Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priznanje za 60 let delovanja Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst

Za vas piše:
J. P.
Objava: 27. 11. 2023 / 06:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2023 / 06:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priznanje za 60 let delovanja Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst
Večer je zaokrožil Združeni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst. FOTO: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Priznanje za 60 let delovanja Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst

Državna sekretarka na vladnem Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je na nedeljskem Koncertnem praznovanju v Kulturnem domu v Trstu Zvezi cerkvenih pevskih zborov Trst (ZCPZ) podelila priznanje za jubilejnih 60 let delovanja.

Zvezi je priznanje in zahvalo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu podelila za »vztrajno delo na področju pevske kulture, združevanja in podpiranja cerkvenih pevskih zborov ter s tem bogatenja slovenskega bogoslužja in slovenske kulture«.

Edini vir tolažbe, upanja in poguma

V pozdravnem nagovoru je Vesna Humar spomnila, da je bilo skozi stoletja, zlasti pa v najtemnejših časih, slovensko bogoslužje pogosto edini vir tolažbe, upanja in poguma. Še toliko bolj pa, če ga je spremljala slovenska pesem.

Med nastopajočimi so bili tudi Mešani pevski zbor Mačkolje ... FOTO: FB Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Varuhi bogate dediščine

»ZCPZ in vsi zbori, ki se združujejo v zvezo, so varuhi te bogate dediščine naših prednic in prednikov, te zapuščine številnih generacij ljudi, ki so na kore v naše cerkve nosili svoje srce in svojo dušo,« je poudarila državna sekretarka.

Varuhi recepta za prihodnost

»So pa tudi varuhi recepta za prihodnost, za srečno, zdravo, povezano življenje. Danes imamo morda drugačne izzive kot nekdaj, vendar pa nikoli kot sedaj človek ni potreboval zavetja; časa, prostora, ko se misli umirijo in duh okrepi,« je še izpostavila Humarjeva.

Naj se ta žrtev nedeljo za nedeljo povrne

Pevcem, organistom, dirigentom, skladateljem in ostalim podpornikom se je zahvalila, da si v sodobnem ritmu, ko to ni vselej najlažje, odtrgajo tistih nekaj ur, in dodala željo, da se jim ta žrtev dan za dnem, nedeljo za nedeljo tudi povrne.

... Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Jernej Opčine ... FOTO: FB Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Obljubljena nadaljnja podpora

Državno sekretarko veliko mladih obrazov na odru navdaja z upanjem, da bo »po cerkvah na obeh straneh meje na Primorskem in po kulturnih domovih po vaseh slovenska pesem še dolgo zvenela in donela«. Obljubila je tudi nadaljnjo podporo Urada pri njihovih dejavnostih.

Povezanih 39 pevskih in glasbenih skupin

ZCPZ deluje na Tržaškem od leta 1963, povezuje 39 pevskih in glasbenih skupin, ukvarja se s koncertno, izobraževalno in založniško dejavnostjo, so še sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Tradicionalni dogodki

Tradicionalno prireja revijo otroških in mladinskih pevskih zborov Pesem mladih, božično-novoletni zborovski koncert v stolnici sv. Justa v Trstu, revijo odraslih pevskih zborov Pesem jeseni, pripravlja in se udeležuje revij in drugih dogodkov, organizira orgelske tečaje in izdaja publikacije.

... in Vokalna skupina Vihar. FOTO: FB Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Glas naših zborov 7

Nedeljsko glasbeno praznovanje šestih desetletij delovanja pa so si organizatorji zamislili kot preplet pevskih točk, pozdravov gostov in predstavitve priložnostne publikacije Glas naših zborov 7, ki jo je uredila Marija Brecelj.

Ubrano petje 8 zborov

Zbrane sta, poleg državne sekretarke Vesne Humar, nagovorila še predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj in gostiteljica, predsednica Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst Rossana Paliaga. Z ubranim petjem se je predstavilo 8 zborov ali vokalnih zasedb, vključenih v zvezo.

Državna sekretarka Vesna Humar je priznanje podelila predsednici Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst Rossani Paliaga. FOTO: FB Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Sodelujoči

To so: Ženski pevski zbor Prosek-Kontovel, Mešani pevski zbor Mačkolje, Mešani pevski zbor Lipa Bazovica, Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Jernej Opčine, Moška vokalna skupina Stane Malič Opčine, Vokalna skupina Vihar, Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade Devin in Mešani cerkveni pevski zbor Devin-Štivan.

Večer zaokrožil Združeni zbor ZCPZ Trst

Večer je zaokrožil Združeni zbor ZCPZ Trst, v katerem simbolično pojejo predstavniki včlanjenih skupin. Med prireditvijo so zbrani na ekranu spremljali utrinke s tržaških korov, organiste, obraze in izraze pevcev in zborovodij, ki jih je fotograf Henrik Štruman ujel med rednim in prazničnim delom.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh