Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cepljenje proti gripi brezplačno za vse

Za vas piše:
T. M.
Objava: 06. 10. 2021 / 10:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cepljenje proti gripi brezplačno za vse
Ponekod v Evropi se gripa že pojavlja. FOTO: Pexels.

Cepljenje proti gripi brezplačno za vse

Cepljenje proti gripi bo tudi v letošnji sezoni brezplačno za vse prebivalce.

Cepljenje proti gripi se običajno prične v drugi polovici oktobra. Nacionalni inštitut za javno zdravje je za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi. 

»Nacionalni inštitut za javno zdravje je letos naročil večjo količino cepiva proti gripi kot lani, ko so naročili 270.000 odmerkov, dodatno so jih prejeli še 20.000, a je cepivo zaradi velikega zanimanja za cepljenje v nekaj tednih pošlo,« poroča STA. 

Poziv k cepljenju proti gripi 

Lansko leto so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so odgovorni želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za koronavirusom, zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

»Sprva je bilo določeno, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice in oseb z izrazito povečano telesno težo, pa tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev. Nato pa so v peti protikoronski zakon vnesli določbo, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 brezplačno za vse zavarovane osebe,« še poroča STA. 

Lanskoletna sezona gripe bistveno drugačna 

V Sloveniji lansko leto niso potrdili niti primera gripe in tudi v ostalih državah je bilo gripe izjemno malo. Vzrok za to je v tem, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, posamezniki so se zaradi epidemije koronavirusa manj družili in upoštevali ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

Letošnja sezona virusnih okužb pa bo najverjetneje precej drugačna, saj predvsem med otroki že nekaj časa, bistveno prej kot prejšnja leta, krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki polni, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). 


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh