Zapri
Iskanje

Prvo brezalkoholno pivo trapistov na voljo tudi na svetovnem tržišču

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 08. 2021 / 05:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 14:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Prvo brezalkoholno pivo trapistov na voljo tudi na svetovnem tržišču

Prvo brezalkoholno pivo trapistov na voljo tudi na svetovnem tržišču
Del izkupička prodaje brezalkoholnega piva bo namenjen človekoljubnim projektom FOTO: thebeertimes.com
Nizozemska opatija Koningshoeven je na svetovnem tržišču predstavila svoje prvo brezalkoholno pivo.

»La Trappe Nillis (0,0 %)«je, kot poroča spletni portal Vatican News, od minulega tedna na voljo tako v samostanu kot v njihovi spletni trgovini. Temno pivo v barvi jantarja z belo krono iz pene po navedbah menihov izdelujejo po tradicionalni recepturi, odsotnost alkohola pa »ne vpliva na tradicionalno samostansko kakovost izdelka«. Del izkupička prodaje brezalkoholnega piva bo namenjen projektom v Ugandi, kjer izvira reka Nil, trapisti pa imajo tam hčerinski samostan z imenom »Our Lady of Victoria«.

Na svetu trenutno obstaja le enajst t.i. pristnih trapistovskih različic piva: pet jih prihaja iz Belgije (Westvleteren, Westmalle, Chimay, Rochefort und Orval), dve z Nizozemske (Koningshoeven, Zundert), ena iz Avstrije (Engelszell), ena iz Italije (Tre Fontane), ena iz Združenih držav Amerike (Spencer, Massachusetts) in od leta 2018 ena iz Anglije (St. Bernhard, Leicestershire).

Odsotnost alkohola ne vpliva na tradicionalno samostansko kakovost izdelka.

Za pridobitev ustreznega žiga Mednarodnega združenja trapistov morajo fermentirana piva izdelovati znotraj opatije in v pristojnosti reda. Zato se je moralo belgijsko pivo iz Achla pred časom odpovedati svojemu logotipu, potem ko so leta 2018 tamkajšnjo benediktinsko opatijo zapustili še zadnji menihi. Še dve vrsti piva sta označeni kot »nepristni«: eno prihaja iz Španije (Cardena, od leta 2016), eno pa iz Francije. Slednje sicer od leta 2011 zori pod nadzorom opatije Mont-des-Cats v kraju Godewaersvelde, proizvajajo pa ga v belgijski opatiji Scourmont pri Chimayu.

Vsebnost alkohola pri trapistovskih pivih je običajno med 6 in 12 odstotkov. Izdelujejo jih izključno iz naravnih surovin: izvirske vode, ječmenovega sladu, hmelja, sladkorja in kvasa. Ustekleničijo jih po drugem vrenju.

FOTO: Vatican Media

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh