Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva Evropska državljanska pobuda za zaščito nedelje

Objava: 19. 02. 2010 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva Evropska državljanska pobuda za zaščito nedelje

Nemški evropski poslanci so pričeli s spletno kampanjo 'Ob nedeljah sta mamica in očka samo naša'

Prva Evropska državljanska pobuda, kakršne so omogočene od pravnomočnosti Lizbonske pogodbe, naj bi zaščitila nedeljski počitek. To je cilj spletne kampanje, ki naj bi zajela celotno Evropo, začel pa jo je eden izmed nemških evropskih poslancev. Pod naslovom 'Ob nedeljah sta mamica in očka samo naša' ('Mom and Dad belong to us on Sunday') član Krščanske socialne zveze Martin Kastler na spletni strani http://www.free-sunday.eu/ zbira podporne izjave za državljansko zahtevo po rešitvi dela proste nedelje.

Lizbonska pogodba uvaja Evropske državljanske pobude, s katerimi naj bi okrepili neposredno demokracijo. Trenutno sicer še teče odprta razprava za razjasnitev podrobnosti pravice do peticij. Besedilo pogodbe predvideva, da mora državljansko pobudo podpreti najmanj en milijon evropskih državljanov. Zaenkrat še ni povsem jasno, koliko podpisov je potrebno zbrati v posameznih državah članicah in v kakšni obliki ter v kakšnem časovnem okviru naj bi bili zbrani, po katerem bi z ukrepanjem začela pristojna Evropska komisija.

V ponedeljek, 22. februarja, bodo na to temo v Bruslju razpravljali strokovnjaki; predvideno je, da bi uredba Evropske komisije o državljanski pobudi postala pravnomočna v začetku prihodnjega leta.

Evropski poslanec Kastler bo takoj po zaključku tega procesa uradno vložil zahtevo za prvo Evropsko državljansko pobudo. Do takrat pa naj velja, kot pravi sam, 'ustvariti toliko medijskega pritiska, da ga nihče ne bo mogel spregledati'.

Dela prosta nedelja je po Kastlerjevih besedah 'del naše evropske kulture'. To je dan, ko si vzamemo čas za družino, počitek, druženje in vero, meni evropski poslanec, ki je že lani, žal neuspešno, skupaj s še štirimi evropskimi poslanci v Evropskem parlamentu vložil zahtevo za zaščito dela proste nedelje. Pobudo je takrat podprlo le 261 od 736 evropskih poslancev.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh