Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič svetniki na rednih evrskih kovancih?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 02. 2024 / 10:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2024 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvič svetniki na rednih evrskih kovancih?
Sv. Janez Rilski. FOTO: Biso/Wikipedia

Prvič svetniki na rednih evrskih kovancih?

Bolgarija bi lahko postala prva država članica Evropske unije z nacionalnimi svetniki kot motivom na rednih evrskih kovancih.

Zavetnik Bolgarov, sv. Janez Rilski, naj bi bil upodobljen na kovancu za en evro, sv. Paizij Hilendarski pa na kovancu za dva evra, kot je po zaključku postopka usklajevanja in potrjevanja vzorcev kovancev sporočila bolgarska nacionalna banka. Upodobljena sta svetnika Bolgarske pravoslavne cerkve.

Bolgarska vlada si prizadeva, da bi se država leta 2025 pridružila evrskemu območju.

Po navedbah avstrijskega Kathpressa si bolgarska vlada prizadeva, da bi se država leta 2025 pridružila evrskemu območju. Uvedbo evra, ki je bila načrtovana že za leto 2024, je bilo treba med drugim preložiti zaradi visoke inflacije.

Sv. Janez Rilski (876–946) je bil prvi bolgarski puščavnik in je v pogorju Rila ustanovil največji samostan v državi. Od leta 1999 je upodobljen na kovancu za en lev, ki je v veljavi do uvedbe evra. Sv. Paizij Hilendarski (1722–1773) velja za prvega zgodovinarja svojega naroda in začetnika bolgarskega narodnega preporoda v 18. in 19. stoletju. Sv. Janez bo na kovancu upodobljen v habitu, s križem in svetniškim sijem, sv. Paizij pa ne bo prepoznaven kot menih ali svetnik. Na načrtovanem kovancu za dva evra bo tudi napis »Bog ohrani Bolgarijo«.

Občasni pomisleki držav članic EU

Svet Evropske unije je v začetku februarja potrdil osnutke kovancev, potem ko ni bilo ugovora s strani držav članic Evropske unije v evrskem območju. V preteklosti so bili vzorci s krščanskimi motivi zgolj na spominskih kovancih, vendar so tudi ti v nekaterih primerih naleteli na pomisleke.

Francija in Grčija sta leta 2013 nasprotovali križem in svetniškim sijem v upodobitvi slovanskih apostolov Cirila in Metoda na slovaških kovancih.

Leta 2013 je recimo Slovaška šele z zamudo smela izdati spominski kovanec za dva evra s slovanskima apostoloma Cirilom in Metodom, saj sta Francija in Grčija med drugim nasprotovali križem in svetniškim sijem v upodobitvi. Na koncu je bil vendarle kovan prvotno načrtovani motiv. Istega leta je Evropska komisija zavrnila načrtovano upodobitev Kristusa Kralja vesoljstva na andorskih kovancih. Nasprotno pa je Vatikan za svetovni dan mladih v Riu de Janeiru leta 2013 izdal tudi kovanec za dva evra z znamenitim kipom Kristusa Odrešenika, spominjajo pri Kathpressu.

Ugovori proti kovancem iz Andore in Slovaške so temeljili na kršitvi načela verske nevtralnosti. Postopek za odobritev kovancev Evropske unije ne določa nobenih meril za vsebino, državam članicam EU pa daje možnost, da podajo utemeljene ugovore.

Vatikanski kovanci s portretom papeža Janeza Pavla II. (1978–2005), ki so bili v obtok dani za časa njegovega življenja in pred njegovo kanonizacijo, so še vedno veljavni.

Edini drugi nacionalni svetnik na evrskih kovancih je sv. Marin iz Riminija, ki je upodobljen na kovancih za 20 centov iz San Marina. San Marino spada v evrsko območje, vendar ni član Evropske unije. Vatikanski kovanci s portretom papeža Janeza Pavla II. (1978–2005), ki so bili v obtok dani za časa njegovega življenja in pred njegovo kanonizacijo, so še vedno veljavni. Na različnih spominskih in zbirateljskih kovancih so upodobljeni verski motivi in stavbe ter svetniki, med njimi sv. Pavel apostol (Vatikan, 2 evra), irski apostol Brendan (Irska, 10 evrov) in Karel Veliki (Nemčija, 2 evra).

Kupi v trgovini

birma
Zgodbe o svetnikih
Za mladino
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh