Vatikan prinesla delegacija iz Zgornje Avstrije pod vodstvom tamkajšnjega škofa Ludwiga Schwarz in deželnega glavarja Josefa Pühringerja in jo predala papežu Frančišku ter prefektu papeške hiše, nadškofu Georgu Gänsweinu.

V petek, 20. decembra, je na programu papežev tradicionalni božični sprejem za člane rimske kurije, na katerem običajno pripravijo pregled dogodkov minulega leta. V nedeljo, 22. decembra, svetega očeta čaka redna molitev angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, dan kasneje pa predbožična sveta maša za vatikanske sodelavce v Domu sv. Marte.

24. decembra se slovesnosti v Vatikanu pričnejo z odkritjem jaslic pa Trgu sv. Petra. Geslo letošnje postavitve je »Frančišek 1223 – Frančišek 2013« in spominja na prve jaslice v cerkveni zgodovini, ki jih je sv. Frančišek Asiški leta 1223 v Grecciu pripravil z živima volom in oslom. Delavci tehničnih služb v Vatikanu so s postavljanjem jaslic pričeli pred dvema tednoma. V letošnjem letu so jaslične figure dar neapeljske nadškofije – to mesto na jugu Italije tudi sicer slovi po svoji jaslični umetnosti.

Papež Frančišek si bo jaslice na trgu pred Petrovo baziliko ogledal v času božičnih praznikov. 24. decembra, na sveti večer, bo po zgledu svojega predhodnika Benedikta XVI. z obhajanjem polnočne svete maše pričel že ob poldeseti uri zvečer. Vatikansko »polnočnico« bodo v živo prenašale številne televizijske in radijske postaje po vsem svetu.

Na božični dan bo papež opoldne podelil apostolski blagoslov »mestu in svetu«, »Urbi et Orbi«. Naslednji dan, ko obhajamo god prvega mučenca sv. Štefana, bo sveti oče na Trgu sv. Petra molil angelovo češčenje z romarji, ki bodo božične praznike preživljali v Vatikanu.

Na Silvestrovo se bo Frančišek v baziliki sv. Petra ob 17. uri z večernicami in slovesnim bogoslužjem zahvalil za vse blagoslove v minulem letu. 1. januarja, na praznik Marije, Božje Matere, ko obhajamo tudi svetovni dan miru, bo v Petrovi baziliki daroval slovesno sveto mašo ob 10. uri. Prav tako ob desetih se bo pričelo bogoslužje na praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja.

Sklep praznovanja božičnih praznikov v cerkvenem letu 2013/2014 je predviden 12. januarja, na praznik Jezusovega krsta, ko bo papež Frančišek med slovesnim bogoslužjem v Sikstinski kapeli izbranim otrokom podelil zakrament sv. krsta.







Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh