Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priznanje za revijo Edinost in dialog

Za vas piše:
M. P.
Objava: 21. 08. 2023 / 15:54
Oznake: Kultura, Mladi, Teologija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.08.2023 / 22:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priznanje za revijo Edinost in dialog
Dr. Samo Skralovnik je urednik revije Edinost in dialog. FOTO: Siniša Kanižaj

Priznanje za revijo Edinost in dialog

Revija Edinost in dialog je od leta 2021 del mednarodnega bibliografskega seznama znanstvenih revij (DOAJ), ki so dostopne vsem na spletu. Ob obletnici je DOAJ med okoli 20 tisoč revijami, ki jih indeksira, izbral sedem »glasov«, DOAJ voices, ki jih je/bo predstavil. Urednik revije Edinost in dialog dr. Samo Skralovnik v tem vidi priznanje kakovosti za revijo. Prepričan je, da mora biti znanost odprta za vse.

Mednarodni bibliografski seznam znanstvenih revij DOAJ (Directory of Open Access Journal) indeksira in omogoča dostop do kakovostnih, recenziranih revij z odprtim dostopom. Ob svoji 20. obletnici delovanja vključuje 80 jezikov, 134 držav, 19.680 revij in 9.068.483 člankov. Vključen je tudi na seznam BIBLIO-A, seznam Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijo dejavnost Republike Slovenije (ARIS), ki se upošteva pri vrednotenju znanstvene in strokovne uspešnosti v Sloveniji.

Revija Edinost in dialog izhaja pri Teološki fakulteti od leta 2013

Ob obletnici je DOAJ med vsemi revijami, ki jih indeksira, izbral sedem »glasov«, DOAJ voices, ki jih je/bo predstavil, tudi revijo Edinost in dialog, ki jo ureja dr. Samo Skralovnik, glavni in odgovorni urednik.

Kaj pomeni odprti dostop

DOAJ je eden največjih podpornikov odprtega dostopa do znanstvenih objav, t.i. odprte znanosti, v svetovnem merilu. Odprti dostop do znanstvenih objav pomeni brezplačen dostop do celotne vsebine znanstvenih objav brez časovnega embarga – v repozitoriju, na svetovnem spletu ali na založnikovem spletnem mestu – ter uporabo modela avtorskih pravic s prostimi licencami. Proste licence pomenijo, da ima vsak uporabnik takojšen brezplačen dostop do člankov, objavljenih v reviji, in sme brati, prenašati, kopirati, distribuirati, tiskati, iskati ali jih uporabiti za kateri koli drug zakonit namen.

DOAJ indeksira znanstvene revije, ki svoje vsebine dajo na voljo brezplačno, brez časovnega zamika ali zahteve po registraciji uporabnikov in izpolnjujejo visoke standarde kakovosti, predvsem z vidika postopka recenzije in uredniškega nadzora kakovosti. Poslanstvo DOAJ je "povečati prepoznavnost, dostopnost, ugled, uporabo in vpliv kakovostnih, recenziranih, odprto dostopnih znanstvenih raziskovalnih revij po vsem svetu, ne glede na disciplino, geografijo ali jezik."

O reviji Edinost in dialog

Edinost in dialog je znanstvena revija Inštituta Stanka Janežiča za dogmatično, osnovno in ekumensko teologijo ter religiologijo in dialog Teološke fakultete UL z recenzijo. Prva številka revije Edinost in dialog je izšla leta 2013 kot nadaljevanje tradicije, ki sega v leto 1927, ko je začel izhajati list Kraljestvo božje. Revija je odprtodostopna, članki v reviji so objavljeni pod pogoji licence CC BY 4.0 International. Izhaja dvakrat letno, objavlja izvirne in pregledne znanstvene članke in prispevke s področja ekumenizma in medverskega dialoga s poudarkom na krščanskih verstvih, judovstvu in islamu. Raziskovalci se ukvarjajo s sodobnimi teološkimi in kulturnimi problemi, ki so prisotni tako v Sloveniji kot v širši regiji, zato ima revija tako nacionalni kot mednarodni pomen. Večina člankov, do dve tretjini vsebine, je napisana v slovenščini. To je jezik, ki ga govori samo 2 milijona ljudi, zato je pomembno, da revija domačemu jeziku posveča posebno pozornost. Objavlja seveda tudi v drugih jezikih, kot so angleščina, francoščina, nemščina, italijanščina itd.

Kazalnik SJR (kazalnik prestiža znanstvenih revij, ki upošteva tako število citatov, ki jih prejme revija, kot tudi ugled revij, od koder prihajajo citati) je reviji že v letu 2020 dodelil oceno Q1 (best quartile), kar pomeni, da je bila revija uvrščena med 25 % najboljših revij v svoji kategoriji (Arts and Humanities, Religious Studies).


Nalaganje
Nazaj na vrh