Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Prosim, molite zame'

Objava: 12. 04. 2013 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Prosim, molite zame'

Vatikanska založba je izdala prve govore papeža Frančiška.

Vatikanska založba je izdala prve govore papeža Frančiška. Kot poroča Radio Vatikan, knjiga z naslovom 'Prosim, molite zame' vsebuje devetnajst govorov, nagovorov in homilij papeža Frančiška, od njegovih prvih besed takoj po izvolitvi, 13. marca 2013, do opoldanskega nagovora na velikonočni ponedeljek, 1. aprila 2013.

Knjiga se prične s papeževimi besedami, s katerimi je takoj po razglasitvi Habemus Papam nagovoril množico na Trgu sv. Petra: »Veste, da je bila dolžnost konklava izbrati rimskega škofa. Zdi se, da so ga moji bratje kardinali šli iskat skoraj na konec sveta.« Na srečanju s kardinali kmalu po izvolitvi je Frančišek izpostavil, da je Jezusa Kristusa treba prinašati človeku in človeka voditi v srečanje z Jezusom Kristusom, ki je pot, resnica in življenje. Nagovor pri prvi opoldanski molitvi angelovega češčenja je bil osredotočen na Božje usmiljenje, h kateremu naj se verniki nenehno zatekajo. »Problem je v tem, da se mi utrudimo, mi nočemo, utrudimo se prositi za odpuščanje,« je dejal novo izvoljeni papež. Bog se namreč nikoli ne utrudi v odpuščanju, mi smo tisti, ki se včasih utrudimo. »Nikoli se ne utrudimo,« je pozval Frančišek.

Pri sveti maši ob začetku petrinske službe je odmevala papeževa spodbuda, naj v svojem življenju varujemo Kristusa, da bomo tako lahko varovali druge, varovali tudi stvarstvo. Spomnil je, da sovraštvo, ljubosumje in napuh umažejo življenje, ter izpostavil, da »se ne smemo bati dobrote in nežnosti«. Na cvetno nedeljo je papež Frančišek v ospredje postavil tri besede: veselje, križ in mladi. Med krizmeno mašo je duhovnike pozval, naj so »pastirji z vonjem po ovcah«. Popoldne istega dne pa je v zaporu za mladoletne osebe obredno umivanje nog imenoval kot »Jezusovo ljubkovanje«. Med velikonočno vigilijo je odmevalo Frančiškovo povabilo, naj se ne zapremo pred novostjo, ki jo Bog želi prinesti v naše življenje. »Ne zaprimo se vase, ne izgubimo zaupanja, nikoli se ne predajmo: ni položaja, ki ga Bog ne bi mogel spremeniti, ni greha, ki ga ne bi mogel odpustiti, če se mu le odpremo.«

Knjiga 'Prosim, molite zame' se sklene z življenjepisom papeža Frančiška, predstavljen in pojasnjen pa je tudi njegov grb. Vatikanska založba je pred kratkim izdala tudi pismo ob letu vere, ki ga je kardinal Bergoglio namenil nadškofiji Buenost Aires. Knjižica nosi naslov 'Prestopiti prag vere'. Z naslovom 'Mi kot državljani, mi kot narod. Proti dvestoletnici v pravičnosti in solidarnosti' pa je izšel tudi prevod govora, ki ga je imel kardinal Bergoglio 16. oktobra 2010 ob dvestoletnici Argentine.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh