Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva papeževa maša na Arabskem polotoku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 02. 2019 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2019 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva papeževa maša na Arabskem polotoku

Slovesnosti so se udeležili katoličani več kot stotih različnih narodnosti in okoli 4.000 muslimanov.

Papež Frančišek je kot prvi Petrov naslednik obhajal bogoslužje na Arabskem polotoku. Slovesnosti na stadionu Zayed Sports City, največjem stadionu v Združenih arabskih emiratih, so se udeležili katoličani več kot stotih različnih narodnosti, pa tudi okoli 4.000 muslimanov ter tamkajšnja ministrica za kulturo, Noura Al Kaabi. Papež Frančišek je v nagovoru spomnil na obisk Frančiška Asiškega pri egiptovskem sultanu pred natančno 800 leti.

Že med prvo vožnjo v papamobilu med množico, zbrano na ulicah, so ljudje papeža navudšeno pozdravljali. Stadion je lahko sprejel okoli 50.000 obiskovalcev, več deset tisoč pa je mašo za mir in pravičnost spremljalo preko velikih zaslonov, postavljenih zunaj objekta; po navedbah krajevne Cerkve naj bi se zbralo več kot 120.000 ljudi.

Ob sklepu svojega tridnevnega obiska na Arabskem polotoku je Frančišek tamkajšnje kristjane utrdil v veri in prizadevanjih za mir. Dejal je, naj bodo zakoreninjeni v Jezusu in naj delajo dobro: »Vaša občestva naj bodo oaze miru.« Velika večina kristjanov na Arabskem polotoku je gostujočih delavcev, predvsem iz Indije, Pakistana in s Filipinov.

Prošnje med bogoslužjem so bile prebrane v različnih jezikih. »Vi ste zbor, ki zaobjema različnost narodov, jezikov in obredov,« je dejal Frančišek; »različnost, ki jo ima Sveti Duh rad in jo hoče vedno bolj uskladiti, da bi iz nje napravil simfonijo«. Papež se je vsem zahvalil za njihova prizadevanja za pričevanje evangelija in gradnjo krščanskega občestva.

Spomin na srečanje pred 800 leti

Sveti oče je v nagovoru spomnil tudi na srečanje Frančiška Asiškega z egiptovskim sultanom Malikom al-Kamilom leta 1219 v mestu Damiette (danes Dumyat) v delti Nila pred natančno 800 leti. Navzoče je povabil, naj tudi danes sledijo zgledu velikega svetnika in se skušajo izogibati sporom.

Papež je vernikom zagotovil, da jim Bog stoji ob strani tudi v najtežjih trenutkih, ter jih spodbudil, naj tudi »v preizkušnjah živijo združeni z Bogom«. Kristjane je pozval k »svetosti v vsakdanjem življenju« in ob tem opozoril na blagre iz Jezusovega govora na gori. Ti od človeka ne zahtevajo ničesar »nadčloveškega, temveč le, da v vsakdanjem življenju sledimo Jezusu«.

Frančišek se je katoliškemu škofu za Saudovo Arabijo, švicarskemu kapucinu p. Paulu Hinderju, zahvalil za njegovo delo. Izrecno je omenil raznolikost v njegovi škofiji, ki jo predstavljajo kaldejsko-katoliški, koptsko-katoliški, grško-katoliški, rimsko-katoliško-maronitski, sirsko-katoliški, sirsko-malabarski in sirsko-malankarski kristjani. Zahvalil se je tudi vsem duhovnikom, ki so somaševali pri prvem papeževem bogoslužju na Arabskem polotoku. Po podatkih prireditelja so se pri bogoslužju zbrali verniki iz stotih različnih narodnostnih skupin in narodov.

Škof Hinder: »Zgodovinski trenutek«

Škof Paul Hinder je v pozdravnih besedah svetemu očetu spregovoril o »zgodovinskem trenutku«. Papežev obisk v Združenih arabskih emiratih je znamenje njegove skrbi za »to Cerkev migrantov z vsega sveta«. Po škofovih besedah želijo kristjani na Arabskem polotoku živeti svojo vero v skladu s sv. Frančiškom Asiškim ter jo udejanjati brez sporov in nasilja.

Škof Hinder je bil deležen bučnega aplavza, ko se je dednemu princu Mohamedu bin Zayedu in vladi ZAE zahvalil, da so omogočili zgodovinski papežev obisk v Abu Dabiju. Stadion za bogoslužje s papežem so dali na razpolago brezplačno.

Obisk v katoliški stolnici sv. Jožefa v Abu Dabiju

Papež Frančišek je pred odhodom iz Abu Dabija obiskal še tamkajšnjo katoliško stolnico sv. Jožefa, ki je ena od dveh katoliških cerkva v Abu Dabiju. Pričakalo ga je okoli tristo vernikov, ki jih je sveti oče na kratko pozdravil in jim zatrdil, da zelo rad obiskuje mlade cerkve, kot je ta v Emiratih, ter se zbranim vernikom zahvalil za njihovo pričevanje. Na oltar je položil šopek cvetja, ki mu ga je pred tem izročila ena od družin.

S slovesnim bogoslužjem je papež Frančišek sklenil svoj tridnevni obisk na Arabskem polotoku, ki je bil v znamenju medverskega dialoga. Svetega očeta nocoj že pričakujejo v Vatikanu.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh