Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi svetovni dan otrok: Vatikan pričakuje okoli 100.000 udeležencev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 03. 2024 / 11:41
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2024 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi svetovni dan otrok: Vatikan pričakuje okoli 100.000 udeležencev
Papež Frančišek je rad v družbi najmlajših. FOTO: Vatican Media/worldchildrenday.org

Prvi svetovni dan otrok: Vatikan pričakuje okoli 100.000 udeležencev

V Vatikanu se že pospešeno pripravljajo na prvi svetovni dan otrok, ki ga bomo v Katoliški cerkvi obhajali 25. in 26. maja letos. Minuli konec tedna so predstavili tudi papeževo poslanico za to priložnost z naslovom »Glej, vse delam novo«, Frančišek pa v njej poudarja vrednote podelitve in odpuščanja, »saj prijateljstvo raste s potrpežljivostjo, pogumom, ustvarjalnostjo in domišljijo, brez strahu in brez predsodkov«.

Vatikan bo množično srečanje ob navzočnosti papeža Frančiška gostil na olimpijskem stadionu v Rimu in na Trgu sv. Petra, osrednji dogodki pa bodo pričevanja otrok, nastopi umetnikov in sveta maša, poročajo vatikanski mediji. Papež je minulo soboto v avdienco sprejel organizacijski odbor prvega mednarodnega srečanja otrok in ob novem svetovnem tematskem dnevu objavil poslanico v različnih jezikih.

Osrednji dogodek svetovnega dne otrok se bo začel popoldne v soboto, 25. maja, ko bodo otroci iz različnih držav papežu pripovedovali o svojem življenju.

Osrednji dogodek se bo začel popoldne v soboto, 25. maja, ko bodo otroci iz različnih držav papežu pripovedovali o svojem življenju. Nastopila bosta italijanski pevec Gianni Morandi in raper Mr Rain, spregovorila pa bosta tudi duhovnika iz papeževega rojstnega mesta Buenos Aires in migrant Ibrahima Balde, avtor knjige Mali brat, ki jo papež pogosto omenja v svojih nagovorih. Drugi dan dogodka, v nedeljo, 26. maja, bodo udeleženci srečanja na Trgu sv. Petra obhajali slovesno sveto mašo s papežem Frančiškom, na kateri pričakujejo veliko število otrok.

Odbor za pripravo svetovnega dne otrok v avdienci pri papežu Frančišku. FOTO: Vatican Media

Udeležba z vseh koncev sveta

Tri tedne po odprtju uradne spletne strani za svetovni dan otrok je bilo prejetih že več kot 57.000 prijav, je na sobotni tiskovni konferenci sporočil eden izmed organizatorjev dogodka, p. Enzo Fortunato. Kot je pojasnil, pričakuje skupno okoli 100.000 udeležencev. Organizatorji so tudi sporočili, da so udeleženci doslej prijavljeni iz 60 držav: med njimi so Afganistan, Demokratična republika Kongo, Etiopija, Eritreja, Uganda in Sirija. Delegacija bo prišla iz severnega Mozambika, kjer vladajo različne džihadistične skupine, sodelovali bodo otroci iz Svete dežele, Ukrajine in Rusije. Po navedbah iz Vatikana se dogodka vsi udeležujejo kot ambasadorji miru in dialoga. Med udeleženci so zastopane tudi različne religije.

Papež se je srečal s prireditelji svetovnega dne otrok in opozoril na trpljenje najmlajših po vsem svetu, ki se morajo soočati z oboroženimi spori in izkoriščanjem.

Prvi svetovni dan otrok pripravlja Dikasterij za kulturo in vzgojo, ki ga vodi portugalski kardinal Jose Tolentino Calaca de Mendonca, v sodelovanju s Skupnostjo sv. Egidija in italijansko socialno zadrugo Auxilium. Papež se je v soboto srečal s prireditelji in opozoril na trpljenje otrok po vsem svetu, ki se morajo soočati z oboroženimi spori in izkoriščanjem. Izrazil je upanje, da bo svetovni dan otroka pripomogel k ozaveščanju javnosti o teh zahtevnih vprašanjih.

Skupine otrok se pogosto udeležijo tudi splošnih avdienc v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Očenaš na dan …

Sveti oče je v pismu, objavljenem pred tem množičnim dogodkom, otroke pozval, naj bodo oni tisti, ki bodo spremenili svet. K temu naj bi prispevale predvsem majhne stvari, majhni koraki, pa tudi sodelovanje in medsebojna pomoč. Papež je spomnil na vse dečke in deklice, »ki jim je otroštvo še danes kruto odvzeto« - bodisi zaradi vojne, bolezni, kriminala ali zlorabe. Tudi njim je treba prisluhniti, tako Frančišek, ki v pričakovanju svetovnega dne otrok vernikom svetuje, naj v ta namen vsak dan zmolijo najmanj en Očenaš.

Papež Frančišek je prvi svetovni dan otrok v Katoliški cerkvi napovedal 8. decembra lani, kot vzporednico svetovnim dnevom mladih, ki jih Katoliška cerkev uspešno prireja že od leta 1984.

Papež Frančišek je prvi svetovni dan otrok v Katoliški cerkvi napovedal 8. decembra lani, kot vzporednico svetovnim dnevom mladih, ki jih Katoliška cerkev uspešno prireja že od leta 1984. Na zadnjem tovrstnem dogodku avgusta lani se je sklepnega bogoslužja svetovnega dneva mladih v Lizboni s papežem Frančiškom udeležilo več kot milijon ljudi. Tudi svetovni dan otrok naj bi v prihodnje redno obeleževali.

Kupi v trgovini

Živahen otrok (26224)
Figure Willow Tree
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh