Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič obeležujemo dan Sredozemlja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 11. 2021 / 11:17
Oznake: Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvič obeležujemo dan Sredozemlja
Sredozemlje ponuja življenjski prostor številnim živalskim in rastlinskim vrstam. FOTO: Pexels

Prvič obeležujemo dan Sredozemlja

Na današnjo nedeljo, 28. novembra, prvič v zgodovini obeležujemo dan Sredozemlja, ki je bil razglašen lani v okviru zasedanja zunanjih ministrov Unije za Sredozemlje.

»Želim si, da bi bilo Sredozemlje območje varnosti in stabilnosti, napredka in blagostanja, ki bo zagotavljalo svetlo prihodnost tudi vsem mladim v regiji,« ob dnevu Sredozemlja poudarja minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Velik pomen Sredozemlja

Na zunanjem ministrstvu poudarjajo, da ima Sredozemlje velik pomen tako na področju kulturne dediščine in bogatih tradicij kot na področju velike biotske raznovrstnosti, »saj Sredozemlje predstavlja življenjski prostor mnogim edinstvenim živalskim in rastlinskim vrstam. Ob tem pomembnem morju, ob katerem leži tudi Slovenija, so skozi zgodovino nastajale največje civilizacije, se ustanavljale univerze, razvijale filozofske misli in ostale znanosti ter zrasla najbolj znana trgovska središča.«

Anže Logar: »Želim si, da bi bilo Sredozemlje območje varnosti in stabilnosti, napredka in blagostanja.«

Sodelovanje na različnih področjih

»Prav zato želimo na dan Sredozemlja še posebej poudariti pomen skupne sredozemske zgodovine, skupne identitete in podobnosti, ki nas združujejo in presegajo razlike med ljudmi oziroma narodi v regiji.« Ob današnji priložnosti želijo države v regiji poudariti pomen sodelovanja med državami na področju trgovine, kulturne izmenjave in ostalih področjih. Ob tem napovedujejo, da si bodo prizadevale, da bo Sredozemlje tudi v prihodnje »ostalo prostor blaginje in zibelka civilizacij, ki bo zagotavljal priložnosti za svetlo prihodnost svojih ljudi.«

Barcelonska deklaracija

28. novembra 1995 je bila sprejeta Barcelonska deklaracija, s katero je bilo ustanovljeno evro-sredozemsko partnerstvo (EUROMED), ki je bilo podlaga za nastanek Unije za Sredozemlje 13. julija 2008.



Kupi v trgovini

Kakor kapljica v morje
Svetniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh