Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Program 26. svetovnega dneva mladih v Madridu

Objava: 16. 08. 2011 / 12:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Program 26. svetovnega dneva mladih v Madridu

V Madridu bo od ponedeljka, 16., do nedelje, 21. avgusta 2011, potekal 26. Svetovni dan mladih (SDM), ki ga v sodelovanju s Papeškim svetom za laike tokrat pripravlja Nadškofija Madrid.

V Madridu bo od ponedeljka, 16., do nedelje, 21. avgusta 2011, potekal 26. Svetovni dan mladih (SDM), ki ga v sodelovanju s Papeškim svetom za laike tokrat pripravlja Nadškofija Madrid. Svetovni dan mladih se na škofijski ravni praznuje vsako leto, na dve do tri leta pa se praznuje na svetovni ravni. Srečanje v Madridu bo tako že enajsti mednarodni Svetovni dan mladih. Prireditelji pričakujejo, da se bo srečanja udeležilo okrog milijon mladih z vsega sveta, po navedbah Tiskovnega urada SŠK bo med njimi tudi več kot osemsto mladih iz Slovenije.

I. Predprogram – Dnevi po škofijah (DPŠ) – od 11. do 15. avgusta 2011

Španske škofije bodo, tako kot je tradicija od SDM v Parizu 1997 dalje, pred SDM (od četrtka, 11., do ponedeljka, 15. avgusta 2011) odprle svoja vrata romarjem SDM. Mladi, ki se bodo programa udeležili, bodo nekaj dni preživeli z mladimi Španci in pri tem spoznavali bogastvo španske kulture, njeno zgodovino, pa tudi bogato katoliško tradicijo; njene korenine namreč segajo v čas apostolov Pavla in Janeza.

Program bo vseboval različne aktivnosti, ki podpirajo:

Molitev: mladi bodo imeli priložnost sodelovati pri evharistiji, prav tako pa bodo imeli čas za osebno molitev.

Solidarnost: mladi bodo imeli priložnost biti radodarni in družbeno odgovorni – nekaj ur bodo lahko posvetili Cerkvi in njeni pomoči revnim; prav tako bodo v sodelovanju s krajevnimi oblastmi lahko prispevali k reševanju družbenih problemov na različnih krajih.

Kulturo: mladi bodo spoznavali raznolikost krščanskih korenin v španski kulturi (»Vera ustvarja kulturo«, z besedami bl. Janeza Pavla II.), prav tako pa bodo spoznali, kako so starejše generacije umetnost uporabljale za evangelizacijo.

Poleg tega bodo prireditelji pripravili tudi različne zgodovinske, športne, glasbene, umetniške in kulinarične delavnice.

Predprograma v španskih škofijah se bo udeležilo 637 mladih iz Slovenije, in sicer 173 v škofiji Cartagena, 271 v škofiji Ciudad Real, 26 v škofiji Tortosa, 124 v škofiji Valencia in 43 (forum Skupnosti Emanuel) v škofiji Toledo.

II. Svetovni dan mladih, Madrid – od 16. do 21. avgusta 2011

Svetovni dan mladih predstavlja sklop različnih dogodkov, v okviru katerih se sreča tudi več milijonov mladih in na katerih pride do izraza veselje in praznovanje ob množičnem izpovedovanju katoliške vere. Gre za srečanje, leta 1986 ga je ustanovil bl. papež Janez Pavel II. (1978–2005) , ki spremeni življenje mladih ljudi, na katerem je prostor za zabavo in tudi za razmišljanje, ki na novo evangelizira in pri katerem se praznujejo zakramenti.

V organizaciji različnih združenj in gibanj (ZSKSS, MVM, Neokatehumenska pot, Skupnost Emanuel, FRAMA in Društvo SKAM) se bo Svetovnega dneva mladih v Madridu iz Slovenije udeležilo več kot 850 mladih. Poleg tridesetih duhovnikov jih bosta spremljala tudi koprski pomožni škof Jurij Bizjak in celjski škof Stanislav Lipovšek. Po številu udeležencev bo to največja udeležba mladih iz Slovenije na tovrstnem srečanju.

V času srečanja bodo mladi razmišljali o geslu srečanja z naslovom 'Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri' tudi s pomočjo poslanice, ki jo je posebej za srečanje v Madridu napisal papež Benedikt XVI.

Svetovni dan mladih spremljata križ in Marijina ikona

Papež Janez Pavel II. je 22. aprila 1984 mladim zaupal Križ svetega leta odrešenja in jim naročil, naj ga ponesejo v svet: »Dragi moji mladi! Ob koncu Svetega leta vam zaupam znak jubilejnega leta: Kristusov križ! Ponesite ga po svetu kot simbol Kristusove ljubezni do človeka in oznanjujte vsakomur, kako lahko le v Kristusovi smrti in vstajenju najdemo rešitev in odrešitev.«

Na cvetno nedeljo leta 2003, ob predaji križa mladim iz Nemčije, je papež Janez Pavel II. križ pospremil na pot z besedami: »Danes vam zaupam tudi ikono Marije. Od zdaj naprej bo spremljala SDM skupaj s križem. Glej, tvoja Mati! Predstavljala bo Marijino materinsko prisotnost pri mladih, ki so poklicani, kot apostol Janez, da jo povabijo v svoje življenje.«

Križ in Marijina ikona imata visoko simbolno vrednost: nosilo ju je že na milijone mladih z vsega sveta, prednju pa so polagali svoje molitve in prošnje, tegobe in skrbi, trpljenje in solze.

http://www.drustvo-skam.si/sdm/

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh