Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič v kamp? - 2. del

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 31. 07. 2021 / 07:00
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvič v kamp? - 2. del
Prvo kampiranje lahko izvedete za podaljšan vikend v Sloveniji in tako preverite, če imate vse, kar potrebujete pred glavnim dopustom. FOTO: Avtokampi.si

Prvič v kamp? - 2. del

V prvem delu članka Prvič v kamp smo podali že nekaj osnovnih informacij o šotorjenju in potrebni opremi za kamping, danes predstavimo še možnosti dopustovanja v mobilnih hišicah ter delimo nekaj dobrih predlogov lokacij kampiranja.

Trend preteklih let kaže, da se je kar nekaj nekoč hotelskih gostov v teh časih preselilo v kampe, kjer je v zadnjih letih narasla ponudba in povpraševanje po sodobnih mobilnih hišicah. Gre za nekakšne apartmajske enote opremljene z dvema ali tremi spalnicami, lastno kuhinjo in kopalnico ter veliko teraso, ki gostom nudijo veliko udobja. Tudi tokrat odgovarja Klemen Hren s spletnega portala avtokampi.si. Z današnjim člankom nadaljujemo članek Prvič v kamp? - 1. del, v katerem smo se dotaknili šotorjenja, prikolic in avtodomov. 

Mobilne hišice

Skorajda 20 let je že, odkar so se mobilne hišice pojavile v kampih, epidemija novega koronavirusa pa je poskrbela še za njihovo večjo priljubljenost in prinesla nove goste. Hišice nudijo veliko zasebnosti in neodvisnosti od ostale infrastrukture v kampu, ker imajo lastno kopalnico in zato skupna uporaba sanitarij ni potrebna.

V določenih hišicah so dovoljeni tudi psi, nekaj kampov pa omogoča najem hišic, ki so s prilagojenim dostopom in tlorisom še poseben primerne za invalidne osebe.

Letos je povpraševanje po najemu mobilnih hišic preseglo ponudbo, tako da je skorajda nemogoče dobiti prosto hišico za prvih 14 dni v avgustu in to ne glede na to, da so cene najema v povprečju od 150 do 200 € na noč.

Mobilna hišica v kampu Mon Perin – Bale. FOTO: Avtokampi.si

Izbor lokacije kampiranja

Slovenci kampiranje povezujemo z uživanjem ob vodi. Naj bo to morje, jezero ali reka, voda v bližini kampa skorajda mora biti. Če se na kampiranje odpravljate prvič s šotorom, potem priporočamo kakšen podaljšan vikend v kampu Sloveniji. Samo da preverite ali imate vso potrebno opremo oz. ali če še kaj potrebujete, da lahko dokupite pred glavnim dopustom.

V Sloveniji so najbolj priljubljeni kampi na slovenski obali, na Gorenjskem in v Posočju, težko je dobiti prostor tudi v termalnih kampih in kampih ob reki Kolpi, ki nudijo veliko zabave za otroke.

Običajno se kampiranje v domačih kampih poveže tudi s kakšno športno aktivnostjo, kot je pohodniški izlet, kolesarjenje, SUP stoječe veslanje ali rafting ali pa samo obiščete zanimive domače kraje in turistične točke.

V tujimi destinacijami je seveda na prvem mestu hrvaška obala, kjer imamo več kot 300 raznolikih kampov. V Istri in na Kvarnerju so ti sodobno urejeni, sodijo v sam vrh evropskih kampov, zato so tudi cene nočitev višje. Najbolj so priljubljeni kampi v Medulinu, na Krku in Lošinju.

V Dalmaciji so kampi manjši, še največ jih je na otokih, kjer boste uživali ob čistem morju, raziskovali samotne plaže in uživali pod palmami. Tudi cene kampiranja v takšnih kampih so precej nižje od tistih, ki imajo bazene in bogato animacijo.

Tako vas bo družinsko kampiranje v glavni sezoni na Hrvaškem stalo od 35 do 60 €, v tistih res najboljših kampih pa se cene dvignejo tudi na 80-120 € na noč. Če bo takšen način dopustovanja postal vaša stalnica, je pametno poseči tudi po brezplačni kamping kartici, ki nudi dodatne popuste. 

Če govor nanese na naše sosede, je to leto zelo priljubljena Italija, predvsem kampi na Sardiniji, ki se lahko pohvalijo z lepimi plažami, številni pa se odpravljajo vse do juga italijanskega škornja. Veliko ljudi se zapelje tudi do Grčije, vsako leto pa je bolj popularna tudi Albanija. 

Hrvaški kampi so med Slovenci najbolj priljubljeni. Na fotografiji je Straško na otoku Pag. FOTO: Avtokampi.si

Nalaganje
Nazaj na vrh