Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: prva trgatev »papeškega vina« predvidena za leto 2023

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 07. 2021 / 13:07
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2021 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: prva trgatev »papeškega vina« predvidena za leto 2023
Prva trgatev naj bi prinesla okoli 20.000 steklenic papeškega vina FOTO: Tatjana Splichal

Vatikan: prva trgatev »papeškega vina« predvidena za leto 2023

Od leta 2026 bo v marsikaterem italijanskem mašnem kelihu za spremenjenje uporabljeno izvirno »papeško vino«.

Kajti trto, ki zdaj na željo papeža Frančiška uspeva v dveh hektarjih velikem vinogradu v Castel Gandolfu, naj bi po navedbah italijanskih medijev prvič obirali že leta 2023. Kot poroča avstrijski Kathpress, je zasaditev vinograda načrtoval in izpeljal vodilni italijanski vinar Riccardo Cotarella. Vatikan ga je pooblastil, naj na območju papeške letne rezidence v Castel Gandolfu zasadi vinograd. »Papeža osebno doslej še nisem srečal. Toda vem, da podpira ta projekt,« je v pogovoru za medije pojasnil 72-letni Cotarella.

Mašno vino mora biti naravno, od trte in nepokvarjeno.

Cotarella predvideva, da bo prva trgatev prinesla okoli 20.000 steklenic vina – ki pa po njegovih domnevah ne bo na voljo v prosti prodaji. Sprva je imel idejo, da bi v vatikanskem vinogradu zasadil trto z Bližnjega vzhoda, recimo z območja Palestine, je pojasnil italijanski vinar. Zaradi birokratskih ovir ideje žal ni mogel udejanjiti, zato je zasadil kar domačo trto. Znameniti vinar svetuje mnogim znanim osebnostim, ki želijo gojiti lasten vinograd. Cotarella, ki je tudi predsednik italijanskega združenja vinarjev, je torej po novem pristojen še za prihodnje papeževo mašno vino.

Pogoji za uporabo mašnega vina so določeni v cerkvenem zakoniku. Kanon 924 pravi: »Vino mora biti naravno, od trte in nepokvarjeno.« V točki 322 Splošne ureditve Rimskega misala pa je zapisano: »Mašno vino mora biti iz sadu vinske trte, naravno in čisto, to je brez primesi tujih snovi.«

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh