Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf na obisku v Monoštru

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 10. 2021 / 13:48
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2021 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf na obisku v Monoštru
Generalna konzulka je škofu in prisotnim duhovnikom predstavila trenutni položaj Slovencev v Porabju. FOTO: Spletna stran Škofije Murska Sobota

Škof Štumpf na obisku v Monoštru

Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je v ponedeljek, 11. oktobra, na povabilo generalne konzulke Republike Slovenije v Monoštru Metke Lajnšček obiskal sedež generalnega konzulata.

Škofovemu obisku Monoštra so se pridružili duhovniki, ki pomagajo pri dušnopastirski oskrbi porabskih Slovencev, škofov vikar za narodnosti msgr. Franc Režonja, markovski župnik Dejan Horvat in dolenski župnik Vili Hribernik.

Ohranjanje istovetnosti v Porabju

Generalna konzulka Metka Lajnšček je med drugim osvetlila njihova prizadevanja za ohranitev slovenstva in pomen Katoliške Cerkve pri ohranjanju narodnostne in verske istovetnosti v Porabju. Govorili pa so tudi o šolanju otrok in mladih v slovenskem jeziku. »Pri tem se je ponovno izpostavila nujnost poučevanja verouka v slovenščini, kar pa pomeni širšo zasnovano dejavnost, v smislu animacije odgovornega in kompetentnega pedagoga, ki bo znal mlade nagovarjati za verske in tudi kulturne vrednote. Tudi v Porabju je za slovenstvo sedaj prelomno obdobje. Zato je potrebno glede verskega pedagoga čimprej uresničiti načrte,« so po obisku sporočili s soboške škofije.

Med drugim so obiskali slovenski radio Monošter in uredništvo časopisa Porabje. FOTO: Spletna stran Škofije Murska Sobota

Obisk časopisa, radia in drugih organizacij

Škof Štumpf in duhovniki so obiskali tudi uredništvo časopisa Porabje, slovenskega radia Monošter ter slovenskih krovnih organizacij. »Škof in duhovniki so se s predstavniki slovenskih institucij zadržali v daljšem pogovoru in ugotovili večjo pozornost madžarske in slovenske države za lažje družbeno in kulturno delovanje na tem območju.« Ob tem so v želji po večji učinkovitosti pri delovanju v bližnji prihodnosti napovedali podobno srečanje v širši narodnostni sestavi.


Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh