Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Proces proti Williamsonu zaključen s 1.800 evri denarne kazni

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 01. 2013 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Proces proti Williamsonu zaključen s 1.800 evri denarne kazni

Kazen za lefebvrovskega škofa, ki zanika obstoj holokavsta, je precej nižja od tistega, kar je zahtevalo državno tožilstvo.

Sodišče v bavarskem Regensburgu je sredi minulega tedna britanskega lefebvrovskega škofa, dvainsedemdesetletnega Richarda Williamsona, obsodilo na denarno kazen zaradi hujskanja ljudskih množic. Ta je s 1.800 evri precej nižja od 6.500 evrov, kar je zahtevalo državno tožilstvo. Škof se procesa ni udeležil, ostal je v Londonu, v Regensburgu pa ga je zastopal odvetnik.


Sodišče je kot olajševalne okoliščine upoštevalo, da je Williamson po objavi svojih izjav za švedsko televizijsko postajo poskušal prepričiti širjenje posnetka po Nemčiji. Škofov zagovornik, odvetnik Andreas Geipel, je že napovedal pritožbo na razsodbo sodišča.

Williamson je v pogovoru z dvema švedskima časnikarjema v bavarskem mestu Zaitzkofen 1. novembra 2008 število judov, ki so jih umorili nacisti, ocenil na največ tristo tisoč, obenem pa je zanikal obstoj plinskih celic.

Sodnica Andrea Hausladen je dejala, da je škof svoje izjave podal pred snemajočo kamero, svoje mnenje pa je izčrpno utemeljeval nekaj minut. Ob zaključku pogovora časnikarjema ni dal nikakršnih omejitev za uporabo posnetega materiala. To naj bi zadoščalo za obtožbo hujskanja ljudskih množic.

Williamson bi lahko dejal, je pojasnila Hausladnova, da ne dovoli objave posnetkov v Nemčiji. Poleg tega bi obtoženi moral računati na to, da bodo o pogovoru poročali tudi drugi mediji. V tem pogledu je preveč zlahka vzel možnosti širjenja spornega pogovora. Obtoženi je sicer po navedbah svojega nekdanjega pravnega zastopnika, Maximiliana Kraha, odvetnika bratovščine sv. Pija, svoje izjave kasneje obžaloval.

Kot nadaljnje olajševalne okoliščine so na sodišču navedli še dejstvo, da je bil škof Williamson oktobra lani za obdobje štirih let izključen iz bratovščine sv. Pija. Ker nima lastnih dohodkov, je odvisen od podpore prijateljev, zato je višina kazni vprašljiva tudi s tega stališča.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh