Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo letošnje škofovsko posvečenje na Kitajskem ne brez zapletov

Objava: 23. 04. 2012 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvo letošnje škofovsko posvečenje na Kitajskem ne brez zapletov

Izobčeni škof režimu naklonjenega 'Patriotskega združenja' se je brez dovoljenja udeležil posvečenja novega škofa v Nančonu, ki ga podpira tudi Vatikan.

Na Kitajskem je prvo letošnje katoliško škofovsko posvečenje poskrbelo za precejšnje razburjenje. Giuseppe Chen Guangao iz Nančona v Sečuanu je za posvečenje sicer dobil privolitev svetega očeta in tudi pet škofov posvečevalcev podpira Cerkev v Vatikanu, je poročala katoliška agencija AsiaNews. V zadnjem trenutku pa se je slovesnosti minuli četrtek pridružil še nelegalno posvečeni in izobčeni škof Paolo Lei Shiyin iz Lešana. V Vatikanu škofovskih posvečenj kandidatov in posvečevalcev iz režimu naklonjenega 'Patriotskega združenja' ne priznavajo, če pred tem ne pridobijo soglasja iz Rima.

Škof Lei, eden izmed podpredsednikov 'Patriotskega združenja', je junija lani kljub svarilom iz Vatikana prejel škofovsko posvečenje in je bil zato izobčen iz katoliške Cerkve. Že novembra pa je sodeloval pri škofovskem posvečenju, ki ga je Vatikan sicer podprl. V Vatikanu so tedaj pojasnili, da po cerkvenem pravu sicer v primeru nedovoljenega škofovskega posvečenja samodejno nastopi izobčenje, da pa je zaradi specifičnega položaja na Kitajskem potrebno podrobno preučiti okoliščine vsakega posamičnega primera. Kljub temu sodelovanje nelegalno posvečenega škofa ne more ostati brez posledic za ostale vpletene.

Chen je soglasje za škofovsko posvečenje iz Vatikana prejel že leta 2010. Datum posvečenja pa je nenehno prelagal, da bi preprečil sodelovanje izobčenih škofov, je poročala agencija AsiaNews. To mu na koncu vendarle ni uspelo. Verniki so nenapovedano udeležbo Leia označili kot zlonamerno, kot načrtovano izzivanje in dejanje cerkvene nepokorščine. Slovesnosti se je udeležilo osemdeset duhovnikov in okoli tisoč vernikov.

V Ljudski republiki Kitajski je okoli trinajst milijonov izmed 1,3 milijarde prebivalcev katoličanov; oblasti poročajo o okoli šestih milijonih. Posebnost kitajskega katolicizma je delitev na dve skupini: poleg režimu naklonjenega in državno priznanega 'Patriotskega združenja' obstaja tudi t.i. 'podzemna Cerkev', ki je v polni skupnosti s papežem.

'Patriotski kristjani' lahko od leta 1957 oz. od konca kitajske kulturne revolucije (1966-1976) z državnim privoljenjem dejavno živijo svojo vero. Člane podzemne Cerkve državne oblasti nenehno preganjajo in kaznujejo.

V praksi ostra meja med obema skupinama v zadnjih letih počasi bledi. Z redkimi izjemami, med njimi je nedovoljeno škofovsko posvečenje novembra 2010, je Vatikan potrdil tudi večino škofov, ki pripadajo 'Patriotskemu združenju'. Novo politiko Pekinga, da na Kitajskem ponovno izvajajo škofovska posvečenja brez privolitve Vatikana, opazovalci ocenjujejo kot resno ogrožanje doslej doseženih odnosov.

Danes se v Vatikanu na tridnevnem posvetu sestane komisija za Kitajsko. Srečanja se bodo udeležili voditelji številnih vatikanskih uradov, kitajski škofje in drugi izvedenci.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh