Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Progresivni diskurz je postal hegemonski diskurz

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 03. 2024 / 19:55
Čas branja: 16 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 20:01
Progresivni diskurz je postal hegemonski diskurz
Dr. Borut Rončević, dekan Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici. FOTO: Arhiv Družine

Progresivni diskurz je postal hegemonski diskurz

Dr. Boruta Rončevića širša slovenska javnost pozna kot dekana Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici, rednega profesorja sociologije, nekdanjega predsednika Nadzornega sveta RTV Slovenija in pronicljivega družbenega in političnega analitika. V zadnjem obdobju se je umaknil z oči javnosti. Zakaj? Lani poleti se je kot Fulbrightov štipendist za eno akademsko leto preselil v ZDA, kjer do konca letošnjega maja predava in raziskuje na Univerzi Troy v Alabami. Kot zatrjuje, se bo po zaključku štipendije z veseljem vrnil v Slovenijo, čeprav bo to akademsko leto onkraj »luže« zanj zanimiva življenjska izkušnja.

Začniva z medijsko krajino v Sloveniji: je novinarstvo pri nas v krizi in kaj je povod za to?

Verjetno ni dovolj govoriti le o krizi novinarstva. Gre za simptom širših težav, krize javnega diskurza in politične kulture. Dogajanje v medijih je le površje, najbolj opazen del te krize. Ključna težava je, da se zapiramo v svetovnonazorske mehurčke in se ne znamo pogovarjati čez ograje, ki jih gradimo v glavah. Ne zavedamo pa se, da lahko drugemu prisluhnemo in njegovo mnenje vzamemo kot legitimno, tudi če se z njim ne strinjamo. Tudi drugačno mnenje ali informacija nas lahko obogati. Nimamo pa teh težav zgolj v Sloveniji, ampak žal kar v velikem delu zahodnih demokracij.

Kje vidite rešitev in kaj bi pripomoglo, da bi bila slovenska medijska krajina malo bolj uravnotežena in pluralna?

Situacija je zelo zagatna in ni hitre rešitve. Da so se demokracije zahodnega tipa znašle v takem položaju, je trajalo kar nekaj desetletij. To so bila desetletja, ko je pr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh