Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Putin krivdo za zaostrovanje spora v Ukrajini usmeril v Zahod

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 02. 2023 / 12:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Putin krivdo za zaostrovanje spora v Ukrajini usmeril v Zahod
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Twitter

Putin krivdo za zaostrovanje spora v Ukrajini usmeril v Zahod

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem nagovoru o stanju v državi napovedal, da bo Rusija »sistematično« nadaljevala ofenzivo v Ukrajini. Dejal je, da je za vojno v Ukrajini in njegovo zaostrovanje »v celoti« odgovoren Zahod, ki da želi »opraviti z Rusijo« in ji zadati strateški poraz, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po njegovih besedah je Rusija skušala konflikt v Donbasu rešiti po mirni poti in dodal, da se je zavezanost Zahoda k miru izkazala za »goljufijo in kruto laž. Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, da bi problem rešili po mirni poti, se pogajali o mirnem izhodu iz tega težkega konflikta, toda za našimi hrbti se je pripravljal povsem drugačen scenarij,« je po navedbah BBC-ja dejal Putin.

»Oni so krivi za vojno«

»Ukrajina in Donbas sta postala simbol popolne laži,« meni 70-letni ruski voditelj, ki je Zahod obtožil odstopanja od »temeljnih sporazumov«, ki ko po njegovem mnenju daje »hinavske izjave« ter širi obrambno zvezo Nato. »Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo,« je poudaril v nagovoru zbranim članom obeh domov ruskega parlamenta v prireditvenem centru Gostinji dvor v Moskvi.

Ogrožen obstoj Rusije

Opozoril je, da je ogrožen obstoj Rusije, saj »zahodne elite ne skrivajo svojega cilja - zadati Rusiji strateški poraz. To pomeni, da želijo z nami enkrat za vselej opraviti. Več kot bo v Ukrajino prispelo orožja dolgega dosega, tem bolj bomo prisiljeni odvrniti grožnjo z naših meja.« Pojasnil je, da se bo »posebna vojaška operacija«, kot vojno v Ukrajini imenuje Moskva, nadaljevala. »Korak za korakom, previdno in dosledno bomo reševali naloge, ki so pred nami,« je dodal.

Po besedah ruskega predsednika Putina se je njihov BDP v letu 2022 zmanjšal za 2,1 odstotka.

Zahod si želi odtrgati »zgodovinske dežele« Rusije

Kot je še povedal Putin pred skorajšnjo prvo obletnico »posebne vojaške operacije«, si Zahod že od 19. stoletja prizadeva odtrgati »zgodovinske dežele« Rusije oziroma »to, kar se zdaj imenuje Ukrajina«, leta 2014 pa je, tako ruski predsednik, Zahod financiral revolucijo v Ukrajini, ki je strmoglavila prorusko vlado. To je po njegovih besedah »povzročilo rusofobijo in skrajni nacionalizem«, navajanje BBC-ja povzema STA.

Poleg tega je napovedal podporo vojnim veteranom in družinam ubitih vojakov ter vladi naročil, naj v sodelovanju s posameznimi regijami ustanovi poseben državni sklad.

V SDS želijo z resolucijo Rusijo uvrstiti med države, ki podpirajo terorizem

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci povedal, da je poslanska skupina SDS v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem.

»Resolucijo o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo mednarodni terorizem, je naša poslanska skupina predlagala zato, ker tega ni storila vladna koalicija. Mi smo čakali na to potezo od oktobra lani, ko je parlamentarna skupščina Sveta Evrope sprejela podobno resolucijo,« je v izjavi za medije med drugim dejal Janša.

Nalaganje
Nazaj na vrh