Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice pri proštu Jožefu Lapu [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 31. 12. 2022 / 10:16
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jaslice pri proštu Jožefu Lapu [FOTO]
Stolni prošt Jožef Lap je jaslice zasnoval z oblikovalcem pohištva in krajinarjem Ivanom Cifrekom z Vrhnike. FOTO: Jožef Pavlič

Jaslice pri proštu Jožefu Lapu [FOTO]

Svoje jaslice je na hodniku in dvorišču kanoniške hiše na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani postavil tudi ljubljanski stolni prošt Jožef Lap.

Zasnoval jih je z oblikovalcem pohištva in krajinarjem Ivanom Cifrekom z Vrhnike, ki mu je pri njih tudi pomagal. So značilno slovenske, spominjajo pa tudi na proštovo življenjsko in duhovniško pot od rojstva v vasi Nasovče pri Komendi (Kamniško-Savinjske Alpe), štalica (doma je bil s kmetije) in novomeška stolnica; kar 38 let je bil kapiteljski vikar, nato župnik in prošt v Novem mestu, od koder so ga povzdignili v ljubljanskega stolnega prošta, je prišel v slovensko prestolnico.

Oljčni štori v jaslicah potrjujejo, da je proštu Lapu blizu tudi Primorska.

Kipe Svete družine je izdelal rajni kipar Miha Kač iz Stahovice pri Kamniku. Njegov je tudi kamnit kip Petra Pavla Glavarja na vrtu kanoniške hiše, ki prošta Lapa tudi spominja na Komendo, predvsem pa velika Glavarjeva dela, po katerih se sam zgleduje.

Da mu je blizu tudi Primorska, potrjujejo oljčni štori v jaslicah.

Jaslice vabijo k ogledu. FOTO: Jožef Pavlič

Jaslični kipci pa izpričujejo različnost slovenske ustvarjalnosti in zamišljanja oseb, povezanih s svetonočnim dogodkom v Betlehemu.

Jaslice si, ker je prost dostop do njih, ogledujejo številni obiskovalci Ljubljane. Posebej otroci. Prav zaradi njih jih je prošt Lap še toliko raje in zavzeto postavil. Bilo je veliko dela, a še večje je proštovo zadovoljstvo, ko vidi, kaj ljudem pomenijo jaslice in rojstvo Božjega Sina.

Nalaganje
Nazaj na vrh