Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva seja duhovniškega sveta v novi sestavi v ljubljanski nadškofiji

Objava: 12. 01. 2005 / 11:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva seja duhovniškega sveta v novi sestavi v ljubljanski nadškofiji

Ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran je v ponedeljek, 3. januarja 2005, je v skladu z Zakonikom cerkvenega prava (prim. ZCP kann. 495-502) in po določbah statuta duhovniškega sveta imenoval nove člane duhovniškega sveta za obdobje petih let do vključno 2. januarja 2010.

Ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran je v ponedeljek, 3. januarja 2005, je v skladu z Zakonikom cerkvenega prava (prim. ZCP kann. 495-502) in po določbah statuta duhovniškega sveta imenoval nove člane duhovniškega sveta za obdobje petih let do vključno 2. januarja 2010. V sredo, 12. januarja 2005, dopoldne, so se člani na novo imenovanega duhovniškega sveta pred prvo sejo, ki je potekala v prostorih nadškofijskega ordinariata na Ciril-Metodovem trgu 4, v Ljubljani, zbrali pri sv. maši v stolnici sv. Nikolaja.

Začetek srečanja z evharistijo je v letu evharistije še posebej pomembno, saj so se že prvi kristjani zavedali, da brez sv. maše ne morejo živeti. Evharistija je izvir moči za življenje. Med homilijo je nadškof poudaril, da zbrani duhovniki predstavljajo vse duhovnike in vernike ter druge ljudi dobre volje v nadškofiji in gradijo most med verniki in vodstvom nadškofije. Glavno poslanstvo članov duhovniškega sveta je, da bi Kristus tudi z njihovo pomočjo danes stopil v ta svet in izvrševal odrešenje. Jezus se je z učlovečenjem izenačil s slehernim človekom in je bil preizkušan ter je trpel, s čimer je pokazal sočutje do človeka. K sočutju vabi tudi vse kristjane, še posebej duhovnike.

Na dnevnem redu seje so bile naslednje točke: predstavitev članov in statuta, volitve članov tajništva ter predlogi tem za prihodnje seje. Nadškof se je dosedanjim članom sveta zahvalil za sodelovanje, novim pa je pri odgovornem poslanstvu zaželel obilo Božjega blagoslova.

Duhovniški svet v vsaki škofiji predstavlja zbor duhovnikov, ki pomaga škofu pri vodstvu škofije. Ima lasten statut, ki med drugim določa način izvolitve članov tako, da duhovniki predstavljajo različne službe in različna področja v škofiji ter trajanje članstva. Nekatere člane izvolijo duhovniki, drugim članstvo pripada po službi, lahko pa jih imenuje tudi škof. V ljubljanski nadškofiji je nadškof v skladu s kan. 497 čl. 1. ZCP v duhovniški svet imenoval 23 duhovnikov iz šestih arhidiakonatov in dva redovnika, v skladu s kan. 497 čl. 2. ZCP šest duhovnikov in v skladu s kan. 497. čl. 3. ZCP še pet duhovnikov, kar skupaj znaša 34 duhovnikov.

Duhovniški svet sklicuje krajevni škof, mu predseduje in določa vprašanja, o katerih je potrebno razpravljati. Svet ima posvetovalen glas in ne more ukrepati brez krajevnega škofa. Kadar je škofijski sedež izpraznjen, delovanje duhovniškemu svetu preneha in njegove naloge opravlja zbor svetovalcev. Škof mora v času enega leta od prevzema škofije spet ustanoviti duhovniški svet, izmed katerega imenuje tudi zbor svetovalcev kot najožje sodelavce. V zbor svetovalcev je nadškof v ponedeljek, 3. januarja 2005, izmed članov duhovniškega sveta imenoval deset duhovnikov.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh