Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič oče pri 88: jeruzalemski rabin »po stopinjah očaka Abrahama«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 03. 2024 / 09:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2024 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvič oče pri 88: jeruzalemski rabin »po stopinjah očaka Abrahama«
88-letni rabin je pred dnevi prvič postal oče. FOTO: Vimeo/zajem zaslona

Prvič oče pri 88: jeruzalemski rabin »po stopinjah očaka Abrahama«

Izraelski rabin Tzvi Kushlevsky, Haredi Jud in ugledni voditelj talmudske šole »ješive«, je v 88. letu starosti prvič postal oče.

O rojstvu sina ter radostnem praznovanju rabina in njegove soproge je minuli konec tedna poročal spletni portal časnika The Jerusalem Post, redkega in pomembnega dogodka pa so se po navedbah tamkajšnjih medijev razveselili tudi številni člani Haredi judovske skupnosti.

Rojstvo rabinovega prvorojenca je sprožilo val vznemirjenja, saj vleče številne vzporednice s svetopisemskimi časi.

56-letna gospa Kushlevsky je rabinova druga žena, prvorojenca pa je povila v bolnišnici Hadassah Ein Kerem v Jeruzalemu. Rojstvo je sprožilo val vznemirjenja, saj vleče številne vzporednice s svetopisemskimi časi. »Od časov našega praočeta Abrahama ni bilo tako zgodovinskega rojstva,« je v izjavi za javnost pojasnil tiskovni predstavnik Haredi Judov, najkonzervativnejše oblike pravovernega judovstva.

Rabina Kushlevskega v jeruzalemski soseski Har Nof poznajo predvsem po njegovih vsakdanjih urah preučevanja Tore v talmudski šoli, ki jo vodi. Minulo nedeljo pa je bilo srečanje drugačno od vseh dotedanjih, saj so njegovi učenci vest o rojstvu rabinovega prvorojenca obeležili z radostnim petjem in plesom.

Izjemen dogodek

Ta izjemni mejnik se je zgodil šest let po tem, ko je Kushlevsky ovdovel po smrti prve žene, s katero nista imela otrok. Kmalu zatem se je pri 82 letih znova poročil: njegova druga žena je takrat štela 50 let in je imela več otrok iz prvega zakona. Par se je za poroko odločil hitro, le teden dni po tem, ko je bila njuna zveza dogovorjena, vendar tudi njun zakon doslej ni bil blagoslovljen z otroki.

Če Bog da, bo voditelj ješive obhajal svoj 101. rojstni dan, ko bo njegov prvorojenec dosegel starost bar micve.

Haredi judovska skupnost je o dogodku poročala z neverjetno vnemo: mnogi ob tem izpostavljajo redkost in zgodovinski pomen takšnega rojstva. »Lahko bi rekli, da od časov našega praočeta Abrahama, ki je bil v starosti 100 let blagoslovljen s sinom Izakom, ni bilo takšnega zgodovinskega rojstva,« tako predstavniki te pravoverne judovske skupnosti, ki ob zgodovinskem rojstvu pogled usmerjajo tudi v prihodnost: »Če Bog da, bo voditelj ješive obhajal svoj 101. rojstni dan, ko bo njegov prvorojenec dosegel starost bar micve.« (Bar Micva je dopolnitev 13. rojstnega dne pri judovskih dečkih: z dopolnjenim trinajstim letom in enim dnem ti veljajo za odrasle osebe in sposobne v duhovnem smislu prenašati judovsko izročilo, pravo in etiko.)

V Sloveniji se je v letu 2022 rodilo 8 otrok, katerih očetje so bili stari 60 let ali več.

Materinstvo po petdesetem?

Mati novorojenca torej šteje 56 let, kar pa danes ni več tako zelo neobičajno: po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v obdobju med 2012 in 2022 rodilo 19 otrok, katerih matere so imele v času poroda 50 let ali več.

Glede očetov statistični podatki kažejo, da se je v letu 2022 165 otrok rodilo moškim, starim 50 ali več let; 8 od teh je bilo starih 60 let ali več.

Kupi v trgovini

Kratka zgodovina Judov
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh