Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič po desetih letih dvig gladine Mrtvega morja

Za vas piše:
D. O. / STA, Wikipedia
Objava: 18. 01. 2013 / 13:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvič po desetih letih dvig gladine Mrtvega morja

Mrtvo morje, katerega gladina se stalno niža, se je zaradi obilnega deževja januarja dvignila za deset centimetrov.

Mrtvo morje je slano jezero, ki leži na meji med Izraelom in Jordanijo. Njegova gladina se je v zadnji 40 letih znižala pa približno 20 metrov, saj leži v zelo suhem podnebju, poleg tega pa Izrael črpa vodo iz Galilejskega jezera, ki je glavni vir reke Jordan, ki se izliva v Mrtvo morje. Površina jezera se je v zadnjih 30 letih zmanjšala za več kot tretjino.

Gladina slanega jezera se je zaradi obilnega deževja v januarju dvignila za deset centimetrov, kar je prvič v zadnjih desetih letih. Med glavnimi razlogi za upadanje gladine je manjšanje dotoka Jordana, ki ga Izrael in Jordanija uporabljata za preskrbo s pitno vodo. Drugi razlog je izhlapevanje vode, zaradi česar je slanost jezera izredno visoka, po slanosti drugo na svetu. Zaradi tega je gostota vode precej večja, zato voda na površini dobro drži tudi težje predmete, hkrati pa zaradi slanosti ne živi veliko organizmov (od tod ime Mrtvo morje), večinoma so to anaerobne bakterije.

Mrtvo morje sicer leži v depresiji, ki nima naravnega izhoda. Gladina leži že več kot 400 metrov pod nivojem morske gladine (dno jezera je na višini minus 749 metrov), zato kraji ob njem veljajo za najnižje ležeče na Zemlji.


Foto: BiblePlaces.com

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh