Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija se pridružuje skupini EU Med7

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 09. 2021 / 10:38
Oznake: Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2021 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija se pridružuje skupini EU Med7
Na vrhu bo sodeloval tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija se pridružuje skupini EU Med7

Slovenija se bo na današnjem vrhu skupine sredozemskih članic EU Med7 skupaj s Hrvaško predvidoma pridružila omenjeni skupini, ki naj bi državi tesneje povezala s sredozemskimi partnericami.

Skupini trenutno predseduje Grčija. Tamkajšnji premier Kiriakos Micotakis bo v Atenah gostil voditelje Cipra, Francije, Italije, Malte, Portugalske in Španije ter slovenskega in hrvaškega premierja Janšo in Andreja Plenkovića.

Plod dolgoletnih prizadevanj

Kot pravijo v kabinetu predsednika vlade, gre za dolgoletna prizadevanja Slovenije za večjo prisotnost v sredozemskem prostoru, tesnejšo povezanost s sredozemskimi članicami EU in vidnejšo prepoznavnost sredozemske dimenzije Slovenije, med drugim navaja STA. Na vrhu v Atenah se bo skupina preimenovala v EUMED.

Slovenija se bo v okviru sredozemskega dialoga zavzela za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po pandemiji covida-19, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije EU ter prihodnost Evrope.

Različne razprave

Voditelji se bodo v grški prestolnici dotaknili več tem, med drugim vpliva podnebnih sprememb na Sredozemlje, miru, varnosti in stabilnosti v Sredozemlju in Bližnjem vzhodu ter razmer v Afganistanu, migracij in boja proti terorizmu.


Nalaganje
Nazaj na vrh