Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prostovoljstvo je odgovor na Božji klic

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 02. 07. 2019 / 10:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2019 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prostovoljstvo je odgovor na Božji klic

Prostovoljstvo je odgovor na Božji klic

Med naj prostovoljci je letos tudi Janez Novljan, študent predšolske vzgoje, ki sodeluje pri pripravi počitnic za otroke.

Foto: osebni arhiv

V juniju so pri Mladinskem svetu Slovenije že 17. leto zapored razglasili naj prostovoljce leta in na predlog Slovenske karitas je bil v starosti med 20 in 29 let izbran Janez Novljan, študent predšolske vzgoje, ki že pet let sodeluje pri pripravi počitnic za otroke iz socialno šibkih družin Počitnice biserov. »To je potrditev, da sem na pravi poti,« je v pogovoru za Družino dejal Janez, ki s prostovoljnim delom odgovarja na Božji klic.

1450 ur prostovoljnega dela v enem letu

Je empatičen prostovoljec, ki opazi vsakega prostovoljca in otroka ter zanj najde besedo, odlikujeta ga veselje in potrpežljivost, so v prijavi na natečaj zapisali pri Slovenski karitas. Pri 24 letih, ki jih je dopolnil konec junija, ima v svojem življenjepisu že lepo zbirko različnega prostovoljnega dela. Samo lani mu je namenil 1450 ur. Pravi, da mu je bilo prostovoljno delo »dano že v maternici«. Starši, ki so v Marijinem delu, so ga vzgajali v tem, da je krščanstvo treba živeti, živeti Jezusovo zapoved: stori drugemu to, kar bi želel, da bi drugi storil tebi. Tako je že kot otrok bonbone vedno delil z drugimi. »Starši so mi dajali zgled v dejanjih, ne le besedah, kar me je res navdihnilo. Že od nekdaj sem čutil klic, da me Bog vabi, da ne bi ostal samo pri maši in molitvi, temveč da to uresničujem s konkretnimi dejanji. To delo mi je povsem samoumevno, je kot hrana za moje duhovno življenje.« Dodatno spodbudo so mu dala srednješolska leta na Gimnaziji Želimlje, kjer zelo spodbujajo animatorstvo in sodelovanje v različnih projektih, obiskovanje starejših v domovih …

Večere preživela med trgovskimi centri

Po srednji šoli se je pridružil mreži Karitas in prva leta pri Počitnicah biserov sodeloval kot animator, kasneje kot voditelj. Z ženo Kajo sta se darovala tudi na drugih področjih, lansko leto sta večere preživela predvsem med trgovskimi centri, kjer sta zbirala donirano hrano in jo dostavljala v skladišče Karitas. Na lastno pobudo je Janez akcijo razširil na postno akcijo in k zbiranju hrane spodbujal tudi študente pri študentski župniji Maribor.

Celoten članek si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh