Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo papeževo potovanje v tujino z obsežnim programom

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 05. 2013 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvo papeževo potovanje v tujino z obsežnim programom

Frančišek julija potuje v Brazilijo, kjer bo med 22. in 29. julijem predvidoma kar šestnajstkrat nagovoril zbrane vernike, med drugim tudi na nogometnem igrišču tamkajšnje favele in v redovni bolnišnici za zdravljenje odvisnikov.

Prvo papeževo potovanje v tujino bo Frančiška med 22. in 29. julijem letos popeljalo v največjo katoliško deželo na svetu, Brazilijo. V Vatikanu so včeraj objavili uradni program potovanja, ki je izredno obsežen in predvideva kar šestnajst papeževih nagovorov, od tega kar pet v nedeljo, 28. julija.

Frančišek bo svoje potovanje pričel 22. julija in bo najprej obiskal Aparecido, največje Marijino svetišče v Latinski Ameriki. Tam so se aprila in maja 2007 na generalnem zasedanju zbrali škofje iz vse Latinske Amerike, zasedanje pa je slovesno odprl tedanji papež Benedikt XVI. Kot nadškof v Buenos Airesu je današnji papež tedaj sodil med tiste škofe, ki so oblikovali sklepni dokument zasedanja. V dokumentu so poudarjene možnosti delovanja Cerkve pri pomoči najrevnejšim in celinsko evangelizacijsko poslanstvo.

Štirje dnevi obiska v Braziliji, med 25. in 28. julijem, so predvideni za veliki katoliški dogodek, svetovni dan mladih. Na programu je med drugim obisk bolnišnice za zdravljenje odvisnikov 'Hospital Sao Francisco de Assis', ki jo vodijo redovni bratje, in obisk favele, barakarskega naselja najrevnejših, kjer bo papež na tamkajšnjem nogometnem igrišču nagovoril zbrane obiskovalce. 25. julija naj bi Frančišek na plaži Copacabana pozdravil okoli 1,5 milijona udeležencev svetovnega dne mladih, dan kasneje pa je na istem mestu predvideno molitveno bdenje s križevim potom.

Sveti oče naj bi se 26. julija v Riu srečal s tamkajšnjimi mladoletnimi zaporniki, v palači 'Palacio da Cidade' pa bo blagoslovil olimpijsko zastavo za športne igre leta 2014 v Riu. Prav tako 26. julija bo Frančišek
v parku Boa Vista spovedoval mlade udeležence srečanja in skupaj z mladimi iz številnih držav v parku tudi obedoval.

V soboto, 27. julija, se bo sveti oče v mestnem gledališču v Riu sestal s tamkajšnjimi politiki, zatem pa je predvideno srečanje z brazilskimi kardinali in škofi.

28. julija naj bi Frančišek na 3,5 milijonov kvadratnih metrov veliki površini v Guaratibi na skrajnem zahodu mesta obhajal slovesno sklepno bogoslužje. Na predvečer zaključne svete maše prireditelji na istem mestu predvidevajo molitveno bdenje. Po večmesečnem iskanju usttreznega prostora se niso odločili za prireditveni prostor v središču mesta, ampak za omenjeno površino, katere infrastruktura omogoča sprejem milijonskega občinstva. Prostora je za največ štiri milijone obiskovalcev, je pred kratkim pojasnil župan Ria de Janeira, Eduardo Paes.

Pred vrnitvijo v Rim se bo papež Frančišek sestal še z vodilnim telesom Latinskoameriškega škofovskega sveta CELAM, katerega član je bil dolga leta kot predsednik Argentinske škofovske konference.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh