Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Proti gripi cepljenih približno 158.000 oseb

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 12. 2021 / 10:03
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2021 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Proti gripi cepljenih približno 158.000 oseb
FOTO: Tatjana Splichal

Proti gripi cepljenih približno 158.000 oseb

V tej sezoni je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje proti gripi doslej cepljenih 158.000 oseb. Doslej so sicer potrdili en primer gripe, šlo je za desetmesečnega dojenčka.

V Sloveniji v zadnji sezoni uradno ni bilo nobenega primera okužbe z gripo, spominja STA, je pa cepljenje proti njej po mnenju NIJZ kljub temu pomembno in smiselno tudi letos.

Lani posebne okoliščine

V zadnjem letu so bile okoliščine glede prenosa virusa sezonske gripe zelo posebne. Šole, fakultete in vrtci so bili namreč zaprti precej časa zaprti, veliko manj je bilo druženja, poleg tega so bili v veljavi ukrepi za zmanjševanje prenosa okužb novega koronavirusa. Zaradi tega je bilo možnosti za prenos respiratornih virusov manj.

Sezona kroženja gripe se v Evropi letos še ni začela, posamezne države pa že poročajo o posamičnih primerih, največ Slovaška, Rusija, Švedska, Češka in Kosovo.

Gripa zelo nalezljiva

Na NIJZ opozarjajo, da je gripa zelo nalezljiva bolezen, predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci, opozarjajo na NIJZ. Ob bolezenskih znakih moramo ostati doma ter upoštevati higieno rok in kašlja. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje.

Za koga je cepljenje priporočljivo?

Cepljenje proti gripi na NIJZ še posebej priporočajo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom, nosečnicam, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so zaradi narave svojega dela izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe.

Kdo izvaja cepljenje?

Cepljenje proti gripi v sezoni 2021/2022 izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Tako kot v lanski sezoni je cepljenje tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Več informacij o lokacijah cepljenja proti gripi in samem cepljenju pa najdete tukaj.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh