Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi oratorijski dan v kočevski župniji

Za vas pišejo:
Nik Gorše, Eneja Pirc
Objava: 05. 11. 2021 / 16:44
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi oratorijski dan v kočevski župniji
Zatopljeni v igro Pot k Jezusu FOTO: Župnija Kočevje

Prvi oratorijski dan v kočevski župniji

»V petek, 29. oktobra 2021, bomo v kočevskem župnišču imeli prvi oratorijski dan za otroke, ki med jesenskimi počitnicami pogrešate družbo, in za vse tiste, ki se vam zdi, da je oratorij enkrat na leto premalo.«

Takole se je glasilo naše vabilo, ki smo ga poslali vsem staršem veroučencev. Po tehtnem razmisleku smo se odločili, da bo naš prvi oratorijski dan posvečen papežu Janezu Pavlu II., saj je oktober Marijin mesec in papež ji je bil res predan.

Veselje na župnijskem dvorišču FOTO: Župnija Kočevje

Na oratorijski dan smo se pridno in intenzivno pripravljali. Zadnji petek v oktobru se je tako hitro približeval, vmes so za malo napetosti poskrbele epidemiološke razmere, zato smo morali malo zaostriti ukrepe. Otroci so se pridno prijavljali, animatorji pa smo bili vsak dan bolj presenečeni nad številom udeležencev.

Za himno oratorijskega dne smo izbrali pesem Ti si moja Gospa zaradi ljubezni Janeza Pavla II. do Marije.

Končno je prišel petek, ki nam bo za vedno ostal v lepem spominu. Zjutraj smo se v župnišču dobili vsi animatorji, spili jutranjo kavo ter ob njej naredili hiter pregled oratorijskega dne. Že so začeli prihajati otroci, zbiranje je potekalo na župnijskem dvorišču v dveh večjih skupinah (zaradi covid-19); ko smo se zbrali, smo se postavili v krog in zapeli »himno« oratorijskega dne – izbrali smo pesem Ti si moja Gospa (zaradi ljubezni do Marije) – in tako zakorakali v vremensko oblačen, a za nas s soncem obsijan dan.

Po himni smo zapeli še nekaj pesmi ter se razgibali in ogreli naše glasilke preko bansev. Nato smo odšli na toplo v župnišče, kjer smo si ogledali kratko risanko o papežu Janezu Pavlu II., animatorja Petra in Demej pa sta nam pripravila zanimivi katehezi. Iz dveh večjih skupin smo se razdelili na šest malo manjših in tako imeli še krajše kateheze, kjer so se otroci spoznali, si med sabo kaj lepega povedali in se česa novega naučili.

Spoznavanje in igre FOTO: Župnija Kočevje

Sledile so delavnice – imeli smo tri: izdelovanje rožnih venčkov, igranje namiznih iger ter banse in druge igre. Po aktivnih delavnicah pa smo postali lačni in sledil je čas za kosilo: pice, ki so jih bili otroci zelo veseli. Po kosilu je sledil prosti čas, kjer so se otroci malo »razdivjali« na svežem zraku. Ker je Janez Pavel II. rad potoval, smo veliko igro naredili tako, da so otroci hodili po otokih, ki so predstavljali različne države in njihova verska središča (Lurd, Fatima, Vatikan, Medžugorje, ...). Na njih so opravljali različne naloge, za prehode med otoki pa so dobivali letalske karte. Uradni del se je po veliki igri končal s petjem himne in spustom zastave.

Ker je Janez Pavel II. rad potoval, smo veliko igro naredili tako, da so otroci hodili po otokih, ki so predstavljali različne države in njihova verska središča.

Sledil je še neuradni del - druženje in peka kostanja, in prikazalo se je sonce, ki je poskrbelo za še boljše razpoloženje. Jedli smo okusen pečen kostanj, vmes pa so si otroci lahko naredili svoje bakle (hvala animatorjema Demeju in Gašperju, ki sta se odrekla kostanju in ves čas pomagala otrokom). Ko je ura odbila 17.00, so odšli še zadnji otroci, animatorji pa smo ob dobri glasbi počistili župnišče in imeli skupno refleksijo.

Izdelovanje rožnih venčkov FOTO: Župnija Kočevje

Velika zahvala gre našim sestram, ki so nam skozi ves dan kuhale odličen čaj, da smo se ogreli, duhovnemu pomočniku, ki nam je z veseljem pomagal pri veliki igri v vlogi papeža, in župniku za vso podporo. Hvaležni smo tudi vsem staršem, ki so nam zaupali svoje otroke, in od katerih smo prejeli res lep odziv, ki nam je dal še dodaten zagon in zavedanje, da delamo v pravo smer. Največja zahvala pa gre seveda Bogu in Mariji :)

Pomembno: Skupine so skozi dan ostajale enake, tako da ni prišlo do mešanja otrok. Prav tako smo animatorji in otroci v notranjih prostorih dosledno nosili maske, se razkuževali ter se držali covid-19 priporočil. Animatorji smo prav tako izpolnjevali pogoj PCT. O morebitni okužbi na samem oratorijskem dnevu nismo dobili nobenega obvestila.

Vabilo na oratorijski dan FOTO: Župnija Kočevje

Nalaganje
Nazaj na vrh