Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

80 let prošta Jožefa Lapa: hvaležen Bogu in dobrim ljudem [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 11. 04. 2023 / 15:48
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2023 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
80 let prošta Jožefa Lapa: hvaležen Bogu in dobrim ljudem [FOTO]
Prošnje pri darovanju so bile v duhu obhajanja velike noči in proštovega življenjskega jubileja. FOTO: Jožef Pavlič

80 let prošta Jožefa Lapa: hvaležen Bogu in dobrim ljudem [FOTO]

Prošt Jožef Lap ob visokem življenjskem jubileju želi in udejanja, kar si je za geslo izbral že kot novomašnik: Poveličujte z menoj Gospoda!

Slavljenec 80-letnik ljubljanski stolni prošt prelat Jožef Lap. FOTO: Jožef Pavlič

Ljubljanski stolni prošt prelat Jožef Lap je na velikonočni ponedeljek, 10. aprila, z mašo ob 9. uri v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja in poznejšim srečanjem in pogostitvijo gostov na proštijskem vrtu praznoval 80. obletnico rojstva in krsta. Rodil se je na veliki petek, 9. aprila 1943, očetu Francu in materi Kristini, rojeni Vreček, kot dvanajsti otrok v zelo verni in trdni kmečki družini »Babčovih« v Nasovčah št. 1 v župniji Komenda, krstil pa ga je na samo veliko noč, 11. aprila 1943, frančiškan p. Evstahij Berlec, ker so komendskega župnika Janeza Zabukovca nemški okupatorji izgnali na Hrvaško.

V slovesnem sprevodu v stolnico sv. Nikolaja v Ljubljani. FOTO: Jožef Pavlič

Osnovno šolo je obiskoval v Komendi, malo semenišče od leta 1958 do 1962 v Pazinu v Istri, teologijo je študiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, ko je od leta 1962 do 1967 prebival v Bogoslovnem semenišču v istem mestu; v mašnika ga je 29. junija 1967 posvetil ljubljanski nadškof dr. Jožef Pogačnik. Naslednje leto je bil imenovan za vikarja na Kapitlju v Novem mestu, kjer je bil nato župnik (od 1973), prošt kolegiatnega kapitlja (od leta 1977); leta 1993 je bil za svoje veliko delo na Kapitlju in proštiji ter drugje odlikovan z naslovom prelata, leta 1994 je postal častni občan Mestne občine Novo mesto, leta 1999 pa »Najmeščan« Novega mesta, od katerega se je poslovil leta 2006, ko so ga povzdignili v ljubljanskega stolnega prošta in imenovali za ekonoma Bogoslovnega semenišča, naslednje leto pa še za ljubljanskega stolnega župnika, kar je bil do leta 2015.

Prošt Lap pozdravlja zbrane v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja. FOTO: Jožef Pavlič

Osemdeseti rojstni dan in obletnico krsta (na proštijskem vrtu hrani ob obnovi cerkve odstranjeni kamniti krstni kamen iz župnijske cerkve sv. Petra v Komendi, pri katerem je bil krščen), je praznoval v znamenju novomašnega gesla in življenjskega vodila: Poveličujte z menoj Gospoda!

Vernikom so se pridružili tudi najožji proštovi sorodniki. FOTO: Jožef Pavlič

Pri praznovanju so se mu ob daritvenem oltarju stolnice sv. Nikolaja v Ljubljani pridružili številni duhovniki, tik ob njem prelata Anton Slabe in Vinko Vegelj, v cerkvi pa njegovi sorodniki, prijatelji in znanci, komendski in novomeški župljani, med Komendčani tudi župan Jurij Kern, in drugi verniki, ki cenijo velika slavljenčeva dela v župnijah, kjer je deloval, ga imajo radi.

Prošt Lap se je za pridigo povzpel na samo prižnico v ljubljanski stolnici. FOTO: Jožef Pavlič

V slavnostnem sprevodu v stolnico so se poleg bogoslužnih sodelavcev, ljubljanskih stolnih kanonikov in drugih duhovnikov, med njimi proštovim duhovniškim rojakom Ivanom Jagodicem, zvrstili tudi člani reda Božjega groba in »vitezi vina« ter številne narodne noše iz okolice Ljubljane.

Maša je bila resnično v duhu velike noči in zahvale Gospodu za dar Bogu srčno vdanega prošta Lapa. FOTO: Jožef Pavlič

Zbranim se je prošt Lap zahvalil že v uvodu v mašo, posebej pa na proštijskem vrtu. V govoru s stolničine prižnice jih je povabil: Zahvaljujmo se vstalemu Odrešeniku za dar vere, za obnavljanje velike skrivnosti našega odrešenja v velikem tednu in za Jezusovo spremstvo na naši poti v Emavs. Da nismo tavajoči popotniki, turisti, ki bi radi samo uživali, marveč duhovni ljudje. Bodimo Jezusovi prijatelji, odprti za globlje stvari, v moči vstalega Zveličarja spreminjajmo sami sebe, svet in ljudi okrog sebe. Velika noč nas vabi in kliče k temu.

Ljubljanski stolni cerkovnik Blaž Škerl pozdravlja in se zahvaljuje prelatu Jožefu Lapu za vse, kar naredi za ljubljansko stolno občestvo. FOTO: Jožef Pavlič

Proštu Lapu so se že v cerkvi po koncu maše za njegovo delo in zgled pravega dušnega pastirja, dobrega in pozornega človeka ter vedno odprtega in ljubeznivega sogovornika zahvalili cerkovnik ljubljanske stolnice Blaž Škerl s šopkom izbranih rož, novomeški župan Gregor Macedoni s svojim darilom in predstavnik narodnih noš s kipcem njegovega zavetnika sv. Jožefa, na proštijskem vrtu pa v imenu rojakov Nasovčanov njegov nekdanji sosed Jožef Pavlič.

Prošt Lap je po maši prejemal številne čestitke; med njimi komendskega župana Jurija Kerna. FOTO: Jožef Pavlič

Med mašo je pel Mešani pevski zbor Anton Foerster pod vodstvom zborovodkinje Damijane Božič-Močnik; prav tako na proštijskem vrtu, ko je slavljencu s pesmijo zaželel še »na mnogaja ljeta«.

Prošt Lap se je na proštijskem vrtu kot odličen pevec pridružil tudi Mešanemu pevskemu zboru Anton Foerster. FOTO: Jožef Pavlič

Narodne noše so se po maši zavrtele ob glasbeni spremljavi kar na ulici pred proštovim stanovanjem.

Najdlje so ob slavljencu vztrajali proštovi rojaki Nasovčani (pridružil se jim je tudi akademik Jože Krašovec), ki so Jožefa Lapa povabili tudi na praznovanje v rojstno vas. FOTO: Jožef Pavlič

Za pogostitev je poskrbel Korbar Catering and Events, za vino »vitezi vina« ter novomeški in okoliški vinogradniki.

Narodne noše so se celo zavrtele ob glasbeni spremljavi. FOTO: Jožef Pavlič

Bilo je enkratno praznovanje v sprva hladnem, nato pa prijetnem sončnem vremenu, ki ga bodo Ljubljana in vsi udeleženci še dolgo pomnili.

Celotno praznovanje je bilo v duhu proštovega novomašnega gesla in življenjskega vodila: Poveličujte z menoj Gospoda!, obenem pa prijateljskega druženja. FOTO: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Razprodano
Ljubljanska stolnica
Monografije
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh