Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Že 50 let poveličuje Gospoda

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 10. 07. 2017 / 11:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Že 50 let poveličuje Gospoda

Že 50 let poveličuje Gospoda

V nedeljo, 9. avgusta, je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani stolni prošt prelat Jožef Lap obhajal zlato mašo.

V nedeljo, 9. avgusta, je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani stolni prošt prelat Jožef Lap obhajal zlato mašo. Več v tiskani Družini.

V uvodu k maši je omenil spoštovanje do posvečenih oseb. Spomnil se je na dan posvečenja v župniji komenda pred točno 50 leti in na vse, ki so bili takrat navzoči. Za svoje novomašno geslo si je izbral besede: »Poveličujte z menoj Gospoda«, ki ga je uresničeval na Gorenjskem. »Planine, doline, gozdovi, travniki in vse drugo naj slavi in poje hvalo Gospodu,« je dejal ob spominu na svoje prve korake v življenje, ko je bil pastir.

Krotkost in ponižnost

Tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore se je pri pridigi naslonil na Lapovo geslo, ob katerem se je spomnil na Marijine besede: »Moja duša poveličuje Gospoda.« Njej moramo biti podobni tako, da vztrajamo v občestvu Cerkve.

Opisal je življenjsko pot Jožeta Lapa. Kot študent bogoslovja je bil nedeljski pomočnik v Lanišču in Gumnišču pri Škofljici, leto dni po novi maši je kot mladi duhovnik sprejel službo vikarja na Kapitlju v Novem mestu, kjer je bil 38 let. Letos obhaja tudi 40 let službe kot prošt. Leta 1993 je dobil naziv papeški prelat. Leta 1994 je bil imenovan za častnega meščana Mestne občine Novo mesto. Leta 2006 pa je odšel v Ljubljano, kjer je postal prošt stolnega kapitlja, in ekonom v velikem semenišču, leto pozneje pa je prevzel tudi delo župnika v stolni župniji sv. Nikolaja.



Ljubljanski nadškof Zore je dejal, da mora duhovnik vedno prihajati k Jezusu in se v dobrem in slabem naslanjati nanj. Biti mora pripravljen, da sprejme nase tudi Jezusov jarem, ki je osvobajajoč in odrešujoč. Tisti, ki se učijo od Jezusa v njegovi šoli postajajo krotki in ponižni v srcu, jarem in breme merijo z ljubeznijo in v njem odkrivajo skrito in zvesto božjo navzočnost. Krotkosti in ponižnosti Jezusovega srca se morajo učiti tudi duhovniki, da so lahko oznanjevalci njegove ljubezni. »V krotkosti in ponižnosti srca smo potem sposobni tudi stopiti v jarem z vsakim človekom, ki tako ali drugače trpi in je preizkušen na svoji poti. Z njim stopimo v korak in mu pokažemo, da v preizkušnji ni sam. Govorica naših dejanj mu pripoveduje zgodbo božje ljubezni in božje bližine, božje skrbi zanj.« Ko to uresničimo, smo sposobni uničiti bojne vozove in bojni lok in narodom oznaniti mir, je dejal nadškof. Krotkost in ponižnost ustvarjata mir, ki je sad ljubezni.

Poleg Jožefa Lapa so letos zlatomašniki tudi p. Viktor Arh, Karel Bedernjak, Anton Bobič, p. Marijan Cafuta, Stanko Dolšak, prelat Mirko Gerbec, France Gorjup, Valentin Gotthardt, Ambrož Kodelja, Viktor Kastelic, Janko Kosmač, Alojzij Kostanjšek, Janez Krašovec, Anton Košir, Ivo Miklavc, Jože Mlinarič, Marijan Peklaj, Zdravko Pogorelc, Nikolaj Štrancar, Stanko Trap in Leopold Zunder.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh