Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov na gostovanju v Rimu

Objava: 22. 12. 2021 / 17:59
Oznake: Kultura, Maša, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 18:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov na gostovanju v Rimu
Projektni zbor je pel pri sveti maši, ki jo je daroval kardinal dr. Franc Rode. FOTO: FB Zveza CPZ Trst

Tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov na gostovanju v Rimu

Projektni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov (ZCPZ) Trst je ob koncu slovenskega predsedovanja Svetu EU v petek, 10. decembra, s petjem obogatil slovesno mašno bogoslužje v Rimu.

Zbor pod vodstvom prof. Bogdana Kralja je ob orgelski spremljavi Alenke Cergol z Mašo v čast sv. Jožefu Matije Tomca pel pri sveti maši v baziliki Dvanajstih apostolov na Trgu Santi Apostoli v Rimu, ki jo je daroval kardinal dr. Franc Rode, po maši pa je imel še krajši koncert. Kot je poročal zamejski Novi glas, je delegacijo ZCPZ gostil slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf.

Pomembni gostje

Svete maše so se udeležili še drugi pomembni gostje, med njimi slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, generalni konzul v Trstu Vojko Volk, generalni pomočnik srednjeevropske federacije CEF, minorit p. dr. Igor Salmič, in diplomatski predstavniki iz več kot 25 držav. Prav tako so bili med udeleženci tudi slovenski v Rimu živeči rojaki.

Ogled papeške osebne kapele

Kot je poročal Novi glas, je kardinal dr. Rode v pridigi izpostavil spremembe, ki jih država doživlja ob osamosvojitvi, in pomen gojenja evropskih in krščanskih vrednot. Po maši so udeleženci na Trgu sv. Petra spremljali tradicionalni prižig božičnih lučk, dan pozneje pa si je zbor ogledal papeško osebno kapelo Redemptoris Mater v vatikanski apostolski palači.

Projektni zbor je nastal julija v Bazovici

Medgeneracijski projektni zbor, ki vključuje številne pevce in glasbenike včlanjenih zborov iz zamejskih krajev, je nastal letošnjega julija v Bazovici ob počastitvi 30. obletnice slovenske samostojnosti v obliki pete maše. Odmevnemu dogodku je v okviru kulturnih izmenjav 20. Primorskih dnevov na Koroškem sledilo še gostovanje v Dobrli vasi.

Kupi v trgovini

Razprodano
Mladi slovenski glasbeniki v Evropi
Priročniki za glasbo in film
25,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh