Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prošt Jožef Lap zahvalno mašo ob jubileju obhajal s sošolci [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 01. 10. 2023 / 11:00
Oznake: Maša
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2023 / 23:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prošt Jožef Lap zahvalno mašo ob jubileju obhajal s sošolci [FOTO]
Prošt Jožef Lap z novim komendskim župnikom p. Cristianom Balintom, ministranti, sošolci in sošolkami z ženami in možmi ter pevci z Brda pri Lukovici in iz Komende. FOTO: Jožef Pavlič

Prošt Jožef Lap zahvalno mašo ob jubileju obhajal s sošolci [FOTO]

Prošt Jožef Lap se je visokega življenjskega jubileja 80-tih let veselil tudi s sošolci in sošolkami iz osnovne šole.

Ljubljanski stolni prošt prelat Jožef Lap je slovesno praznoval 80. rojstni dan z mašo na velikonočni ponedeljek, 10. aprila, 2023 v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani in srečanjem na proštijskem vrtu. Visok življenjski jubilej pa je v soboto, 30. septembra, 2023 obhajal tudi v svoji rojstni župniji in župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi, kjer ga je na samo veliko noč 11. aprila 1943 krstil frančiškan p. Evstahij Berlec, ker so nemški okupatorji izgnali župnika Janeza Zabukovca na Hrvaško; rodil se je na veliki petek, 9. aprila, 1943 v Nasovčah pri Komendi. Danes ta krstni kamen hrani kot dragocen spomin na prejem prvega od zakramentov na svojem proštijskem vrtu v Ljubljani.

V Komendi so se mu pri maši in pozneje pri kosilu v gostilni na Homcu pridružili njegovi sošolci in sošolke, s katerimi je začel obiskovati osnovno šolo v t. i. »Društveni dvorani« v Komendi (danes so tam mrliške vežice), v kateri je med prvo in drugo svetovno vojno Katoliško izobraževalno društvo Komenda prirejalo igre, v njej pa so bila tudi druga župnijska izobraževalna in kulturna srečanja ter nastopi.

Prošt Jožef Lap je komendske rojake pozval, naj hodijo po poti Petra Pavla Glavarja. Foto: Jožef Pavlič

Tam jih je sprejela razredničarka Anica Jezeršek, je v govoru med mašo spomnil jubilant. Posebej pa na to, da jih je v njej poučeval verouk katehet Viktorijan Demšar, ki je pred vrati z veliko mapo počakal, da je Jezerškova končala s poukom. »To je bil še verouk v šoli!« je poudaril jubilant. Obenem pa dodal (skorajda obžaloval), da ga danes ni več.

Omenil je tudi, da jih je Viktorijan Demšar učil pravilno moliti očenaš, saj so med drugo svetovno vojno mnogi na to pozabili, bolj drdrali to molitev, kot da bi jo počasi, s premolki, in pobožno izgovarjali.

Veliko so k lepoti bogoslužja prispevali člani in članice cerkvenega pevskega zbora z Brda pri Lukovici in domači cerkveni pevci in pevke. FOTO: Jožef Pavlič

Viktorijan Demšar je kot napreden katehet pri pouku verouka tudi uporabljal sodobna tehnična sredstva, kolikor jih je bilo takrat mogoče dobiti (diaprojektor, filme …).

V slavnostnem sprevodu v župnijsko cerkev sv. Petra v Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

Prošt Lap je spomnil, da so »bili poseben letnik, rojen leta 1943, torej sredi druge svetovne vojne; da so živeli sredi prevratnih časov, ko so se podirali temelji družbene ureditve, so gradili nove šole. Doživeli so tudi veliko prenovo v Cerkvi z drugim vatikanskim koncilom 11. oktobra 1962, ko je papež Janez XXIII. naznanil, da je treba v Cerkvi odpreti okna, da se bo prečistila. Prišlo je do velikih sprememb v Cerkvi in družbi, do revolucije, ki je prinesla svobodo, pa tudi veliko pokore, moramo še danes to prenašati, ko nas časopisi, oddaje po televiziji, poročila futrajo z vsem mogočim, samo pravim ne. Vedno smo na začetku, še vedno smo učenci,« je opozoril prošt Lap. In pozval: »Hodimo za Velikim Učiteljem življenja. Prosimo ga, da bomo ostali na njegovi poti, da nam bo On še naprej pot, resnica in življenje. Ne jamrajmo preveč.«

Čas pred in po zahvalni maši je bil tudi priložnost za vnovično srečanje in pogovor. FOTO: Jožef Pavlič

Poleg že omenjenega župnika in zaslužnega dekana Viktorijana Demšarja je prošt Lap posebej izpostavil najslavnejšega Komendčana – duhovnika učenjaka Petra Pavla Glavarja: »Bodimo mu hvaležni za vrednote, ki jih je živel in h katerim je vabil; da smo imeli tako velikega prenovitelja človeškega duha. Tudi sami bodimo, kot je bil Glavar, luč mlademu rodu. Pričujmo za Jezusa pred svetom, pokažimo, da smo verni. Večkrat se dobivajmo. Obujajmo spomine na vse dobro v Komendi, spodbujajmo drug drugega v prizadevanju za vrednote, kar je vredno ohranjati in nadaljevati v Komendi,« je k hoji po Glavarjevih stopinjah povabil prošt Lap. Tudi ob spoštljivem spominu na nekdanje učitelje še v Nižji gimnaziji Komenda v novi šoli v Mostah, ki so jo obiskovali po končanem osnovnošolskem pouku v samem »Glavarjevem špitalu«.

Zahvala sošolke, da je njihov sošolec Jožef Lap spet prišel mednje in jih duhovno ohrabril. FOTO: Jožef Pavlič

Že v uvodu v mašo, pa tudi v pridigi, je Jožef Lap zbrane sošolce in sošolke povabil, naj se danes Bogu pri tej zahvalni maši zahvalijo za velik dar življenja, za svoje verne starše, za vse osebne darove, pa tudi za dar molitvenika v slovenskem jeziku, na god sv. Hieronima, prevajalca Svetega pisma, pa tudi za to knjigo knjig, za katero je prav, da jo imamo vedno pri sebi. Tudi v nahrbtniku, ko gremo v planine, saj tam lahko v miru še posebej globoko doživljamo sporočilo Božje besede.

Proštu Jožefu Lapu se je ob oltarju pridružil domači župnik p. Cristian Balint, ki je preskrbel vse potrebno za lepo bogoslužno slovesnost. FOTO: Jožef Pavlič

Prošt Lap je še posebej pozdravil novega komendskega dušnega pastirja p. Cristiana Balinta, ki je somaševal ob njem, obenem pa pripravil vse potrebno za lepo praznovanje visokih jubilejev prelata Lapa in njegovih sošolcev in sošolk, ki so iz rok župnika Viktorijana Demšarja prav na kraju, kjer danes stoji »oltar k ljudstvu«, prejeli prvo obhajilo.

K lepoti praznovanja je veliko prispeval mešani cerkveni pevski zbor z Brda pri Lukovici, kamor je nekaj časa prošt Lap prihajal maševat kot župnijski upravitelj, pa tudi po drugih pastoralnih opravilih. Zbor pod vodstvom zborovodje Matevža Kinka in mladega zelo nadarjenega organista Miha Zavrla je pokazal, kaj je lepo in zares ubrano cerkveno petje, izkazal pa se je tudi s širokom poznavanjem cerkvenih pesmi najrazličnejših skladateljev cerkvene glasbe.

Zborovodja cerkvenega pevskega zbora z Brda pri Lukovici Matevž Kink (desno) in organist Miha Zavrl pred kipom Petra Pavla Glavarja. FOTO: Jožef Pavlič

Gostujočim pevcem in pevkam so se pridružili tudi nekateri člani in članice domačega cerkvenega pevskega zbora, ki pojejo pri nedeljskih jutranjih mašah.

Pred odhodom na kosilo je sledilo še skupinsko fotografiranje pod mlajema (postavili so ju proštovi rojaki iz Nasovč) s proštovim grbom in njegovim novomašnim geslom: »Poveličujte z menoj Gospoda!« Tega dne so ga res vsi zbrani.

Prošt Jožef Lap v bogoslužnih oblačilih pred cerkvijo sv. Petra v Komendi, ki mu je bila vedno tako pri srcu, še vedno rad prihaja vanjo in mašuje v njej. FOTO: Jožef Pavlič

Da je treba proštove besede o hvaležnosti Bogu za doživetih 80 let življenja vzeti resno, pa tudi potrpeti, če zdravje ne služi več tako kot nekdaj, je potrjevalo dejstvo, da se je ob proštu Lapu zbralo »le« 18 nekdanjih sošolcev in sošolk, kar 13 pa jih je že prestopilo prag med življenjem in smrtjo.

Sošolke prošta Lapa pozorno poslušajo, kaj jim bo tokrat "položil na srce" njihov nekdanji sošolec. FOTO: Jožef Pavlič

Za pogostitev pevcev in pevk je poskrbela Pekarna Hrovat iz Komende. Veselo druženje ob dobri hrani in pijači, pesmih in pogovorih (prošt Lap je odličen pevec) se je potem nadaljevalo v gostilni Repanšek. S spomini na pretekla srečanja, ki so jih začeli leta 1993, ko so bili stari 50 let, nadaljevali pa potem vsakih pet let do tokratnega. Z željo, da bi se še srečevali, če bo zdravje dopuščalo. A leta tečejo …

 

 

Nalaganje
Nazaj na vrh