Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek cepljenja proti gripi

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 10. 2021 / 07:07
Oznake: Cepivo, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 07:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek cepljenja proti gripi
FOTO: Tatjana Splichal

Začetek cepljenja proti gripi

Danes se v okviru kampanje »Zavihajmo rokave! Cepimo se proti gripi« začenja cepljenje proti gripi. V primeru cepljenja proti gripi posameznik ne potrebuje izpolnjevati pogoja PCT, saj gre za neodložljivo zdravstveno storitev.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Preprečevanje gripe

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja NIJZ priporoča upoštevanje treh enostavnih pravil:

  • če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma;
  • temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav;
  • najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je lahko pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni ...) uspešnost cepljenja nižja.

Za koga je gripa posebej nevarna?

Cepljenje je priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, še posebej proti gripi še posebej priporočamo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe ter drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo in obratno. Cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnim koli presledkom. (NIJZ)

Kje se lahko cepimo?

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ-ja se je potrebno predhodno naročiti. Kontakti za naročanje so objavljeni TUKAJ.



Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh