Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič v kamp? - 1. del

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 29. 07. 2021 / 07:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2021 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvič v kamp? - 1. del
Zanimanje za preživljanje počitnic v kamping obliki je iz leta v leto večje. FOTO: Avtokampi.si

Prvič v kamp? - 1. del

Čedalje več ljudi se zaradi dogodivščin, stroškov ali družinske dinamike odloča za aktivnejše oblike dopusta v naravi, šotorih, kampih, avtodomih. Kaj mora vedeti tisti, ki se na tak dopust odpravlja prvič? To je vprašanje, ki ga je zastavil tudi Janez iz Dolge vasi.

Kampiranje pomeni sproščen dopust, ki vedno prinese tudi nekakšno avanturo. Po nekaj osnovnih in uporabnih podatkih o takšnem načinu dopustovanja smo povprašali Klemna Hrena s spletnega portala avtokampi.si.

Lahko je samo veverica, ki vsako jutro pride na parcelo po košček jabolka, ali pa iskanje školjk na morskem dnu. Otroci v kampih hitro spoznajo nove prijatelje, tako da jih je potrebno klicati na kosilo, ker drugače bi se na parcelo vrnili šele ob mraku.

Porast ljubiteljev kampiranja je v zadnjih dveh letih skokovit, a je bilo preživljanje počitnic v naravnem okolju tudi pred epidemijo novega koronavirusa veliko. Porast zanimanja občutijo trgovine s camping opremo, kjer konec junija dobesedno zmanjka šotorov, a tudi čakalne dobe za nove modele prikolic in avtodomov je 9-12 mesecev.

Šotor 

Gre za cenovno najbolj dostopno obliko kampiranja, na katero se prvič poda večina Slovencev. Mladi se odločijo za manjše šotore, namenjene 2-3 osebam, družine pa za večje za 4-6 oseb, ki imajo tudi ločene spalnice, prostor za odlaganje stvari in mogoče še nekaj predprostora. Pri nakupu šotora bodite pozorni na kvaliteto platna, sistem postavljanja (klasične palice ali napihljiv šotor), stojno višino, predvsem pa ne naredite napake pri izbiri velikosti šotora. Naj bo za 'eno številko večji' od uradnega podatka, npr. za 4 osebe kupite raje šotor za 5 ali 6 oseb.

Pripomočki za šotorjenje: spalne podloge in spalne vreče, priročno svetilko, kladivo za zabijanje klinov, kuhinjski del pa vključuje električni ali plinski štedilnik, hladilno torbo, zložljivo mizo in stole, glede posode pa lahko uporabite domačo ali pa kupite posebno za kampiranje, ki je lažja in jo je skorajda nemogoče uničiti.

Kamping komplet za 2 osebi boste lahko kupili že za 300-400 €, družinski komplet pa bo že zaradi višje cene šotora stal nekaj več.

Šotorjenje je cenovno najbolj ugodna oblika kampiranja. Izberite šotor, ki je po velikosti za eno številko večji. FOTO: Avtokampi.si

Po nakupu šotora vam priporočamo, da ga vsaj enkrat »testno« postavite na domačem vrtu. Predvsem zato, da vidite, če je v kompletu vse potrebno, pa tudi da se naučite šotor postaviti in zložiti, saj ne bi radi brali navodil v kampu na žgočem soncu.

Počitniška vozila

Počitniške prikolice in avtodomi nudijo več udobja kot šotori, predvsem pa imajo že vse potrebno kar se tiče spalnega in kuhinjskega dela. Je pa zato strošek kar nekaj tisoč evrov višji.

Odločitev glede prikolice ali avtodoma je težka, saj ima vsako vozilo svoje prednosti. Z avtodomom boste hitro potovali iz kraja v kraj, uporabljali boste lahko tudi posebna parkirišča namenjena samo avtodomom. Na voljo je več različnih modelov in notranjih tlorisov za 2 pa vse do 6 oseb.

Počitniška prikolica v osnovi omogoča več mobilnost v sami destinaciji, saj vam je po parkiranju v kampu še vedno na voljo avto, s katerim se lahko odpeljete v mesto, do samotne plaže ali na ogled drugih znamenitosti.

Številni se odločijo tudi za pavšalno postavitev prikolice, kar pomeni, da plačate sezonsko ceno najema parcele in določenega števila oseb, cene pavšalov na Hrvaškem pa se pričnejo pri 2.000 €.

Klemen Hren s portala Avtokampi.si FOTO: osebni arhiv

Nalaganje
Nazaj na vrh