Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Radovljica: razstava ob stoletnici tovarne čokolade Gorenjka

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 06. 2022 / 10:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2022 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Radovljica: razstava ob stoletnici tovarne čokolade Gorenjka
V Slovenijo je čokolada prišla konec 19. stoletja. FOTO: arhiv Mestnega muzeja Radovljica

Radovljica: razstava ob stoletnici tovarne čokolade Gorenjka

Tovarna čokolade Gorenjka v letošnjem letu obhaja 100 let delovanja in Muzeji radovljiške občine ob tej priložnosti danes v Radovljiški graščini odpirajo razstavo o razvoju Gorenjke.

Razstava z naslovom »100 let, polnih vsega dobrega« predstavlja postopke izdelave čokolade in zgodovino leške tovarne, na ogled pa bo do konca oktobra. Obiskovalci razstave se bodo najprej seznanili s postopki pridelave čokolade od kakavovega drevesa do končnih sladkih izdelkov: od kod in kako je kakav prišel v Evropo in se v njej razširil, poroča STA.

Kot pojasnjujejo v Muzejih radovljiške občine, je čokolada v Slovenijo prišla konec 19. stoletja, zgodbo o tovarni čokolade v Lescah pa je leta 1922 začel podjetnik Adolf Zavrtanik, ki je pod svojim imenom ustanovil »Tvornico čokolade«. Podjetje je bilo izrazito družinsko, saj je skupaj z družinskimi člani zaposlovalo do sedem delavcev. Tovarna se je pod Zavrtanikovim vodstvom uspešno razvijala do povojne nacionalizacije.

Gorenjka je v počastitev visokega jubileja letos izdala serijo jubilejnih čokolad v retro podobi.

Dogajanje v tovarni v času socializma, prek osamosvojitve Slovenije do današnjega dne je predstavljeno na panojih, opremljenih s fotografijami tovarne in ovitkov za njene izdelke. Na ogled so tudi slogani, ki jih je tovarna Gorenjka uporabljala za reklamiranje svojih izdelkov, in zanimivosti o čokoladi.

Gorenjka je v počastitev visokega jubileja letos izdala serijo jubilejnih čokolad v retro podobi, na tradicionalnem festivalu čokolade v Radovljici pa se je predstavila s stokilogramsko čokolado. Tovarna je današnje ime dobila leta 1958 s spontano združitvijo besed »Gorenjska tovarna čokolade« v »Gorenjka - tovarna čokolad«.

Kupi v trgovini

Čokolada groze
Za mladino
3,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh