Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo srečanje škofov v Varaždinu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 11. 2021 / 10:41
Oznake: Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2021 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo srečanje škofov v Varaždinu
Ob koncu srečanja je škof Radoš škofu Štumpfu podaril doprsni kip blaženega kardinala Alojzija Stepinca, ki so ga ostali slovenski škofje že prejeli na srečanju Hrvatov in Slovencev v Krašiću oktobra 2019. FOTO: Marko Domiter

Prvo srečanje škofov v Varaždinu

V okviru priprav na tradicionalno srečanje Slovencev in Hrvatov, ki bo 8. oktobra 2022 v Beltincih, sta se na pogovoru na varaždinskem škofijskem ordinariatu prvič sestala murskosoboški škof dr. Peter Štumpf in varaždinski škof Bože Radoš.

Na srečanju, na katerem je bil prisoten tudi upokojeni varaždinski škof Josip Mrzljak, so se škofje najprej dotaknili soočanja slovenske in hrvaške Katoliške cerkve s težavnostmi epidemije in o ukrepih za njeno zajezitev, so zapisali na spletni strani murskosoboške škofije.

Vloga Cerkve zelo velika

Škofje so se strinjali, da je stanje glede covida-19 v obeh državah resno in zaskrbljujoče, zato po njihovem mnenju ni razloga za odlašanje z odgovornostmi za zdravje in življenje. Pri tem je, kot so dejali, vloga Cerkve zelo velika, saj ljudje pričakujejo od nje jasno besedo glede tega vprašanja in enotnost pri njenih izjavah in ravnanjih. Izpostavili so, da povabila papeža Frančiška k cepljenju in uradne medicinske stroke ter zagotovilo cerkvenega učiteljstva o etični nespornosti cepiva verujoče zavezujejo k odgovornemu ravnanju.

Priprave že tečejo

Slovenska škofovska konferenca je že ustanovila Odbor za pripravo srečanja Slovencev in Hrvatov, v katerem so predstavniki posameznih škofij. S slovenske strani sta predstavnika odbora škof Peter Štumpf in soboški stolni kaplan Aljaž Baša. Škofa Radoša in Mrzljaka sta seznanila z začetkom priprav na srečanje s slovenske strani. Konec januarja se bosta sicer oba odbora srečala v Beltincih. Obenem se nakazuje možnost, da bi na srečanje prišli tudi slovenski verniki iz Porabja ter madžarski verniki iz Slovenije in njihove matične domovine Madžarske, še sporočajo z murskosoboške škofije.

Kupi v trgovini

Vse resnično življenje je srečanje
Duhovna rast
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh