Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prometna nesreča ne izbira: svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč [VIDEO]

Za vas pišejo:
M.M.Š., Jože Potrpin
Objava: 16. 11. 2023 / 17:15
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 18:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prometna nesreča ne izbira: svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč [VIDEO]
Spomenik žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah. FOTO: Jože Potrpin

Prometna nesreča ne izbira: svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč [VIDEO]

Tretjo nedeljo v novembru tradicionalno obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč: ta dan so v naših mislih umrli in poškodovani v prometnih nezgodah ter njihovi bližnji, prijatelji, sodelavci in znanci.

Dogodke ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, katerega geslo za celo desetletje je Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo, v številnih krajih po Sloveniji prirejajo že v tem tednu: ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore se je danes skupaj z drugimi predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji udeležil spominske slovesnosti pri spomeniku žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah.

V nedeljo, 19. novembra 2023, pa bo ljubljanski stolni prošt Jože Lap ob 12.30 daroval sveto mašo v ljubljanski stolnici ob somaševanju bolnišničnega duhovnika Mira Šlibarja. Sveto mašo bo s petjem oplemenitil moški zbor »Matici«.

Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo

Na ljubljanskih Žalah je bila torej danes ob deseti obletnici postavitve osrednjega spomenika v spomin žrtvam prometnih nezgod spominska svečanost s polaganjem venca in nagovori. Zbrane so nagovorili predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, arhitekt in avtor spomenika Marko Mušič, direktorica Agencije za varnost prometa (AVP) Simona Felser, direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvu za notranje zadeve Gregor Hudrič in verski predstavniki: bivši škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo, paroh Srbsko pravoslavne cerkve v Ljubljani Aleksander Obradović, mufti Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić in v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Na ljubljanskih Žalah so danes položili venec ob osrednjem spomeniku žrtvam prometnih nesreč. FOTO: Jože Potrpin

Po navedenih podatkih je v samostojni Sloveniji v prometnih nezgodah življenje izgubilo 7900 ljudi, še nekajkrat več pa je bilo poškodovanih. Leta 2008 je na slovenskih cestah npr. umrlo 214 udeležencev cestnega prometa, lani 85. Dolgoročni cilj pa je nič mrtvih in nič hudo poškodovanih.

Simona Felser, direktorica Agencije za varnost prometa. FOTO: Jože Potrpin

Vedno najglobljo rano nosijo tisti, ki ostanejo, žalujejo, prižigajo sveče, nosijo cvetje.

Nadškof Zore je še posebej poudaril: »Smo na simbolnem kraju spominjanja, spodbujanja, sočutja in hkrati tudi iskanja poti za drugačno prihodnost za vse nas. Zato se želim tudi sam zahvaliti vsem tistim, ki si vsak na svojem področju prizadevate za oblikovanje varnejšega življenja, varnejših poti v cestnem prometu in za spominjanje tistih, ki so na cesti doživeli nesrečo, z njo zaznamovani za vse življenje, tistih, ki te nesreče niso preživeli in tistih, ki jih je ta nesreča pravzaprav najgloblje zaznamovala. Kajti vedno najglobljo rano nosijo tisti, ki ostanejo, žalujejo, prižigajo sveče, nosijo cvetje. To so pravzaprav največje žrtve prometnih nesreč. Pomembno je, da vsak izmed nas odgovorno in vestno opravlja svoje delo, dolžnosti, na Ministrstvu, na Policiji, v vseh vzgojnih ustanovah, Zavod Varna pot, pa tudi mi v Cerkvah in verskih skupnostih.«

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. FOTO: Jože Potrpin

Po nadškofovih besedah je pomembno, da se zavedamo, da se promet, udeleženci in žrtve kaj hitro lahko spremenijo v zakonsko, tehnično vprašanje, statistiko, novinarsko poročilo. V resnici pa gre vedno za človeka, za ljudi. »Priti moramo do zavesti, da bo življenje sveto ne samo na krajih spominjanja, ampak na vseh mestih, prizoriščih vsakodnevnega življenja. Tam se v resnici oblikuje človek, ki se bo vedel odgovorno tudi v prometu in upošteval vse druge udeležence… Začne se s splošno kulturo življenja, spoštovanjem življenja, prizadevanjem za življenje, iz katere raste potem odgovornost vsakega posameznika.«

Paroh Aleksandar Obradović. FOTO: Jože Potrpin

Ob koncu nagovora se je nadškof Zore z molitvijo, prošnjo obrnil na življenje ljubečega Gospoda, da vse, ki so umrli, sprejme v objem svoje ljubezni, z nežno ljubeznijo obriše solze in tolaži srca žalujočih, in vsem nam vsak dan znova pomaga do zrelih in dogovornih odločitev in spoštljivega ravnanja do vsakega človeka.«

Geza Filo, bivši škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji. FOTO: Jože Potrpin

Spomin na žrtve prometnih nesreč po vsem svetu

V Sloveniji za obeležitev dneva skrbi Zavod Varna pot, nevladna organizacija, ki že od leta 2007 v svojem osnovnem poslanstvu združuje posameznike, ki so jih posledice prometnih nesreč najhuje prizadele. Omenjeni zavod pod okriljem Organizacije Združenih narodov, Svetovne Zdravstvene organizacije in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč ob tej priložnosti prireja različne dejavnosti.

Za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je Svetovna zdravstvena organizacija imenovala tretjo nedeljo v novembru in v tem času se žrtev prometnih nesreč z različnimi slovesnostmi in obeležitvami spominjajo po vsem svetu, pa tudi po številnih slovenskih krajih.

Spominska slovesnost na ljubljanskih Žalah. FOTO: Jože Potrpin

Zavod Varna pot vsako leto v soboto na predvečer svetovnega dne poskrbi za slovesno obeležitev v Mestni hiši Ljubljana ter pred njo pripravi dejavnosti s področja varne mobilnosti za mimoidoče. Tudi tokrat bo osrednja prireditev v soboto, 18. novembra, ob 17. uri v Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana.

Spomenik žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah, delo arhitekta in akademika Marka Marijana Mušiča, je bil postavljen leta 2013. FOTO: Jože Potrpin

10. obletnica spomenika žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah

Spomenik žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah je bil postavljen leta 2013. Delo arhitekta in akademika Marka Marijana Mušiča je v celoti narejeno iz bele žile pohorskega tonalita, na njem pa so zapisani verzi slovenskega pesnika in akademika Nika Grafenauerja:

Včasih se moraš tu ustaviti,
da dojameš, kako je kdo, s hrbtom obrnjen proti tebi,
sredi življenja odšel po cesti, ki ga je izvrgla,
v svoj vase izrečeni zbogom.

Kot pojasnjujejo pri Zavodu Varna pot, obeležje združuje zgodbe žrtev prometnih nesreč v glasen opomin celotni družbi: »Je točka soočenja, miru, spokoja, sočutja, spomina in opomina. Je trenutek v prostoru, kjer sonce in sence povezujejo tisoče žrtev, njihovih bližnjih, povzročiteljev in vseh nas. Valovanje sporočila je brezčasno zapisano v svetlem srcu domačega kamna.«


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh