Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Putin in Kiril I. zavrnjena kot priči v procesu proti 'Pussy Riot'

Objava: 25. 07. 2012 / 13:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Putin in Kiril I. zavrnjena kot priči v procesu proti 'Pussy Riot'

Glavna obravnava se prične v ponedeljek v Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin in ruski pravoslavni patriarh Kiril I. ne smeta nastopiti kot priči v procesu proti moskovski pank skupini ‘Pussy Riot’. Neko moskovsko okrožno sodišče je v ponedeljek zavrnilo prošnjo obrambe treh glasbenic, da bi na sodišče kot priče povabili predsednika države, patriarha in še dvaintrideset drugih oseb, kot je sporočil odvetnik Mark Feigin. Pankerice naj bi februarja letos v osrednjem ruskem pravoslavnem svetišču, moskovski stolnici Kristusa Odrešenika, med glasbeno molitvijo zapele: »Mati Božja, blagoslovljena Devica, preženi Putina!« , zaradi česar jim grozi do sedem let zaporne kazni.

Glavna obravnava se prične v ponedeljek, po sklepu sodišča pa naj bi jo v živo prenašali tudi preko svetovnega spleta. Razlogi za zavrnitev povabila k pričanju predsedniku Putinu in patriarhu Kirilu I. zaenkrat še niso znani. Po navedbah ruskih medijev je tako odločilo državno tožilstvo. Kot ostale priče je obramba navedla nekega pravoslavnega duhovnika, umetnika, znanstvenika in nekdanjega učitelja mladih glasbenic.

Dvaindvajsetletna Nadežda Tolokonikova, štiriindvajsetletna Maria Alehina in devetindvajsetletna Jekaterina Samuzevič od letošnjega marca sedijo v preiskovalnem zaporu. Minuli petek so obtoženkam pripor podaljšali do 12. januarja prihodnje leto. Z razvpitim nastopom le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami so dekleta po lastnih navedbah želela protestirati proti podpori cerkvenega vodstva tedanjemu predsedniškemu kandidatu Putinu. Obtožnica jim očita, da so ‘na bogokleten način ponižale stoletja stare temelje ruske pravoslavne Cerkve’.

Škandal je v Rusiji sprožil razpravo o strogem ukrepanju tamkajšnjega pravosodja. Amnesty International glasbenice uvršča med politične zapornice. Po nedavni javnomnenjski raziskavi vsak drugi Moskovčan nasprotuje procesu proti obtoženkam, okoli 37% pa proces zagovarja. Pravoslavna Cerkev je nastop pank skupine ocenila kot skrunitev znamenite stolnice, kljub temu pa več duhovnikov nasprotuje zaporni kazni za mlade glasbenice.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/EFF6CF135B8676DBC1257A44003DEF58?OpenDocument

Na fotografiji: članice skupine Pussy Riot

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh